Asystent operatora dźwięku - jaka szkoła?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Re: Asystent operatora dźwięku - jaka szkoła?

Post autor: Zbynia » niedziela 01 kwie 2007, 15:05

kami niekoniecznie niekoniecznie :)))))

TeeR

Post autor: TeeR » poniedziałek 02 kwie 2007, 09:17

młody.. słuchaj fachowców!!możesz siedzieć nawet w ;BOżE NARODZENIE;

i tak niczego nie skumasz...
...
Masz racje. Studio z pro-toolsem wystawiają sobie amatorzy. Fachowcy (tacy jak ty) to siedzą w domu przed Cubasem.

Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio

Post autor: OlimpRecordsStudio » wtorek 08 lip 2008, 10:52

Witam,

Nie wiem czy ktoś na tym forum był w Policealnej Szkole w Krakowie na Tynieckiej. Ja skończyłem dwa lata temu. Powiem tak: Może zajęć nie ma tak wiele jak na kierunkach dziennych, ale profesjonalizm i fachowość prowadzących naprawdę mnie powaliła. Nie ma tematu, który może zagiąć dwóch moich wykładowców. Nie będę rzucał nazwiskami bo być może sobie nie życzą. Nie dość że profeska studio z Pro Toolsem HD, Cubase SX, prampami Universal Audio i mnóstwo innych gratów, to jeszcze po zajęciach chętni mogą brać udział w nagraniach i nagłośnieniach. Ja jeszcze w czasie szkoły miałem okazję pracować w krakowskim oddziale jednej z telewizji...
Polecam
Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com

Awatar użytkownika
caca

Post autor: caca » wtorek 08 lip 2008, 11:00

...Witam,

Nie wiem czy ktoś na tym forum był w Policealnej Szkole w Krakowie na Tynieckiej. Ja skończyłem dwa lata temu. Powiem tak: Może zajęć nie ma tak wiele jak na kierunkach dziennych, ale profesjonalizm i fachowość prowadzących naprawdę mnie powaliła. Nie ma tematu, który może zagiąć dwóch moich wykładowców. Nie będę rzucał nazwiskami bo być może sobie nie życzą. Nie dość że profeska studio z Pro Toolsem HD, Cubase SX, prampami Universal Audio i mnóstwo innych gratów, to jeszcze po zajęciach chętni mogą brać udział w nagraniach i nagłośnieniach. Ja jeszcze w czasie szkoły miałem okazję pracować w krakowskim oddziale jednej z telewizji...
Polecam
...

a pamiętasz może co konkretnie było na egzaminach wstępnych? i jak one wyglądały?

też się tam wybieram, bo już kiedyś słyszałem że to dobra szkoła, ale nie wiem jak się mam przygotowywać do tych egzaminów.
_________
tomek

dies111

Post autor: dies111 » wtorek 08 lip 2008, 13:59

a co myślicie o tej szkole w katowicach ? http://www.szkolyartystyczne.roe.pl/oferta_realizacja_dzwieku.php

... może skończył już ktoś tam edukacje ? jak to wygląda tam ? warto czy nie warto ?

Awatar użytkownika
semczukuba

Post autor: semczukuba » wtorek 08 lip 2008, 16:14

Na egzaminach do studium na Tynieckiej było:
1. sprawdzian z fizyki - tylko fale i akustyka, ale był dość trudny, polecam solidnie się do tego przygotować, bo niewiele osób dobrze napisało, a pozwala nadrobić braki ze sprawdzianu słuchu i "rozmowy kwalifikacyjnej"
2. test słuchu - pytają ile dźwięków grane na raz na pianinie itp, zaśpiewać piosenkę, pytają też o znajomość nutek i takie tam - raczej delikatnie oceniane
3. "rozmowa kwalifikacyjna" - rozmowa z przyszłym wykładowcą dlaczego chcesz do tej szkoły chodzić, skąd u Ciebie zainteresowanie tym, jesteś wybadywany na ile silne to zainteresowanie i jakie jest Twoje dotychczasowe doświadczenie;

Ja jestem po pierwszym roku. Jeśli zdajesz sobie sprawę, że zajęcia są co dwa tygodnie lub rzadziej i że w ciągu jednego zjazdu jest kilka godzin wykładów i dwie godz w studiu, nie powinieneś narzekać na szkołę. Wykłady są świetne, aczkolwiek tłumaczone dla ludzi nie mających o tym pojęcia, zupełnie od zera. Ze studiem jest różnie, bywa bardzo ciekawie, ale było też kilka zajęć cięcia filmów w Pro Toolsie, na które wszyscy się wkurzali (z drugiej strony pozwala na to na obycie się z programem jak nie masz możliwości w domu). Świetne jest to, że Pan Rafał prowadzący studio, zabiera czasem po jedną/dwie osoby do pomocy jak ma coś do nagrania - jakiś koncert np. Zdarzają się też sesje w studiu w trakcie zajęć. Są jeszcze dobre zajęcia z kształcenia słuchu i "prywatne" lekcje fortepianu. +historia muzyki i instrumentoznawstwo, angielski i przedsiębiorczość. Mając legitymację tej szkoły możesz zawsze pójść pograć na pianinie o ile jest jakieś wolne (wieczorami raczej). Opłata 300 zł za semestr to grosze i na pewno się bardzo opłaca (bez dyskusji).

Awatar użytkownika
semczukuba

Post autor: semczukuba » środa 09 lip 2008, 06:45

Aha, zajęcia w studiu są w grupach dwuosobowych, fortepian pojedynczo, z kształcenia słuchu są dwie grupy - od podstaw i "zaawansowana" :)

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 29 sty 2009, 01:56

Troszkę odświeżę temat- patrzyłem na FAQ i ku mojej rozpaczy nie ma tam żadnej szkoły w bliskich okolicach Katowic, a najbliższa jest w Krakowie, co mnie też niezbyt specjalnie urządza. Ponawiam więc pytanie dot. ROE, a ściślej ośrodku w Katowicach- uczęszcza(ł) tam ktoś i może się wypowiedzieć na jego temat?
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » czwartek 29 sty 2009, 08:09

ja polecam AM w Katowicach, wydział Jazzu i Muzyki Estradowej, specjalizacje Realizacja Nagłośnienia (tak naprawdę więcej ma to z realizacją studyjną wspólnego) wdł mnie jedyny kierunek w PL który ma sens
Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 29 sty 2009, 08:33

Hmmmm... A jakie tam są wymagania? Gra na czterech instrumentach?
Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ