Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
Miszkas
Re: Kim jest ten człowiek!?
autor: Miszkas » wtorek 24 sty 2006, 09:25
...Komuś się qrczę zarąbiście nudzi, i co gorsza nie tylko jemu. I tyle w tym temacie

...
Wspomniałem przecież że topic humorystyczny... Ale jak wynika z wypowiedzi nie jest wcale tak prosto z odpowiedzią na nudne pytanie;) "Realizator dźwięku" nie definiuje moim zdaniem jednoznacznie czynności miksowania. Faktycznie, najbardziej pasuje "mixing engineer" ino język mało słowiański... Wyszło na to, że spora część z nas robi to co robi niespecjalnie wiedząc jak się w tym wszystkim zdefiniować.Tym niemniej dziękuję bardzo za zaangażowanie w próbę zgłębienia tajników języka polskiego.
-
szkudlik
autor: szkudlik » wtorek 24 sty 2006, 09:34
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
-
pwojt
Ja pozostałbym przy nazywaniu rzeczy po imieniu. W naszym kraju inzynier to ktoś, kto może pochwalić si dyplomem (zdobutym na uczelni, lub kupionym na targu). Także pan Kaziu z domu kultury to bardziej akustyk, realizator niż inżynier dźwięku...
..chociaz akustyk to w sumie rodzaj gitary, a pan Kaziu nie bardzo jest podobny
sound designer -- Larry
-
zefirdj - Posty:1
autor: zefirdj » wtorek 08 lip 2008, 08:14
dj
a
-
dereq - Posty:32
a może...Gałczyński
-
1521kuba
autor: 1521kuba » wtorek 08 lip 2008, 11:56
..chociaz akustyk to w sumie rodzaj gitary, a pan Kaziu nie bardzo jest podobny...
Nie wiem czemu, ale jakoś nie lubię hasła "akustyk", realizator dźwięku - długie i pretensjonalne, inżynier - z lekka napuszone, reżyser dźwięku - to mi się kojarzy z odpowiedzialnością za całość, bardziej teatr, niż studio czy estrada, może po prostu dźwiękowiec? A swoją drogą to dosyć interdyscyplinarne zajęcie, od ciągnięcia kabla po czytanie partytur i wytykanie błędów artystom.
...moje drugie imię - oldschool...
-
Bartos
autor: Bartos » wtorek 08 lip 2008, 13:20
watek po 2 latach powrocil, ale kolejna refleksja (humorystyczna):
pan od zwijania kabli i od awantury gdy cos nie gra to oczywiscie akustyk, natomiast magister akustyk to czlowiek ktory ma tylko to wszystko policzyc ;)
(aktualnie student akustyki na UAM ;) )
b.
-
omg1992
autor: omg1992 » wtorek 08 lip 2008, 20:49
a co z producentami?? chodzi przeciez o producentow fonogramow a przeciez jest mase amatorow ktorzy "smarza bity":D i nazywaja sie producentami. z drugiej strony jesli ktos spelnia troche wiecej profesji niz jedna jest dajmy na to producentem i realizatorem?
Producent Realizator Dzwieku Konstanty Idefons Gałczyński
a wizytowki dlugosci rolki papieru toaletowego ?:D to juz szczerze na miejscu p.Konstantego wolalbym " He who makes that everything sounds loud and clear"
pozdrawiam serdecznie :D:D
Szukajcie aż znajdziecie... >> GooGle prawde Ci powie :)
-
Miłaszewski
autor: Miłaszewski » środa 09 lip 2008, 04:30
ja lubie "inzynier dzwieku", "inzynier miksu", "inzynier nagran", "inzynier masteringu"
wtedy jest to kompatybilne z innymi jezykami i ladnie brzmi
zgodnie z prawem inzynier to nazwa zawodu osoby wykonujacej prace w jednej z dziedzin inzynierii, czyli np. inzynieria dzwieku :)
w niektorych krajach termin jest zarezerwowany tylko dla osob ktore skonczyly okreslone uczelnie, np. czechy, portugalia lub wlochy
[addsig]
-
Monsun - Posty:60
w polsce inzynier jest tytulem zawodowym nadawanym przez wyzsze uczelnie