Mam T.C. Electronic Konnekt Live i....podczas pracy, gdy tylko lodowka sie samoczynnie zalaczy.....karta traci lacznosc z komputerem i trzeba ja wylaczyc i znowu wlaczyc. Cokolwiek lodowka nie zrobi.....jest tak samo. Kupilem listwe z jakims bezpiecznikiem i jest to samo:( Kosztowala 55zl....moze za malo wydalem?! Ale jak patrze na te drozsze listwy to maja one zabezpieczenia antenowe i telefoniczne i pewnie za to sie placi.....i co mi po tym, gdy ja chce tylko normalnie popracowac sobie bez takich pierdol. Korzystam z FireWire 400 w notebooku, moze to tez ma znaczenie, ze powinienem kupic PCMCIA z FireWire 800, ktore juz wysyla jakies drobne zasilanie i moze dzieki temu karta nie bedzie tracila lacznosci z komputerem. Prosze Was o pomoc, bo nie chcialbym kupowac 10 listew, 10 kart firewire.....bo moze ktos z Was przeszedl cos takiego i moze polecic konkretna listwe, urzadzenie, rozwiazanie. Dziekuje za pomoc, bo poki co krew mnie zalewa, bo nie moge normalnie obrabiac dzwieku!:/
[addsig]
Lodówka zakłóca działanie FireWire
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
Re: Lodówka zakłóca działanie FireWire
najwidoczniej jest bardzo czuła na spadki napięcia w sieci
albo inne gniazdko albo nawet najtańszy ups
albo inne gniazdko albo nawet najtańszy ups
Problem prawdopodobnie nie lezy po stronie zasilania samego w sobie, ale po stronie zaklocen wysokoczestotliwosciowych. Znam takie przypadki, np. notorycznie zawieszajacy sie harmonizer Eventide po wlaczeniu zasilania DATa SONY 2700, jezeli oba urzadzenia znajdowaly sie obok siebie. Mozesz miec problem z usunieciem tych klopotow.Filtrowanie zasilania moze nic nie dac. Nie wiem, co doradzic, Moze pomogloby owiniecie przewodu zasilacza wokol rdzenia ferrytowego.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Prześledź bardzo dokładnie połączenia masy całego systemu. Takie numery często powoduje pętla masy.
...moje drugie imię - oldschool...
...Prześledź bardzo dokładnie połączenia masy całego systemu. Takie numery często powoduje pętla masy. ...
pętla mas jest od zakłóceń słyszalnych i wszelkich brumów a nie od problemów z wydolnościa prądową(lodówka na starcie żre dużo prądu)
jeśli to mozliwe to zmienić linię zasilającą (a nie jak napisałem niedokładnie gniazdko)
choć akurat to może nie pomóc bo w końcu i tak całość idzie z jednej głównej zasilającej mieszkanie
ups
pętla mas jest od zakłóceń słyszalnych i wszelkich brumów a nie od problemów z wydolnościa prądową(lodówka na starcie żre dużo prądu)
jeśli to mozliwe to zmienić linię zasilającą (a nie jak napisałem niedokładnie gniazdko)
choć akurat to może nie pomóc bo w końcu i tak całość idzie z jednej głównej zasilającej mieszkanie
ups
Nie tylko. Potrafi również namieszać w transferach cyfrowych i midi. (ćwiczyłem temat) Start lodówki to bardzo duży pik w sieci, ale dobrze sobie z nim radzi transformator separujący.
Nie tylko. Potrafi również namieszać w transferach cyfrowych i midi. (ćwiczyłem temat) Start lodówki to bardzo duży pik w sieci, ale dobrze sobie z nim radzi transformator separujący.
Albo faktycznie moze pomoze UPS, nawet taki najtanszy, by podtrzymywal zasilanie dla urzadzenia....w tym przypadku nie komputera, lecz karty Konnekt Live? Moze w ta manke uderzyc?
ps. strasznie mieszacie tymi madrymi haslami o masie, transformatorach;)...a ja jestem tylko skromnym muzykiem, ktory niestety nie zna sie na elektryce tak dobrze.
[addsig]
ps. strasznie mieszacie tymi madrymi haslami o masie, transformatorach;)...a ja jestem tylko skromnym muzykiem, ktory niestety nie zna sie na elektryce tak dobrze.

[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
Ups separuje zasilanie, filtruje piki i podtrzymuje napięcie przy spadkach. Pożycz i przekonaj się, czy pomoże - to najlepszy pomysł.
ups'a nie kupuj(jesli chodzi o rozwiazanie konkretnego,wyzej wymienionego przypadku)....najpierw sprobuj....moze kolega pozyczy.
ja mialem problem z kotlem grzewczym ktory byl w pomieszczeniu obok...
zaklocenia pochodzily podobno od termostatu...efekt byl taki ze mialerm zaklocenia podczas gdy termostat sondowal temperature.....nie wiem jak dziala lodowka ale moj piec byl stary i nie chcialem go ""odklocic bo i tak moglby sie zepsuc.....kupilem nowy ,znanej firmy i juz nigdy nie mam klopotow.
zadne ups'y,listwy przeciwprzep. we wszelkich konfiguracjach nie pomogly
monter od kotlow powiedzial ze owe zaklocenia dzialaly na zasadzie fal elektro magnetycznych..
nowsze i lepsze kotly maja nowoczesne elektroniczne,odklocone systemy sterowania...
oczywiscie to jest tylko jednostkowy przypadek...
ja mialem problem z kotlem grzewczym ktory byl w pomieszczeniu obok...
zaklocenia pochodzily podobno od termostatu...efekt byl taki ze mialerm zaklocenia podczas gdy termostat sondowal temperature.....nie wiem jak dziala lodowka ale moj piec byl stary i nie chcialem go ""odklocic bo i tak moglby sie zepsuc.....kupilem nowy ,znanej firmy i juz nigdy nie mam klopotow.
zadne ups'y,listwy przeciwprzep. we wszelkich konfiguracjach nie pomogly
monter od kotlow powiedzial ze owe zaklocenia dzialaly na zasadzie fal elektro magnetycznych..
nowsze i lepsze kotly maja nowoczesne elektroniczne,odklocone systemy sterowania...
oczywiscie to jest tylko jednostkowy przypadek...
lubie halas