Małe monitory do miksu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
rednacz
Re: Małe monitory do miksu

Post autor: rednacz » czwartek 26 cze 2008, 14:55

...Trzeba poczekać na te Adamy A5. Może być ciekawie, ale chyba jeszcze ich nie ma w kraju. Cena około 2000, więc .........

A5 są już w kraju i grają na naszym redakcyjnym studiu od ok. tygodnia. Test znajdziecie w numerze sierpniowym EiS.
Tomasz Wróblewski

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » czwartek 26 cze 2008, 16:30

...Witam wszystkich:)

Podpinam się z następującym pytaniem:

Czy mi również monitory są potrzebne (lub przydadzą się) ?

Działam amatorsko na Vsti w mieszkaniu i to się nigdy chyba nie zmini. Nie zamiezrzam nigdy wydawac plyty. Robie muze tylko dla siebie wiec czy cos monitory dalyby mi? Aktualnie mam glosniki z wiezy HiFi

Pozdrawiam!...
Jeśli efekty które uzyskujesz zadowalają Ciebie to nie zmieniaj.
Z doświadczenia wiem, że takie hifi nie tylko nie nadaje się do miksowania, ale też potrafi nauczyć złych nawyków. To tak jakby patrzyć przez filtr kolorowy i tak poznawać świat. Pewne kolory wtedy są do siebie baaaaardzo podobne.
A w rzeczywistości są to całkiem inne kolory.
Tak samo jest w dźwięku. Np na kiepskich paczkach jakiś błąd (nakładanie się częstotliwości, "zupa" w miksie lub inne) wydaje się być do zaakceptowania, bo na innych super produkcjach na tych paczkach też jest zupa i inne...
to na dobrym sprzęcie może się okazać że w Twoim miksie tej zupy jest znacznie więcej niż byś tego chciał.

Nie wierzę, że nie dajesz tej muzy nikomu do posłuchania - aż takich ideałów nie ma. Poza tym jakość jest elementem muzy.
Na SN16Vibra będziesz się cieszył innymi elementami muzyki niż na RME FF800. Im wyższa jakość tym mniej trzeba kombinować, a proste barwy nabierają nowej magii.
Tak jak zupa z przyprawą MAGI.
Mam nadzieję, że to Cię zachęci do jak najszybszego doinwestowania.
Równocześnie polecam kupić słuchawki AKG K240 (lub inne dobre)
bo pasmo głośników nie jest aż takie szerokie jak to ma miejsce ww słuchawkach. Kiedyś na głośnikach nie słyszałem wysokotonowych trzasków, a potem na słuchawkach to się aż za głowę złapałem,
A RĘKA W NOCNIKU....
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 27 cze 2008, 00:09

......
skoro robisz dla siebie to po co ci odsluch?czyzbys slyszal buble?jak tak to pracuj by ich nie bylo - odsluch ci w tym wogole nie pomoze

a jak juz szukasz odsluchu to zadne male gowno - musi grac w miare pelnym pasmem - mam tr8 i bez suba i tak jest kibel bo mimo ze schodza nisko basu bez suba nie da sie skontrolowac(jakich bredni bys nie slyszal na ten temat to nie ma szans na pelne pasmo bez suba)

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » piątek 27 cze 2008, 20:32

Tak samo jest w dźwięku. Np na kiepskich paczkach jakiś błąd (nakładanie się częstotliwości, "zupa" w miksie lub inne) wydaje się być do zaakceptowania, bo na innych super produkcjach na tych paczkach też jest zupa i inne...
to na dobrym sprzęcie może się okazać że w Twoim miksie tej zupy jest znacznie więcej niż byś tego chciał.

Nie wierzę, że nie dajesz tej muzy nikomu do posłuchania - aż takich ideałów nie ma. Poza tym jakość jest elementem muzy.
Na SN16Vibra będziesz się cieszył innymi elementami muzyki niż na RME FF800. Im wyższa jakość tym mniej trzeba kombinować, a proste barwy nabierają nowej magii.
oki dzieki za wyczerpujaca odp. potrafie sobie wyobrazic nakladanie sie czestotliwosci na wykresach itd ale jak to sie slyszy? jak nasz sluch rejestruje to nakaldanie?

Awatar użytkownika
sound-expert

Post autor: sound-expert » niedziela 29 cze 2008, 14:24

sorki, że tak z innej beczki wracam ale mam już kilka następnych testów porwónawczych przetłumaczonych.
monitory odsłuchowe część 2'ga
[addsig]

Awatar użytkownika
sound-expert

Post autor: sound-expert » niedziela 29 cze 2008, 17:52

...Ciężko to nazwać testami....
ok ... nazwijmy to opiniami porównawczymi ...

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 30 cze 2008, 10:34

......Ciężko to nazwać testami....
ok ... nazwijmy to opiniami porównawczymi ......
Jak już o porównaniach mowa...

2-3 tygodnie temu miałem okazję porównać Fostexy PM0.5 z Dynaudio BM6A w dobrym pomieszczeniu. Powiem szczerze, że nie usłyszałem powodów dla których miał bym wydawać pięciokrotną sumę za BMki. I tych trzeba się nauczyć i tych. A brzmieniowo nawet bardziej mi do gustu przypadły Fostexy, ale to tylko gusta, a o nich się nie dyskutuję. Po prostu PMki grały bardziej agresywnie, a BMki czyściej. (Aczkolwiek kolosalnej różnicy nie słyszałem, ale tu muszę powiedzieć, że porównanie nie trwało długo.) Kupuję więc Fostexy Za tą kasę grają dobrze, a reszta i tak w praniu wyjdzie

Fantazyoosh

Post autor: Fantazyoosh » wtorek 08 lip 2008, 16:32

Witam,

Trochę nie na temat, ale... Nosiłem się z zamiarem zakupu monitorów, ale zdecydowałem, że na dzień dzisiejszy zadowolę się przyzwoitymi słuchawkami. Konkretnie upatrzyłem AKG K271 MKII. I teraz głupie pytanie.... Czy takie słuchawki mogę podłączyć do gniazda zintegrowanej karty dźwiękowej? Wiem, że technicznie się da, ale czy np. dźwięk nie będzie bardzo cichy?

W niedalekiej przyszłości planuje zakup porządnej karty firewire, ale w tej chwili chcę nabyć tylko słuchawki.
początkujący producent - amator. bardzo początkujący i bardzo amator.

pedzel

Post autor: pedzel » wtorek 08 lip 2008, 16:41

...Witam,

Trochę nie na temat, ale... Nosiłem się z zamiarem zakupu monitorów, ale zdecydowałem, że na dzień dzisiejszy zadowolę się przyzwoitymi słuchawkami. Konkretnie upatrzyłem AKG K271 MKII. I teraz głupie pytanie.... Czy takie słuchawki mogę podłączyć do gniazda zintegrowanej karty dźwiękowej? Wiem, że technicznie się da, ale czy np. dźwięk nie będzie bardzo cichy?

W niedalekiej przyszłości planuje zakup porządnej karty firewire, ale w tej chwili chcę nabyć tylko słuchawki....
Nie powinno gdyz maja one niska impedancje 55 Ohm jak na słuchawki studyjne

ODPOWIEDZ