Studio w wykładzinie

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
dyziekwik
Studio w wykładzinie

Post autor: dyziekwik » środa 25 cze 2008, 19:24

Witam, mam pytanie, chciałbym zrobić w garażu sale prób/studio za naprawde małe pieniązki, jest to pomieszczenie o długości 7 m i szerokości 3m, mam do dyspozycji ok 500m2 wykładziny i naprawde baaardzo mały budżet. mam pomysł aby założyć potrójną warstwę tych wykładzin na sciany i sufit, na podłoge tez wykładzina i czy to powstrzyma wydostanie się dzwięku na zewnątrz? czy powinienem użyć jakiejś waty szklanej. graż jest połowicznie murowany, polowicznie jakieś płyty, wewnątrz cały wyłożony jakimiś hdfkami czy innymi płytami. narazie martwie się żeby luzie nie słyszeli prawie niczego na zewnątrz. a potem się zajmę akustyką. nie ma okien, drzwi są metalowe. prosze o porade.

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Re: Studio w wykładzinie

Post autor: Tasiorowski » środa 25 cze 2008, 19:56

...potrójna wykładzina powinna zadziałac
musisz wstawic tam jeszce coś co ci ''bas'' wchłonie
szafa z futrami albo kanapa.
pomieszczenie jest male będziesz mial problem ...
7m na 3 m to nie znowu takie tragicznie małe. Widziałem mniejsze :)
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
dyziekwik

Post autor: dyziekwik » środa 25 cze 2008, 20:03

bedzie kanapa jak nie dwie:) co jeszcze mozna uzyc aby zniwelowac bas??

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » środa 25 cze 2008, 22:48

narazie martwie się żeby luzie nie słyszeli prawie niczego na zewnątrz. a potem się zajmę akustyką. nie ma okien, drzwi są metalowe. prosze o porade....
Chcialbym zauwazyc ze koledze chodzi o izolacje akustyczna a nie o adaptacje...
Dlatego musze Cie zmartwic... beda bardzo duzo slyszec... Slabym punktem sa drzwi i okna, w tych miejscach radze polozyc cos grubego... a dokladniej welne mineralna i pamitaj ze aby wykozystac jej pelne wlasnosci izolacyjne musi byc ona umieszczona w pewnej odleglosi od sciany...(musi istniec pusta przestrzen...)
To samo tyczy sie twojej wykladziny. Nie kladz jednej warsty na druga, ale przeluz je jakimis listewkami, tak aby powstaly komory...

masterofphysicalchemistry

Post autor: masterofphysicalchemistry » środa 25 cze 2008, 22:53

Slabym punktem sa drzwi i okna >>" nie ma okien, drzwi są metalowe"

rzeczywiscie okna są tu słabym punktem ;) (przepraszam jestem po egzaminie i nie moglem sie powstrzymac :P)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 26 cze 2008, 01:13

wystarczy mikroszpara w zaprawie(jesli murowany) i dzwiek przejdzie - odizolowac nie jest ltwo

ale lepik czyni cuda

Awatar użytkownika
dyziekwik

Post autor: dyziekwik » sobota 28 cze 2008, 14:08

tylko jak pisałem, ten garaz jest dośc dziwny, bo : jest w polowie murowany a w polowie pokryty jakimis płytami, te płyty od zewnatrz chce oblozyc styropianem i zatynkowac bo wrazenie estetyczne nie jest najlepsze mowiac prawde. wewnatrz podejrzewam ze byla izolacja wata szklana a na wszystko sa polozone plyty(cale pomieszczenie jest nimi wylozone) i na to przyjda jeszcze3 warstwy ktore chce pofalowac aby uzyskac efekt rozproszenia dzwieku, zrobie takie jakby kurtyny wiec na pewno bedzie miedzy nimi przestrzen. szczerze powiedziawszy to jestem laikiem ale wydaje mi się ze chyba nie ma bata zeby byl halas na zewnatrz co nie?

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 28 cze 2008, 17:32

będzie - styropian to izolacja termiczna

skołuj książkę A.Everesta i spokojnie poczytaj

Awatar użytkownika
dyziekwik

Post autor: dyziekwik » sobota 28 cze 2008, 23:13

...będzie - styropian to izolacja termiczna

styropian chce uzyc tylko po to aby zatynkowac od zewnatrz. kurcze juz sam nie wiem, wszyscy pisza ze najlepiej to zrobic box in box, co tez mam, bo sa te płyty wewnatrz a miedzy plytami a zewnetrzna warstwa(mur i inne plyty) jest wata szklana, do tego jeszcze ponoc najlepszy sposob na wygluszenie czyli 3 warstwy wykladziny i mimo tego mowicie ze bedzie halas??? to jak to zrobic zeby nie bylo halasu??

ODPOWIEDZ