Dwa HD - lepiej niż jeden?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Dwa HD - lepiej niż jeden?

Post autor: DJOZD » czwartek 26 cze 2008, 15:31

...haha - no tak Janko już pewnie we wszystko co się da wbudował kontrolery...

Dzięki Panowie za szybkie i obszerne porady. W ciągu tych 3 godzin podjąłem decyzję i tak będę się cieszył dwoma dyskami 7200 w moim nowym laptopie do muzyki. Pozdrawiam!...
Tak archwizacja danych to bardzo wazna rzecz. Jeden z moich dysków, ten który robi za zbiór bibliotek sampli jest podzielony na 2 dwie partycje. Jednak znich jest przeznaczona własnie do archiwizacji na bierząco. Po kazdym skonczonym dniu pracy kopiuję tam bierzącą pracę. Jeśli uzywasz laptopa możesz z czasem zaopatrzyc sie w dysk USB do archiwizowania rzeczy bierzących.

Co do dwóch dysków. Zaryzykowałbym rozwiązanie polegające na tym że sample (jesli nie masz ich bardzo duzo np. ponad 100 GB) uzywałbym z dysku systemowego. Ale oczywiscie z innej partycji. Na system XP do muzyki spokojnie wystarczy 15 GB, i tak tam nie bedziesz duzo zmieniał kiedy warszatat będzie kompletnie zaistalowany. Reszta dysku na innej partycji - na sample.
7200 obr - dobry wybór.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 26 cze 2008, 17:32

obecnie korzysta się z sata(choc niektórzy wciaz na ide) więc wybór kontrolera odpada - każdy kanał to oddzielny kanał

i warto miec drugi dysk - jest wydajniej czasem nawet wyraźnie (prawie drugie tyle śladów)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 26 cze 2008, 17:34

aha co do padania dysków - może nie traci się wszystkich ale naprzykład dysk z sesjami poleci wiec o kant d.. takie rozwiazanie

bezpieczeństwo to tylko raid mirror

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 26 cze 2008, 18:25

...aha co do padania dysków - może nie traci się wszystkich ale naprzykład dysk z sesjami poleci wiec o kant d.. takie rozwiazanie

bezpieczeństwo to tylko raid mirror...
Tez kiedys myślałem nad RAID. Ale w koncu zrezygnowalem.
W mojej karierze juz dwa razy dawalem dysk do odzyskania. Potem Raz padł dysk na ktorym pracowalem nad sesjami. Zwykłe kopiowanie sesji na inny dysk zaraz po skonczonej pracy swoje zrobilo. Dzieki temu Kiedy dysk rano nie zaskoczył, na drugim byly sesje z poprzedniego dnia. Czyli doklanie tak jak skonzylem prace. Bez bólu. Awaria dysku nie znana.

Ale to juz indywidulane sprawy. Pozatym mówimy chyba o laptopie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 27 cze 2008, 00:04

w zyciu bym nie oddal dysku do odzyskania danych zlodziejom(chyba ze maiales tanio)
a dyski nie padaja tak by nie dalo sie odzyskac danych samemu(czasem elektronika czy mechanika ale kupujesz drugi i przekladasz)

raid mirroring to najlepsza opcja na bezpieczenstwo - nikle prawdopodobienstwo ze padna obydwa - chyba ze ma sie gowniany zasilacz

a nowe dyski - rzadko ktory pada na amen - to juz nie te czasy by buble byly na rynku

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 27 cze 2008, 08:28

...w zyciu bym nie oddal dysku do odzyskania danych zlodziejom(chyba ze maiales tanio)
a dyski nie padaja tak by nie dalo sie odzyskac danych samemu(czasem elektronika czy mechanika ale kupujesz drugi i przekladasz)

raid mirroring to najlepsza opcja na bezpieczenstwo - nikle prawdopodobienstwo ze padna obydwa - chyba ze ma sie gowniany zasilacz

a nowe dyski - rzadko ktory pada na amen - to juz nie te czasy by buble byly na rynku...
dokladnie.... to juz nie te czasy co dyski padaly. mi padl jeden raz w zyciu, ale to bylo.. uuuu z 7 lat temu ?

polecam bardzo seagaty NCQ z serii ES.. 500 GB za 260 zł
link

seria ES charakteryzuje sie tym, ze moga bezproblemowo pracowac 24h na dobe.

[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 27 cze 2008, 08:59

...w zyciu bym nie oddal dysku do odzyskania danych zlodziejom(chyba ze maiales tanio)

a nowe dyski - rzadko ktory pada na amen - to juz nie te czasy by buble byly na rynku...
No to jak dyski teraz nie padają tak jak kiedys to tym bardziej nie widze robienia RAIDu w moim przypadku (choć wiem ze to super rozwiązanie). Na pierwszenstwo wychodzi (nad uszkodzenie mechaniczne dysku) bład czlowieka, lub przypadkowe uszkodzenie lub wykasowanie danych. W tym ukladzie ręczne kopiowanie na niezależnyc logicznie dysk jest lepsze dla mnie. Bo operacje nie są wiąrzące. Ale tak jak pisalem. To indywizudalna sprawa.

cinek

Post autor: cinek » piątek 27 cze 2008, 09:54

I tu się mylisz, bo całkiem niedawno przerabiałem ten temat. Przełożenie elektroniki niestety nic nie dało, bo padło mi prawdopodobnie coś w środku.
Na szczęście miałem na płytach backup co ważniejszych danych.

A propos dysków, to ze swoich kilkuletnich doświadczeń mogę powiedzieć że najmniej awaryjne są Samsungi (niesłusznie zwane przez niektórych szajsungami) zaliczyłem ich w życiu kilka i zero problemów. Natomiast dwa razy padły mi WD (obydwa prawdopodobnie z powodu kiepskiego zasilania w gniazdku). Samsungi pracujące w tym samym czasie w tym samym kompie nie robiły żadnych problemów.

Święta prawda

Niestety się trafiają i dla tego firmy odzyskujące dane wciąż jeszcze mają i będą miały świetny interes.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 27 cze 2008, 09:57

No to jak dyski teraz nie padają tak jak kiedys to tym bardziej nie widze robienia RAIDu w moim przypadku (choć wiem ze to super rozwiązanie). Na pierwszenstwo wychodzi (nad uszkodzenie mechaniczne dysku) bład czlowieka, lub przypadkowe uszkodzenie lub wykasowanie danych. W tym ukladzie ręczne kopiowanie na niezależnyc logicznie dysk jest lepsze dla mnie. Bo operacje nie są wiąrzące. Ale tak jak pisalem. To indywizudalna sprawa. ...
mysle ze tu chodzi bardzie o spokojny sen...
jak masz raid to nawet jak cos sie stanie... dane masz...
to tez kwestia podejscia do tematu. niektorzy nagrywaja za smieszne pieniadze, ale jak dane uciekna mowia trudno.... inni nie moga sobie na to pozwolic... polecam tez raid 5, i wydajnosc i bezpieczenstwo...
2 dyski widziane jako jeden duzy + 3 dysk z sumami kontrolnymi na wypadek uszkodzenia jednego z nich. w razie "WU" podmieniamy dysk, a raid5 odbudowuje ten ktory byl uszkodzony
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

matia

Post autor: matia » piątek 27 cze 2008, 17:55

...**********************
No to jak dyski teraz nie padają tak jak kiedys to tym bardziej nie widze robienia RAIDu w moim przypadku (choć wiem ze to super rozwiązanie). Na pierwszenstwo wychodzi (nad uszkodzenie mechaniczne dysku) bład czlowieka, lub przypadkowe uszkodzenie lub wykasowanie danych. W tym ukladzie ręczne kopiowanie na niezależnyc logicznie dysk jest lepsze dla mnie. Bo operacje nie są wiąrzące. Ale tak jak pisalem. To indywizudalna sprawa. ...
mysle ze tu chodzi bardzie o spokojny sen...
jak masz raid to nawet jak cos sie stanie... dane masz...
to tez kwestia podejscia do tematu. niektorzy nagrywaja za smieszne pieniadze, ale jak dane uciekna mowia trudno.... inni nie moga sobie na to pozwolic... polecam tez raid 5, i wydajnosc i bezpieczenstwo...
2 dyski widziane jako jeden duzy + 3 dysk z sumami kontrolnymi na wypadek uszkodzenia jednego z nich. w razie "WU" podmieniamy dysk, a raid5 odbudowuje ten ktory byl uszkodzony
...
**********************powoli zaczynam szukac stacjonarnego kompa.
ja jestem slaby technicznie....aktualnie mam wszystko na raidzie....
kiedys system przeinstalowalem....okazalo sie w plikach systemowych musialo cos byc bo pozniej sekwencer nie mogl automatycznie znalezsc plikow....musialem recznie wyszukiwac niektore pliki.nigdy nie bylem dobry jesli chodzi o dyscyplinei archiwizowanie czegokolwiek....wole miec dwa w raidzie
poszukam info o raid5.....ale do konca jesieni musze uzywac staruszka..
moze to glupie ale...zastanawiam sie jaki jest idealny uklad tak aby i system byl podwojny.
jesli ktorys padnie to w kilka minut mam dysk zastapiony i od razu mam komp. reaktywacje bez plytek,kodow,konfig....
lubie halas

ODPOWIEDZ