Witam.
Mam do Państwa pytanie odnośnie pre-amp'a, firmy Focusrite.
Otóż od jakiegoś czasu, jestem jego posiadaczem i mam problemy z wydobyciem ładnego brzmienia wokalu.
Jestem laikiem jeżeli chodzi o nagrywanie ścieżek audio. Prosiłbym, jeśli to nie problem, o propozycje ustawień (presetów), do rejestrowania ścieżek (chodzi o wokal męski oraz damski). I jeśli jest to możliwe o wytłumaczenie funkcji poszczególnych bloków owego preamp'a, ewentualnie o linki, które przybliżą mi tematykę rejestrowania.
Próbowałem już wiele rozwiązań, lecz zawsze coś nie pasuje - wokal nie posiada głębi i okropnie zlewa się z podkładem muzycznym. Pracuję na mikrofonie AKG perception 400.
Poniżej podaję link do reset quide'a voicemaster pro
http://www.focusrite.com/support/files/voicemaster_pro/140/vmproreset.pdf
Można na nim zaznaczyć presety do wypróbowania.
Z góry dziękuję ślicznie za pomoc
Focusrite Voicemaster Pro - wokal męski oraz damski
-
- Miłaszewski
Re: Focusrite Voicemaster Pro - wokal męski oraz damski
sprobuj innych mikrofonow i znajdz taki, ktory ci podpasuje
-
posiadam także mikrofon shure ksm 27.... jak wypada w starciu z akg perception 400?
Jeżeli na obu pracujesz to chyba Ty powinieneś wiedzieć najlepiej.Porównaj sobie brzmienia.Kombinuj.
a nie lepszym sposobem jest zgranie "czystego" wokalu do komputera i dopiero tam wszystko ustawiac?!
jak uzyjesz tych compresorow, equalizerow, expanderow w tym Voicemasterze to pozniej juz nie cofniesz tego co nalozyles...
jedynie co to moze bym tylko "pokrecil" tym "tube sound"...
ps. byl sens kupowania drogiego (bo 2000 do domowego studia, to raczej wiekszy wydatek) sprzetu bez wiedzy jak go potem wykorzystac?!
jak uzyjesz tych compresorow, equalizerow, expanderow w tym Voicemasterze to pozniej juz nie cofniesz tego co nalozyles...
jedynie co to moze bym tylko "pokrecil" tym "tube sound"...
ps. byl sens kupowania drogiego (bo 2000 do domowego studia, to raczej wiekszy wydatek) sprzetu bez wiedzy jak go potem wykorzystac?!
www.klub.agaton.pl