Dlaczego akurat rider

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
loren441
Dlaczego akurat rider

Post autor: loren441 » piątek 20 cze 2008, 01:05

Witam.
Mam pytanie: Czemu wszystko co wiaże się z dźwiękiem i oświetleniem estrady określa się mianem "ridera"

masterofphysicalchemistry

Re: Dlaczego akurat rider

Post autor: masterofphysicalchemistry » piątek 20 cze 2008, 01:48

...Witam.
Mam pytanie: Czemu wszystko co wiaże się z dźwiękiem i oświetleniem estrady określa się mianem "ridera"...
wydaje mi sie ze "rider" to nie wszystko co dotyczy dzwieku i estrady, tylko raczej "wymagania techniczne"... a czemu akurat to słowo to nie wiem

DCG

Post autor: DCG » piątek 20 cze 2008, 11:05

To chyba skojarzenie, z tym, na czym się "jeździ", pracują zawodowcy, ustalona niemalże klasyka pośród sprzętu. Choć wiadomo, że i na innym sprzęcie można ukręcić zawodowe brzmienie, jak np. POL-AUDIO. Bierze się to stąd, że muzycy to chcą, to im brzmi, do tego są przyzwyczajeni, marki i symbole urządzeń, dają im pewność udanego np. koncertu itp.

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 20 cze 2008, 13:10

Nie chodzi o konkretne marki i modele, choć zazwyczaj wpisuje się swoje preferencje, a o potrzebną na scenie ilość sprzętu. Nie raz jest tak, że bębniarz ma 5 tomów, 2 werble, zespół gra z laptopem, dwoma klawiszami, sekcją dętą, chórkami i innymi bajerami. Zespół przyjeżdża, a na scenie brakuje torów odsłuchowych, zasilania, mikrofonów.

Jeśli zespół przesłał organizatorom rider odpowiednim czasie, to w zależności od umowy, zazwyczaj jedzie do domu z odpowiednią kwotą w kieszeni.

- Piotr

ODPOWIEDZ