Adaptacja akustyczna - ustawienie

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
davidu
Re: Adaptacja akustyczna - ustawienie

Post autor: davidu » czwartek 19 cze 2008, 12:52

małe ale własne...;)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 19 cze 2008, 12:53

Najlepszym rozwiazaniem bedzie ustawienie sie przodem do najdluzszej sciany, mniej wiecej na srodku, ale moze troszke blizej prawej strony, tak zeby miec tylna sciane jak najdalej.

Ustawienia, ktore sam wymysliles sa absolutnie najgorsze.
[addsig]

davidu

Post autor: davidu » czwartek 19 cze 2008, 12:55

...Najlepszym rozwiazaniem bedzie ustawienie sie przodem do najdluzszej sciany, mniej wiecej na srodku, ale moze troszke blizej prawej strony, tak zeby miec tylna sciane jak najdalej.

Ustawienia, ktore sam wymysliles sa absolutnie najgorsze.
...
da sie tam jakoś opanować dźwięk...?
np.przy pomocy własnej roboty paneli z aku płyty?

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 19 cze 2008, 13:13

da sie tam jakoś opanować dźwięk...?
np.przy pomocy własnej roboty paneli z aku płyty?...
Przy pomocy wlasnej roboty paneli - tak, aczkolwiek nie wiem czy dokladnie z Aku-plyty, bo na zdjeciach wyglada na dosc lekka i miekka. Gestsza welna mineralna bylaby prawdopodobnie lepsza (tlumilaby nizsze czestotliwosci).
Tutaj znajdziesz wspolczynniki absobcji roznych materialow:
http://www.bobgolds.com/AbsorptionCoefficients.htm

Najlepszy jest Owens Corning 703 oraz 705 (wykorzystywany przez firmy Real Traps oraz GIK Acoustics), niestety niedostepny w Europie, ale warto sprawdzic mozliwosci wysylki do Polski statkiem.

Ja dla siebie zamierzam zamowic gotowe GIK Acoustics - transport 10 sztuk Monster Trap oraz 10 sztuk 244 kosztuje okolo $850 do portu w Polsce.
[addsig]

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 19 cze 2008, 13:51

Ja dla siebie zamierzam zamowic gotowe GIK Acoustics - transport 10 sztuk Monster Trap oraz 10 sztuk 244 kosztuje okolo $850 do portu w Polsce.

hmm... wychodzi nie duzo, porownujac do cen np ghost acoustic w polsce
czy ew jestes zainteresowany aby zrobic mniejwiecej 2x wieksze zamowienie i podzielic sie kosztami transportu ?
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

davidu

Post autor: davidu » czwartek 19 cze 2008, 14:08

Przy pomocy wlasnej roboty paneli - tak, aczkolwiek nie wiem czy dokladnie z Aku-plyty, bo na zdjeciach wyglada na dosc lekka i miekka. Gestsza welna mineralna bylaby prawdopodobnie lepsza (tlumilaby nizsze czestotliwosci).
Tutaj znajdziesz wspolczynniki absobcji roznych materialow:
http://www.bobgolds.com/AbsorptionCoefficients.htm

Najlepszy jest Owens Corning 703 oraz 705 (wykorzystywany przez firmy Real Traps oraz GIK Acoustics), niestety niedostepny w Europie, ale warto sprawdzic mozliwosci wysylki do Polski statkiem.

...
a orientuję się ktoś jakich produktów dostępnych najlepiej byłoby użyć do budowy pułapek?
i czy lepsza jest (wyższy współczynnik absorpcji) wełna twarda (np aku płyta)
czy miękka (np aku mata)?

pozdr
davidu

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 19 cze 2008, 14:50

hmm... wychodzi nie duzo, porownujac do cen np ghost acoustic w polsce
czy ew jestes zainteresowany aby zrobic mniejwiecej 2x wieksze zamowienie i podzielic sie kosztami transportu ?
...
najprawdopodobniej cena jest i tak od kilograma, wiec transport bylby pewnie dwa razy drozszy
Jesli chodzi o ceny GIK Acoustics jest najtansza opcja z rozwiazan, ktore naprawde dzialaja. No i znacznie bardziej efektywne od Ghost Acoustics.

Ja bede skladal to zamowienie do anglii (okolo $300 taniej), a pozniej przewioze to vanem do polski z reszta sprzetu i mebli do studia.
[addsig]

ODPOWIEDZ