Problem z ESI ESP1010

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
jaca2303
Re: Problem z ESI ESP1010

Post autor: jaca2303 » niedziela 15 cze 2008, 00:26

Nie nie to nie sa trzaski od przeciazenia...

Projekt 1 sciezka... wrazenie jest takie jakby cos przesterowalo... ale zjawisko wystepuje tylko powyzej 48kHz probkowania...

Poki co chyba bede musial po prostu starego kompa spowrotem podlaczyc......
No to mam to samo ale w 44100 Czasem przy dużym obciążeniu czasem przy małym , czasem brak tych trzasków. sprawdzałem wtyki i przestery na nich i nic nie znalazłem, a problem jest.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 15 cze 2008, 10:11

...W jednym z numerów EIS była rada, żeby instalować Win. bez ACPI ale czy to pomoże?
Zawsze warto sprobowac... wlasnie o takie pomysly mi chodzilo

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 16 cze 2008, 12:15

......W jednym z numerów EIS była rada, żeby instalować Win. bez ACPI ale czy to pomoże?
Zawsze warto sprobowac... wlasnie o takie pomysly mi chodzilo ...

to było dawno i nieprawda

Spróbuj podnieść napięcie pamięci o +0.1V lub +0.2V. Sprawdź, czy nie masz jakiegoś antrywirusa lub firewalla w tle. Wyłącz radiowy LAN. Wyłącz wszystkie porty, których nie używasz. I sprawdź, czy przypadkiem nie masz na jednym przerwaniu karty i np. kontrolera dyskowego lub karty graficznej. Zmień slot.

Pozdro
Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 16 cze 2008, 15:06

to było dawno i nieprawda

Spróbuj podnieść napięcie pamięci o +0.1V lub +0.2V. Sprawdź, czy nie masz jakiegoś antrywirusa lub firewalla w tle. Wyłącz radiowy LAN. Wyłącz wszystkie porty, których nie używasz. I sprawdź, czy przypadkiem nie masz na jednym przerwaniu karty i np. kontrolera dyskowego lub karty graficznej. Zmień slot.
Wszystko to sprawdzalem...

Bylem dzis w serwisie okazalo sie ze karta graficzna byla walnieta... zostala wymieniona... ale jeszcze nie mialem czasu sprawdzic czy wlasnie to bylo przyczyna problemow... mam nadzieje ze tak

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » wtorek 17 cze 2008, 00:11

...to było dawno i nieprawda

Wszystko to sprawdzalem...

Bylem dzis w serwisie okazalo sie ze karta graficzna byla walnieta... zostala wymieniona... ale jeszcze nie mialem czasu sprawdzic czy wlasnie to bylo przyczyna problemow... mam nadzieje ze tak ...
Wymiana karty graficznej nie pomogla...

Ale nie poddawalem sie... i ostatecznie wylaczenie funkcji C1E procesora zaskutkowalo zniknieciem problemu... i chwala za to... mam tylko nadzieje ze system nie straci stabilnosci przez takie zabawy...

Dzieki za wszystkie rady...

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 17 cze 2008, 09:59

nic się nie stanie tylko nie masz oszczędzania energii w procku na ta chwile - może to skutkować wyższymi obrotami wentylatora na procu

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 08 sty 2009, 22:39

Smiechu, mam prosbe, mozesz zmiezyc rzeczywisty poziom szumów przetworników przy próbkowaniu A/D w ESP1010? Na kompletrnie wyciszonym sygnale w torze input. Wyciąga ten interfejs chociaż prawdziwe -95dB?

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » czwartek 08 sty 2009, 23:58

...Smiechu, mam prosbe, mozesz zmiezyc rzeczywisty poziom szumów przetworników przy próbkowaniu A/D w ESP1010? Na kompletrnie wyciszonym sygnale w torze input. Wyciąga ten interfejs chociaż prawdziwe -95dB?
...
Z tego co kojaze tak... ale musze to sprawdzic dla pewnosci...
Jesli chodzi o uzywanie wejsc liniowych to problemu z szumami wlasnymi nie ma...
Problemy pojawiaja sie gdy uzywasz wbudowanych "preampow" mikrofonowych... poniewaz ich "wlaczenie" polega na tym ze sygnal jest cyfrowo podbity o ok 20dB wiec i razem z szumami... ale ogolnie owych preampow sie raczej nie uzywa

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 09 sty 2009, 08:25

Z tego co kojaze tak... ale musze to sprawdzic dla pewnosci...
Jesli chodzi o uzywanie wejsc liniowych to problemu z szumami wlasnymi nie ma...
Problemy pojawiaja sie gdy uzywasz wbudowanych "preampow" mikrofonowych... poniewaz ich "wlaczenie" polega na tym ze sygnal jest cyfrowo podbity o ok 20dB wiec i razem z szumami... ale ogolnie owych preampow sie raczej nie uzywa ...
Bede bardzo wdzięczny. Mam sytuacje ze musze wybrac pomiedzy dwoma interfejsami (praca mobilna ESI/MOTU) i nieukrywam ze DirectWire przebija. Ale chodzi mi o te przetworniki.
Jezeli mozesz dla mnie zmierzyc co sie dzieje rowniez na tych mikrofonowych - bede wdzieczny

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 12 sty 2009, 00:24

Sprawdzilem...
Po nagraniu sladu z wejscia do ktorego nic nie jest jest podpiete Sonar pokazuje ok -90dB...
Z podłaczonym przewodem pod wyjscie direct miksera... wartosc sie nie zmienila... (tor na mikserze wytlumiony)
Co do tych preampow to nie jestem w stanie powiedziec bo zapomnialem sprawdzic...
Po znormalizowaniu nagranej probki otrzymałem szum biały, żadnych przesłuchów z dysku, procesora, wentylatorow itp...

ODPOWIEDZ