VST stereo w mixie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mjuzik
VST stereo w mixie

Post autor: mjuzik » niedziela 15 cze 2008, 11:48

Witam, korzystam z wielu instrumentów vst ale większość to sample stereo, wiadomo, że w mixie ślady stereo należałoby mocno ograniczać i tu moje pytanie: czy jedynym sposobem jest bouncing w mono takiego śladu i wrzucenie ponownie do mixu? Próbowałem też pluginów monofonizujących ale brzmienia tracą na jakości.. Najlepiej gdyby można było otwierać vst stereo od razu na traku mono ale nie da się.. Proszę o radę:)
Kompozytor, aranżer, pianista.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: VST stereo w mixie

Post autor: JoachimK » niedziela 15 cze 2008, 12:08

wiadomo, że w mixie ślady stereo należałoby mocno ograniczać

Udowodnij.

czy jedynym sposobem jest bouncing w mono takiego śladu i wrzucenie ponownie do mixu?

Nie, wystarczy skrecic lewy i prawy suwak panoramy w to samo miejsce

Próbowałem też pluginów monofonizujących ale brzmienia tracą na jakości..

Co to jest plugin monofonizujacy? Jesli masz na mysli wtyczki sluzace do poszerzania bazy stereo, ktore przy okazji moga ja zawezac - to nic tam sie nie psuje z brzmieniem. Albo robisz cos zle, albo ewntualnie masz zle dzialajace oprogramowanie.

Od dziesiatek lat, kiedy to zaczely istniec nagrania stereofoniczne, do zmonofonizowania sygnalu nigdy nie korzystalo sie z zadnych sztuczek. Bladzisz i to mocno.

Najlepiej gdyby można było otwierać vst stereo od razu na traku mono ale nie da się.

Da sie. Przyklad z panorama masz wyzej. Mozesz tez wyslac oba kanaly sladu stereo na ten sam bus mono (ta prosta czynnosc w tym przypadku to juz niezla kombinacja...)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » niedziela 15 cze 2008, 12:16

...Witam, korzystam z wielu instrumentów vst ale większość to sample stereo, wiadomo, że w mixie ślady stereo należałoby mocno ograniczać i tu moje pytanie: czy jedynym sposobem jest bouncing w mono takiego śladu i wrzucenie ponownie do mixu? Próbowałem też pluginów monofonizujących ale brzmienia tracą na jakości.. Najlepiej gdyby można było otwierać vst stereo od razu na traku mono ale nie da się.. Proszę o radę:)...

Jak to sie nie da... Nie wiem na jakim DAWie pracujesz (w Sonarze jest cos takiego jak interleave stereo/mono) ale zaloze sie, ze "monofonizacje" kanalu znajdziesz w mikserze kazdego sekwencera. Zreszta sam tak robie - juz na tym etapie, po zmonofonizowaniu kanalu dopracowuje barwe z VST, zeby potem nie bylo jakiegos zaskoczenia. Od razu wiesz z czym masz do czynienia.

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » niedziela 15 cze 2008, 12:18

ps.
ale swoja droga z ta monofonizacja tez nie ma co przesadzac...

mjuzik

Post autor: mjuzik » niedziela 15 cze 2008, 12:27

... wiadomo, że w mixie ślady stereo należałoby mocno ograniczać

Udowodnij.

czy jedynym sposobem jest bouncing w mono takiego śladu i wrzucenie ponownie do mixu?

Nie, wystarczy skrecic lewy i prawy suwak panoramy w to samo miejsce

Najlepiej gdyby można było otwierać vst stereo od razu na traku mono ale nie da się.

Da sie. Przyklad z panorama masz wyzej. Mozesz tez wyslac oba kanaly sladu stereo na ten sam bus mono (ta prosta czynnosc w tym przypadku to juz niezla kombinacja...)
...
Im więcej śladów stereo w mixie tym bardziej mix staje się zawężony, bo każda barwa zabiera szeroka przestrzeń i wszystko się nakłada a potem nic nie mozna z tym zrobić, może za pomocą np k-stereo..
Jesli chodzi o skręcenie lewego i prawego suwaka panoramy to u mnie się nie sprawdzi - Logic nie ma suwaków panoramy tylko jedno pokrętło (lewa-prawa).
Pomysł z wysłaniem śladu na bus mono najbardziej mi się podoba:) że też nie wpadłem na to wcześniej...:)

mjuzik

Post autor: mjuzik » niedziela 15 cze 2008, 12:30

Jak to sie nie da... Nie wiem na jakim DAWie pracujesz (w Sonarze jest cos takiego jak interleave stereo/mono) ale zaloze sie, ze "monofonizacje" kanalu znajdziesz w mikserze kazdego sekwencera.

właśnie w Logicu mam od razu do wyboru - albo otwieram vst mono albo stereo, jeśli otworzę stereo na tym sladzie nie mogę z nim nic juz zrobić, a jeśli otwieram vst mono - lista zawiera vst tylko mono, stereo już nie..

j.bravo

Post autor: j.bravo » niedziela 15 cze 2008, 13:57

... jeśli otworzę stereo na tym sladzie nie mogę z nim nic juz zrobić...
Możesz. Zapinasz na śladzie plug-in Gain, w którym masz m.in. przycisk mono.
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 15 cze 2008, 14:34

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:02 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 15 cze 2008, 16:39

...Straszne te Wasze DAW-y, kombinujecie jak koń pod górę.

Wlasnie! Np. w Cubase/Nuendo, poza trzema roznymi dostepnymi trybami pracy panoramy, mozna po prostu wrzucic wav stereo na sciezke mono (i odwrotnie slad mono na sciezke stereo), co umozliwia zmiane ilosci wyjsc takiego sladu na poziomie samego miksera. Podobnie sie ma sprawa w przypadku sciezek dla dzwieku dookolnego.

Ma to swoje plusy. Np. w celu uzycia na insercie efektu mono in / stereo out nie trzeba kombinowac z grupami itp. Z drugiej strony moze to denerowac osoby przyzwyczajone do ideologii protoolsa (czyli po bozemu jak w sprzecie analogowym) - bo takie mozliwosci same w sobie moga sie wydawac nielogiczne.

P.S. Pomijam rendering sladu do mono, ktory w Cubase mozna przeprowadzic w roznoraki sposob i takze wprost, bez kombinacji, bo to robota zupelnie pod gorke.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » niedziela 15 cze 2008, 16:58

Z tym randeringiem w jeden slad mono jest tylko taki problem, ze zmonofonizowane brzmienie stereo prawie zawsze odbiega charakterem od pierwowzoru (co artysta mial na mysli):) czyli jest juz "po bulkach".
Najlepiej krecic brzmieniem - w mono - jeszcze przed randerowaniem.
I pomimo, ze oczywiscie zaden DAW nie umywa sie do jakze zachwalanego
Reapera, to nie wierze, zeby w ich mikserach - na poszczegolnych sladach - nie bylo takiego... "malego guziczka", jak w Sonarze pt. "mono/stereo". Wprost w glowie sie nie miesci :)

ODPOWIEDZ