Presonus HP4 - warto kupić?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Kubańczyk
Presonus HP4 - warto kupić?

Post autor: Kubańczyk » czwartek 12 cze 2008, 20:45

Presonus HP4 to wzmacniacz/dystrybutor sygnału do 4 par słuchawek. Jest w miarę tani i mógłbym go kupić, ale zastanawiam się czy nie dodaje szumu, nie zniekształca itd?
Proszę o wypowiedź osoby które HP4 posiadają, lub słyszały w akcji. Nie posiada wbudowanego mikrofonu do talkback - szkoda, ale w tej cenie chyba nie znajdę z tą funkcją.
Czy do 500 zł jest coś lepszego?
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Presonus HP4 - warto kupić?

Post autor: JoachimK » piątek 13 cze 2008, 01:08

Jesli dobrze kojarze, dwoch moich kolegow uzywa tego i nie przypominam sobie, by narzekali. Chyba po prostu dobrze dziala i to wszystko
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » piątek 13 cze 2008, 01:13

Dzięki za info, lepiej się upewnić.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

masterofphysicalchemistry

Post autor: masterofphysicalchemistry » piątek 13 cze 2008, 01:42

...Presonus HP4 to wzmacniacz/dystrybutor sygnału do 4 par słuchawek. Jest w miarę tani i mógłbym go kupić, ale zastanawiam się czy nie dodaje szumu, nie zniekształca itd?
Proszę o wypowiedź osoby które HP4 posiadają, lub słyszały w akcji. Nie posiada wbudowanego mikrofonu do talkback - szkoda, ale w tej cenie chyba nie znajdę z tą funkcją.
Czy do 500 zł jest coś lepszego?...
Ja używam Powerplay z firmy na "B" i nie narzekam.. do normalnego uzytku daje rade, a przy tym ma pare fajnych dodaktów, np mozliwosc podłaczenia dodakotwego podkładu do kazdego wyjscia sluchawkowego.

pozdrawiam
krzysiek

dereq

Post autor: dereq » piątek 13 cze 2008, 08:01

...Presonus HP4 to wzmacniacz/dystrybutor sygnału do 4 par słuchawek. Jest w miarę tani i mógłbym go kupić, ale zastanawiam się czy nie dodaje szumu, nie zniekształca itd?
Czy do 500 zł jest coś lepszego?...
Ja używam HP4 i jest to bardzo fajny sprzęcik. Gra bardzo czysto. Jedyny minus to nie posiada żadnego włącznika i uruchamia się go poprzez wpięcie zasilacza do sieci ale to można jakoś sobie zorganizowac

Awatar użytkownika
Alessandro

Post autor: Alessandro » piątek 13 cze 2008, 09:04

Miałem polecam. Dobrze wykonane, dobrze gra. Dla mnie 1 para odsłuchów to za mało więc sprzedałem i tupiłem także presonusa ale większego... zresztą to wzmacniacz słuchawkowy primo a tor monitorowy to jakby bonus:D Dobry sprzęt śmiało możesz brać.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 13 cze 2008, 10:14

Otóż to, ta sam cena chyba, a 10x większe możliwości i tym samym jest bardziej funkcjonalny. Niestety jest 3x większy od Presonusa, ale cóż to za problem w studio...
...
i tak i nie.
zalezy kto co chce.
mam i HP4 i jeden z wspomnianych behringerow.

wiec, zaleta behringerow:
- cena
- 2 niezalezne wejscia A i B
- wyjscia sluchawkowe zarowno z przodu, jak i z tylu (wygodne w przypadku racka, moga dzialac jednoczenisje, wiec smialo podlaczymy nawet 8 par sluchawek)
- zlacza insert na kanalach , wzbogadzenie o dodatkowy sygnal

minusy:
- w kazdej wersji, nie ma regulacji, albo wogole nie ma wyjscia na odlsuchy, swego czasu HP4 idealnie sie sprawdzal, sluchawki nadal graly, a odsluchy niezaleznie mozna bylo regulowac, w behringerze o ile jest to wyjscie to bez regulacji
- zadna wersja nie oferuje talk-back

zalety HP4
- solidne, metalowe pudelko, praktycznie nie do rozwalenia,
(pozyteczne kiedy nie jest zamontowany na stale w racku
- niezalezne wyjscie monitor level, z osobna regulacja i przelaczaniem trybu mono/stereo

wady:
- wyjscia tylko z przodu (wada niekoniecznie dla kazdego :D)
- brak wylacznika
- brak insertow itd

brak insertow, wejscia A/B oraz talkback rekompensuje nowy presonus hp60, no ale to juz inna polka cenowa. jedynie czego nie ma to wlasnie wyjscia na monitory, ktore ma hp4, no ale. w przypadku karty wielokanalowej, to raczej nie problem, co innego jak mamy karte tylko z jedna para wyjsc, to wtedy hp4 wydaje sie idealnym rozwiazaniem.

a ja i tak zbieram na hp60 :D
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Alessandro

Post autor: Alessandro » piątek 13 cze 2008, 11:29

i tak i nie.
zalezy kto co chce.
mam i HP4 i jeden z wspomnianych behringerow.

Mistrzu a porównywałeś jakość dzwięku pomiędzy Behringerem a Presonusem?

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 13 cze 2008, 12:27

nie podniecaj sie tak jakoscia - brzmia tak samo....zreszta ciezko cos skopac w tak prostej rzeczy jak to wszystko na tym samym pewnie ukladzie

co do beh to pozwala podlaczyc 12 par sluchawek bo ma podwojne wyjscia z tylu
faktycznie brak regulacji odsluchu to troszke minus ale nikt nie kaze podlaczac beh tuz przed odsluchem

zreszta za te cene nie ma zadnej konkurencji w stosunku do mozliwosci

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 13 cze 2008, 12:28

jest tez minimon(bodajze) behringera

nieco tansze i gorsze wykonanie ale mozliwosci tez spore

ODPOWIEDZ