Ceny oprogramowania DAW

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
oduck
Re: Ceny oprogramowania DAW

Post autor: oduck » środa 11 cze 2008, 23:29

prawda jak zwykle lezy posrodku ;) bo niestety jest pewien rodzaj klientow, ktorego przy robieniu pieniedzy a nie sztuki (chociazby reklam) nie da sie pominac, a ktorzy patrza na etykietki bardziej niz sluchaja tego, co z glosnikow sie wydobywa. i racja jest, ze jesli ktos ma zamiar prowadzic dobrze prosperujaca firme, to zainwestuje w ProToolsa, nawet wiedzac, ze to w wielu przypadkach nieuzasadniony wydatek w przereklamowana w wielu aspektach (chociaz nie we wszystkich!) platforme. Bo po prostu klientela szybciej przyjdzie zwabiona etykieta, niz jesli mialoby sie ja przez dluugi czas przekonywac, ze co innego sie liczy, i ze opcji software/hardware jest wiele, a liczy sie efekt.

(zaznaczam, ze nie jestem zadowolony z takiej kolei rzeczy, jedynie zauwazam "zjawisko")

fan dobrego brzmienia ;)

bartekgitara

Post autor: bartekgitara » czwartek 12 cze 2008, 09:15

Wracając do początkowego tematu to ceny DAW nie są aż takie wysokie - za nowiutkiego CUBASE 4 dałem w zeszłym tygodniu 1400zł (UK). Jest to pełna wersja, nie STUDIO i nie TRADE-IN. Także, jeśli się rozejrzeć to soft można kupić naprawdę tanio.
Pozdr.

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » czwartek 12 cze 2008, 10:25

Wiecie co? Wy się sami prosicie o wysokie ceny, bo tylko przez metkę umiecie ocenić "wartość" produktu. Gdybym ja był dystrybutorem, albo producentem i przeczytał takie posty, to nigdy bym nie opuścił ceny, a wręcz dla kolejnej wersji programu ją podniósł. Wówczas wydałoby się Wam, że następna jest lepsza. W końcu droższa, nie?

Piotrze, przygotuj wstępny mix w reaperze i spróbuj go później dostroić w "większym" studiu. pewnie, że można zgrywać śladami, itp. ale standard jednak robi swoje. i to jest niewolnictwo, ale nie ceny, a wygody.

analogia do prog. graficznych - można robić w darmowym GIMPie, Paincie lub czymkolwiek, a i tak końcowa obróbka jest w Photoshopie (który kosztuje, uwaga, 4,5 tys.), więc będziesz narzekał, że Adobe to zły monopol?

P.S. zapaleńcy mogą robić muzę nawet na saperze pod Windowsami, nikt nikomu tego nie broni. Burial sklecił całą płytę na soundforgu (aranż 8 minutowego numeru, wmixowywanie wszystkiego do 1 ścieżki).

[addsig]
zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » czwartek 12 cze 2008, 10:29

...Wracając do początkowego tematu to ceny DAW nie są aż takie wysokie - za nowiutkiego CUBASE 4 dałem w zeszłym tygodniu 1400zł (UK). Jest to pełna wersja, nie STUDIO i nie TRADE-IN. Także, jeśli się rozejrzeć to soft można kupić naprawdę tanio.
Pozdr....
Czy licencja legalności produktu steinberga pozwala na zakup zagranicą ? Np. w przypadku firmy Adobe, program aby był legalny musi zostać zakupiony u nas. Gdybyśmy kupili w USA wg. licencji Adobe nasze oprogramowanie było by pirackie.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » czwartek 12 cze 2008, 11:04

analogia do prog. graficznych - można robić w darmowym GIMPie, Paincie lub czymkolwiek, a i tak końcowa obróbka jest w Photoshopie (który kosztuje, uwaga, 4,5 tys.), więc będziesz narzekał, że Adobe to zły monopol?
Wybacz że się "przykleję" ale to zależy co chcesz zrobić. W zależności od tego co chcesz osiągnąć, w przypadku grafiki istnieją różne "końcowe obróbki".
To co do wielkoformatowego i profesjonalnego druku, w ostatecznej fazie trafia do operatora DTP który w 99% siedzi na Quarku albo InDesign-ie. To samo w składzie. Pomijam oprogramowanie do naświetlarek, jeżeli drukujemy starą metodą offsetową poprzez naświetlanie blach.
W przypadku zdjęć do wydruku na potrzeby "domowe" można skończyć na PS(photoshopie) ale i na Corelu Paint Shop Pro X, jak się uprzesz to i na Gimpie chodź z tą obsługą CMYKa w tym programie nie jest za ciekawie.
Jak robisz wektory to zaczynasz od Corela Corel Draw lub Illustratora a jak na potrzeby internetu to Freehand.

Generalnie, to zależy jaki ma być produkt końcowy, ale zgadza się że w znakomitej większości kończy sie na drogich komercyjnych programach. Dla czego ? Ponieważ operują one w pewnych standardach w danej profesji i nikt kto chce działać "poważnie" nie chce od nich odbiegać.
Gimp będzie dla mnie alternatywą jak zmienią interface który jest niesamowicie nie ergonomiczny i wprowadzają kilka poprawek np. obsługa RAW (bezpłatna), pełna obsługa CMYK, proofów i profili kolorów z percepcyjna lub do wyboru kolorometryczną transformacją itp.
Obecnie trzymam kciuki za program Pixel który jest w fazie BETA, a ma być photoshopem dla mniej majętnych.

Wracając do muzyki wsiadłem na Rapera za sprawą Piotra,a dokładnie jego wypowiedzi. Muszę przyznać że bardzo fajny program, a pewne rozwiązania mnie bardzo pozytywnie zaskoczyły. Wiadomo że co DAW to inne podwórko, ale da się przyzwyczaić.

Ps. Photoshop jest w 2 wersjach z 2 różnymi cenami.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 12 cze 2008, 13:47

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:03 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

bartekgitara

Post autor: bartekgitara » czwartek 12 cze 2008, 14:28

Czy licencja legalności produktu steinberga pozwala na zakup zagranicą ? Np. w przypadku firmy Adobe, program aby był legalny musi zostać zakupiony u nas. Gdybyśmy kupili w USA wg. licencji Adobe nasze oprogramowanie było by pirackie.
...
Hmmm. W sumie to nie jestem pewien, ale nie wydaje mi się, żeby tak było. Dla mnie to i tak bez różnicy, bo za niecały miesiąc przeprowadzam się do UK i będę tam szukał szczęścia:)

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » czwartek 12 cze 2008, 15:32

...[...] BTW. ostatnio czytałem na jakimś forum... pytanie było odnośnie darmowego softu do produkcji muzy. Chlopak młody, chce dopiero zacząć przygode z muzykowaniem.
Odpowiedzi na początku były jako takie. Były podane jakieś przykłady. W połowie tematu zaczęło sie: "nie ma dobrego darmowego softu!", "ściągnij z torrenta", "a po co darmowy jak możesz mieć ful wypas za free? sciagnij i zcrackuj"
No cóż, w takim wypadku można się zastanawiać jak się potoczy los tego chłopaka... czy poszuka darmowego softu czy ulegnie namowom żeby używał pirata... Przypuszczam ze takich przypadkow są setki i nie wróży to zmiany biegu rzeki...

I właściwie dokładnie taką powyższą tezę mógłbym też postawić. Konkretnie to chciałem powiedzieć w tym temacie i pobocznych wątkach, insynuując "wyrównywanie do reszty", niestety trochę opacznie przez Was tam wyżej rozumiane.

...

no i temat dobiegł końca. chlopak wybrał... FL Studio 7, spiraconego bo... wszyscy mówią że jest najlepszy...

I tak przypuszczam ze chlopaczyna wymieknie gdy sie okaże ze tworzenie muzyki to nie taki banał jak mu sie wydaje (z jego postow mozna to wyczytac ).
Choc najpierw zaleje forum pytaniami typu: "jak zrobic fajną melodię i bas?" albo "dlaczego moj utwor nie brzmi jak te co lecą w radio?"
-----------
Wie ktos jak dokladnie wyglada sprawa z softem zakupionym za granicą

j.bravo

Post autor: j.bravo » czwartek 12 cze 2008, 20:21

...Np. w przypadku firmy Adobe, program aby był legalny musi zostać zakupiony u nas. Gdybyśmy kupili w USA wg. licencji Adobe nasze oprogramowanie było by pirackie...
Jeśli to prawda to bzdura straszna.
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » czwartek 12 cze 2008, 20:26

Bzdurny to jest ten cytat. Masz rachunek zakupu - mozesz byc spokojny. Nie wiem kto produkuje takie urban legends,

ODPOWIEDZ