USE|Audio Plugiator

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
kermadec
Kontakt:
Re: USE|Audio Plugiator

Post autor: kermadec » wtorek 10 cze 2008, 22:10

......P.S. Szkoda, że FM się nie sprawdził.

...A kto to napisał i gdzie? ...

No właśnie, bo ja mam absolutnie odmienne odczucia . Po prostu - na 4 operatorach z Plugiatora mamy taki sound, że klękajcie narody. A ponieważ Yamaha DX11 (najlepszą, 4-operatorową z serii DX) pamiętam już jak przez mgłę, muszę koniecznie ją gdzieś znów dopaść, aby nie wyjść na oszołoma jakowegoś. Przy okazji bardzo chętnie przypomnę sobie to i tamto .
...
Oj przepraszam... Faktycznie pomieszałem coś i źle zrozumiałem.

Jeśli faktycznie brzmienie jest świetne to ja biorę tego kurdupla bo bardzo mi się przyda :).
Kiedy można się spodziewać testu na łamach EiS?

Pozdrawiam serdecznie.
Clavia Nord Stage 88|Yamaha CS6x+VL|Roland D550+PG-1000|

http://www.clavia.fora.pl/

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 10 cze 2008, 22:17

..Oj przepraszam... Faktycznie pomieszałem coś i źle zrozumiałem.
Jeśli faktycznie brzmienie jest świetne to ja biorę tego kurdupla bo bardzo mi się przyda :). Kiedy można się spodziewać testu na łamach EiS?...

Łoj, pewnie nie szybciej niż za dwa miechy . Tym bardziej, że sprzęt będzie recenzowany (jak nigdy dotąd u nas) przez dwie osoby. W temacie Moog i inne analogi dopisze swoje Dariusz Mazurowski, spec nad spece w te klocki.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
kermadec
Kontakt:

Post autor: kermadec » wtorek 10 cze 2008, 22:32

Szkoda... Poczekam. Chociaż z drugiej strony dzięki takiemu zabiegowi test będzie jeszcze ciekawszy.

Ja i tak zapewne nie kupię Plugiatora wcześniej niż po wakacjach więc może dane mi będzie przeczytać test jeszcze przed zakupem.

Szkoda, że samemu nie można przetestować tego maleństwa....
Clavia Nord Stage 88|Yamaha CS6x+VL|Roland D550+PG-1000|

http://www.clavia.fora.pl/

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 10 cze 2008, 23:01

...Szkoda... Poczekam. Chociaż z drugiej strony dzięki takiemu zabiegowi test będzie jeszcze ciekawszy. Ja i tak zapewne nie kupię Plugiatora wcześniej niż po wakacjach więc może dane mi będzie przeczytać test jeszcze przed zakupem...

Cóż, miesięcznik nie tworzy się z dnia na dzień, każdy ma ok. dwumiesięczną (jeśli chodzi o główną zawartość) latencję.

...Szkoda, że samemu nie można przetestować tego maleństwa.......

Jak to nie można? Obecnie główny kierunek: Warszawa -> Audiostacja. Można testować sobie do bólu.
[addsig]

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » środa 11 cze 2008, 17:34

A czy stanowi on realną konkurencję dla BLOFELDA zadając mu knockout w pierwszeym starciu, czy może to zupełnie inne bajki ?

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 20 cze 2008, 16:57

...A czy stanowi on realną konkurencję dla BLOFELDA zadając mu knockout w pierwszeym starciu, czy może to zupełnie inne bajki ?...

Oj, to mocno nie tak. Plugiator stanowi sobą "tylko" w miarę uniwersalną platformę sprzętową dla wszelakich instrumentów. Czyli, z grubsza biorąc, tylko od pomysłu programistów USE|Audio zależy jaki instrument będzie udawał. Taki właśnie był główny zamysł jego projektantów - sprzętowe, a przy tym w prosty sposób realizowane programistycznie udawanie (czyt. symulacja ).
W chwili obecnej Plugiator może poudawać (lepiej lub gorzej) do ośmiu przeróżnych instrumentów. Przy tym słowo "udawanie" też jest mocno naciągane, bo przynajmniej pięć z owych instrumentów nie ma wprost swych odpowiedników w postaci sprzętowej.
O pojedynku Blofeld : Plugiator będziemy mogli coś więcej powiedzieć dopiero w momencie gdy producent drugiego napisze emulacje tego pierwszego . Nie sądzę, aby to miało szybko nastąpić, o ile kiedykolwiek .
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 20 cze 2008, 18:14

..Tu nie ukrywam, że Plugiator stacza właśnie straszliwe boje w naszych testach. Ale najgorsze czeka go dopiero za tydzień, gdy w Jaskini Hammonda będziemy porównywać jego moduł B4000 (jeden z ośmiu instrumentów) z oryginalną hammondyzacją. A tu jakoweś "Coś" wciąż mi szepce za uchem, że kroi się całkiem niezła afera...

Tak więc spędziliśmy całe przedpołudnie aby w miarę sensownie ustosunkować się choćby dla siebie samych wewnętrznie do tego, co proponuje Plugiator w temacie Hammonda. Oczywiście nie porównywaliśmy go z oryginałem (to byłoby mocno nie fair), lecz z totalnie cyfrowym modelem Hammond XK1.

Wszystkie dane, screeny z edytora audio, pliki dźwiękowe oraz nasze szczegółowe wnioski znajdziecie w numerze EiS w którym zamieścimy już całościowy test Plugiatora. Niemniej jednak wypowiedź Pawła Więsika (Hammond Polska) przytoczę już teraz, bo warto:

Plugiator to bardzo ciekawy instrument. Jeśli ktoś ma sporo sprzętu, a przy tym żadnej w nim wartościowej symulacji Hammonda powinien się za nim obejrzeć. Jeśli natomiast kiedykolwiek przyjdzie mu do głowy pomysł/wniosek, iż da radę odegrać sobie scricte hammondowego seta korzystając tylko z tego instrumentu, to czeka go raczej porażka ...

Powyższe zdjęcie prezentujemy choćby z tego prostego powodu, iż jesteśmy na bank przekonani, że nieprędko coś choćby podobnego kiedykolwiek ujrzycie.

Tu Plugiator pracował "mało zobowiązująco" jako moduł brzmieniowy dla dolnej klawiatury modelu Hammond XK-3c, najwierniejszej aktualnie cyfrowej kopii oryginału (ze wzmacniaczem lampowym) i... w ogólnym rozrachunku naprawdę dał sobie (na swój specyficzny sposób) jakoś radę .
[addsig]

stg

Post autor: stg » sobota 21 cze 2008, 18:34

a może byście udostepnil już terazi jakieś jedno małe nagranko ?

już sie nie mogę doczekać, a przyznam że poważnie noszę się z zamiarem kupna plugiatora.
opinia Pawła Więsikal troche ostudziła mój zapał...

Test plugiatora bedzie w lipcowym numerze?

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 22 cze 2008, 12:07

...a może byście udostepnil już terazi jakieś jedno małe nagranko ?

Nasze nagrania to nie są żadne popisy wirtuozerii. Wręcz przeciwnie, są to w miarę długie (nudne ) akordy, aby można było wychwycić niuanse.

...już sie nie mogę doczekać, a przyznam że poważnie noszę się z zamiarem kupna plugiatora. opinia Pawła Więsikal troche ostudziła mój zapał...

Może całkiem niesłusznie. Paweł odnosi się tu głównie do ew. potraktowania przez użytkowników Plugiatora z B4000 na pokładzie jako wiernej kopii sprzętowej Hammonda. Bo rzeczywiście, gdy ktoś zechce grać na nim solo, to raczej żaden w miarę wyrobiony sympatyk Hammonda na to się nie nabierze. Co innego jednak w aranżu lub większym składzie live, gdy potraktujemy go jako instrument uzupełniający. Wprawdzie tego nie sprawdzaliśmy, ale jak na moje w miarę pamiętliwe ucho Plugiator da tu sobie znacznie lepiej radę niż VSTi NI B4. Trzeba też uczciwie jednak dodać, iż pod względem wierności w kwestii symulacji gałko/suwako/pstryczkologii ten drugi (NI) znacznie wierniej oddaje stan faktyczny, co też w ogólnym, już brzmieniowym rozrachunku nie musi wcale stanowić jakąś mocno istotną wadę tego pierwszego.

...Test plugiatora bedzie w lipcowym numerze?...

Nie da rady , lipiec praktycznie już zamknęliśmy. A sam Plugiator pojedzie teraz do kolejnych testów, już w inne ręce.
[addsig]

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » sobota 19 wrz 2009, 09:23

Mam pytanie do redakcji- czy nadal jest możliwe korzystanie TYLKO z jednego pluginu naraz?
Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ