Chip FireWire w laptopie - jak sprawdzić jaki?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Vibra
Re: Chip FireWire w laptopie - jak sprawdzić jaki?

Post autor: Vibra » poniedziałek 25 lut 2008, 12:13

Rece opadaja. Wlasnie dostalem paczke z PCMCIA z Texas Instruments. Szkoda tylko, ze nic sie nie zmienilo baaaaa mam wrazenie, ze jest nawet gorzej. Przy normalnym polaczeniu 13 ms byla cisza, a teraz przez PCMCIA strzela, przerywa. Choc przy ustawieniu najmniejszej latencji nie wiesza sie komputer.Pozostalo juz tylko pisac do Edirola i liczyc na cud.

Dominik_Rowicki

Post autor: Dominik_Rowicki » poniedziałek 25 lut 2008, 13:44

...Witam

Ostatecznie udalo sie odczytac co to za firewire przy pomocy Everest 4.20.. Wyszedl jakis Ricoh. Ktos cos wie o tych ukladach? A moze jakies wiadomosci co do kompatybilnosci z interfejsami audio?
...
To mam dla Was niespodziankę - co do chipsetu Ricoh'a na 1394,
Używam Helix Board 24 FW na ASUS'ie L3880C (leciwy, ale dobry laptop Pentium4-M, chipset 845).
Wszystko było pięknie, na koncertach szło 10 kanałów w czasie rzeczywistym, z wtykami VST, latencja IN-Out 8ms. Bajka!, zrobiłem nim kilka sesiji Live(obróbka!) + nagranie materiału na dysk, w studiu także OK.
Potem postanowiłem trochę bydle przyspieszyć (do mixu brakowało CPU) i kupiłem Dell Inspiron 1705 Dual Core chipset 945 i... zaczęły się schody, tak jakby brakowało bufara, bez względu na jego wielkość (trzaski). Patrzę na forum, no tak! Ricoh i wszystko jasne, ale, ale... sprawdziłem ASUS - też ma Ricoh'a i wszystko gada, co do próbki.
Pytanie: Może to wina chipsetu i945? Domyślam się, że tak.
Pozdrawiam, jestem tu nowy.

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » poniedziałek 25 lut 2008, 14:29

Używam Helix Board 24 FW na ASUS'ie L3880C (leciwy, ale dobry laptop Pentium4-M, chipset 845).
Wszystko było pięknie, na koncertach szło 10 kanałów w czasie rzeczywistym, z wtykami VST, latencja IN-Out 8ms. Bajka!, zrobiłem nim kilka sesiji Live(obróbka!) + nagranie materiału na dysk, w studiu także OK.
Potem postanowiłem trochę bydle przyspieszyć (do mixu brakowało CPU) i kupiłem Dell Inspiron 1705 Dual Core chipset 945 i... zaczęły się schody, tak jakby brakowało bufara, bez względu na jego wielkość (trzaski). Patrzę na forum, no tak! Ricoh i wszystko jasne, ale, ale... sprawdziłem ASUS - też ma Ricoh'a i wszystko gada, co do próbki.
Pozdrawiam, jestem tu nowy....

Ja tez mam chipset 945. Mam nadzieje ze to jednak nie jest jego wina tylko czegos innego. Albo trzeba zmienic laptop albo karte

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 25 lut 2008, 15:43

Dodam, ze prawdopodobnie jeden z chipow Texas montowany na obecnie produkowanych plytach niepoprawnie pracuje z Duende... Bede drazyl ten temat na dniach....

Po testach z nowym firmware do Duende i chipem TSB43AB22 1394A: mozliwe bezproblemowe pelne obciazenie wszystkich jednostek DSP, dziala bez problemow, ale zaznaczam, ze na zlaczu byl podpiety tylko Duende. Nastepny test zrobie z podlaczeniem dwoch urzadzen na jednej linii FW.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 01 cze 2008, 20:23

......Witam

Ostatecznie udalo sie odczytac co to za firewire przy pomocy Everest 4.20.. Wyszedl jakis Ricoh. Ktos cos wie o tych ukladach? A moze jakies wiadomosci co do kompatybilnosci z interfejsami audio?
...
Pozdrawiam, jestem tu nowy....
Ja myślę że tutaj producent kontrolera nie tyle miesza co chipset, gdyż to on przesyła wszystko pomiędzy I/O, prockiem, pamięcią i urządzeniami składującymi dane. Faktycznie może jest problem m.in. w tym Intel-u?

Ja się chciałem zapytać, czy użytkownicy wychwalanych pod niebiosa Compal'i i innych kadłubków, budowanych na platformie Santa Rosa, czyli Intel i965, gdzie jest zamontowany kontroler FW RICOHa, nie narzekają?
Pytam dlatego bo mam nowego Acer'a, zbudowanego o identyczne bebechy (z tym że zamiast T7300 i wyżej, mam T5550 bo się mniej grzeje a wydajny wystarczająco:-)))), i zastanawiam się nad kupnem WŁAŚCIWEGO interfejsu.
Proszę właścicieli/znawców o miarodajną opinię;-)!

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » poniedziałek 02 cze 2008, 00:24

Ja myślę że tutaj producent kontrolera nie tyle miesza co chipset, gdyż to on przesyła wszystko pomiędzy I/O, prockiem, pamięcią i urządzeniami składującymi dane. Faktycznie może jest problem m.in. w tym Intel-u?

Ja się chciałem zapytać, czy użytkownicy wychwalanych pod niebiosa Compal'i i innych kadłubków, budowanych na platformie Santa Rosa, czyli Intel i965, gdzie jest zamontowany kontroler FW RICOHa, nie narzekają?
Pytam dlatego bo mam nowego Acer'a, zbudowanego o identyczne bebechy (z tym że zamiast T7300 i wyżej, mam T5550 bo się mniej grzeje a wydajny wystarczająco:-)))), i zastanawiam się nad kupnem WŁAŚCIWEGO interfejsu.
Proszę właścicieli/znawców o miarodajną opinię;-)!...
Sam jestem ciekawy, bo mam Della Inspirona 1720 na i965 i jak nie uda mi sie ucywilizować emu 1616 (z pcmcia na expresscard) to pozostaje szukanie interfejsu.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Kobe_Tai'73

Post autor: Kobe_Tai'73 » poniedziałek 02 cze 2008, 13:32

A czy ktos posiada laptopa z firewire na ricohu i jakis interfejs MOTU? Dziala to?
...

Mam Della 840. On ma w sobie fajerkę od Texasa. Podpinałem do niego
MOTU 828 MK II i była qpa - niestabilna praca.Poupowałem jakieś inne pcimcie i też tyłek.W rezultacie postanowiłem zamienić to MOTU na wesję USB. Jednak zbyt duża latencja i dalej niestabilna praca zniechęciły mnie. Zamieniłem 828 na 896 HD. Podpiąłem do tego laptopa bezpośrednio pod texasa i znowu niestabilne zachowanie interfejsu. Objawy niestabilnej pracy inne niż w 828 ale i tak nie dopuszczalne.
Ręce mi opadły.
Ostatnio niechcący będąc w media zauważyłem pcimcię od HAMA.Jakaś świeża dostawa bo wcześniej były tam inne modele. Na obudowie jakieś rekomendacje pism o niezwykłej przydatności karty do obróbki audio video i pełnej zgodności ze standardem 1394..takie sraty taty ale pomyślałem że ostatni raz się szarpnę na te 200 pln i wypróbuję. Karta ma chipset VIA i w rezultacie... działa znakomicie. Żadnych dropów podczas transmisji. Testowałem programem do śledzenia transmisji przez interfejs i w porównaniu do poprzednich kart ta cały czas trzyma niski poziom latencji bez większych wzbudzeń. Bawię się już tydzień tym MOTU i żadnej niekontrolowanej zwiechy nie było.

Monsun

Post autor: Monsun » środa 04 cze 2008, 09:56

U mnie wystepuje jeszcze inny problem moj sprzet a)laptop dell d400 z chipsetem texasa m-audio firewire1814 dziala bezproblemowo ale gdy podpinam dysk twardy szeregowo przez FW to zaczyna sie totalna masakra nagrywa jakies dropyw regularnych odstepach 2sekund b) pc + FW via 6307 na plycie glownej tutaj sie teoretycznie nic nie dzieje wszystko chodzi ok ale raz na 2-5h nagrywania pod protoolsem mpowered potrafi wypusicc na 2-3 sekundy cyfrowy szum (a'la MLS) w wyjscia w tym czasie dalej nagrywa i nic sie nie dzieje ale muzyk porazony dawka takiego szajsu dochodzi do siebie przez 15minut :(

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 04 cze 2008, 10:16

...U mnie wystepuje jeszcze inny problem moj sprzet a)laptop dell d400 z chipsetem texasa m-audio firewire1814 dziala bezproblemowo ale gdy podpinam dysk twardy szeregowo przez FW to zaczyna sie totalna masakra nagrywa jakies dropyw regularnych odstepach 2sekund b) pc + FW via 6307 na plycie glownej tutaj sie teoretycznie nic nie dzieje wszystko chodzi ok ale raz na 2-5h nagrywania pod protoolsem mpowered potrafi wypusicc na 2-3 sekundy cyfrowy szum (a'la MLS) w wyjscia w tym czasie dalej nagrywa i nic sie nie dzieje ale muzyk porazony dawka takiego szajsu dochodzi do siebie przez 15minut :(...
Odpuść sobie szeregowe włączanie dysku z kartą na FW. To zawsze będzie źle działało. To tak jak podłączenie karty dźwiękowej USB i dysku USB na jednym hubie.Zmień sobie dysk na USB2.

pedzel

Post autor: pedzel » środa 04 cze 2008, 11:05

Odpuść sobie szeregowe włączanie dysku z kartą na FW. To zawsze będzie źle działało. To tak jak podłączenie karty dźwiękowej USB i dysku USB na jednym hubie.Zmień sobie dysk na USB2....
Witam!
A jak by sie miała sprawa gdy dysk podłącze do FireWire ktory mam na "stałe" w laptopie a karte dzwiekową na odzelnym FireWire(PCMCIA)

ODPOWIEDZ