SkinHead O'Connor i inni zatępujący kompresor
Ja przepraszam ale nie widziałem an tym forum takiego tematu.
Dlaczego wokaliści starają się zastąpić kompresor machając witką w której trzymają mikrofon? Żaden z nich nie wie, że takie machanie nie jest liniowe i jestem ciekaw czy koledzy obsługujący imprezy mają podobne zdanie do mojego? Moim skromym zdaniem dynamika jest środkiem wyrazu i jeżeli wokalista myśli, że "tu się rączka zgina" zastąpi dynamikę swojego aparatu głosowego to jest moim zdaniem w błędzie.
A co wy myślicie?
Dlaczego wokaliści starają się zastąpić kompresor machając witką w której trzymają mikrofon? Żaden z nich nie wie, że takie machanie nie jest liniowe i jestem ciekaw czy koledzy obsługujący imprezy mają podobne zdanie do mojego? Moim skromym zdaniem dynamika jest środkiem wyrazu i jeżeli wokalista myśli, że "tu się rączka zgina" zastąpi dynamikę swojego aparatu głosowego to jest moim zdaniem w błędzie.
A co wy myślicie?
Re: SkinHead O'Connor i inni zatępujący kompresor
mysle, ze sie troche czepiasz :)
nie wiem co oznacza witka...
ale o ile rozumiem, doswiadczony wokalsita wie jak to robic, jest zwiazane z jego emocjonalnoscia i nie jest w studiu a na scenie :)
ale o ile rozumiem, doswiadczony wokalsita wie jak to robic, jest zwiazane z jego emocjonalnoscia i nie jest w studiu a na scenie :)
Może uważają to za część swojego kunsztu. Może starają się opanować swój instrument na podobieństwo jakiegoś dęciaka, gdzie kontrolę trzeba mieć zarówno nad brzmieniem, jak i prawidłowym zadęciem. A może to po prostu stara szkoła, gdzie wokalista próbuje jak najbardziej ułatwić pracę realizatorowi dźwięku (albo sobie, jeśli to jakiś kameralny wieczorek). Ale faktem jest, że u Sinead wygląda to niesmacznie :) Pani Ula Dudziak wykonuje te zabiegi z większą gracją.
Daj Panie Boże, żeby każdy reprezentował taki kunszt wokalny jak S. O'Connor. Przypomnę kolegom słynną wypowiedź Cz.Niemena na jednym z festiwali opolskich: "Sam się będę miksować". O czymś to świadczy - miałem wątpliwą przyjemność współpracy z tak dennymi akustykami, że wcale nie dziwię się tej wokalistce. Jeden z faktów: podczas konkursu wokalnego w Teatrze Muzycznym we Wrocławiu pan akustyk oglądał sobie film na laptopie. Przykładów tak nieodpowiedzialnych dydków mógłbym podać dużo więcej. Czemu więc kolegę tak zdziwiło zachowanie S.O'Connor? Dla mnie to rzecz najzupełniej normalna.
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO
Dlaczego (...) kompresor
właśnie dlatego
właśnie dlatego

...mysle, ze sie troche czepiasz :)
ale o ile rozumiem, doswiadczony wokalsita wie jak to robic, jest zwiazane z jego emocjonalnoscia i nie jest w studiu a na scenie :)...
Witka to inaczej graba, a te emocje to dla słuchaczy przerywany wokal.
Wypadła cienko, po prostu smutna kobita.
ale o ile rozumiem, doswiadczony wokalsita wie jak to robic, jest zwiazane z jego emocjonalnoscia i nie jest w studiu a na scenie :)...
Witka to inaczej graba, a te emocje to dla słuchaczy przerywany wokal.
Wypadła cienko, po prostu smutna kobita.

Nie śpiewam, ale słucham i patrzę... powiedziałbym, że pewne barwy da się uzyskać tylko podczas głośnego śpiewu, a przykładać wtedy usta do mikrofonu...chyba nie każdy kompresor potrafi to naprawić ^^
Czemu więc kolegę tak zdziwiło zachowanie S.O'Connor? Dla mnie to rzecz najzupełniej normalna....
Ale nie co 2 sekundy, bo wychodzi kiszka.
Ale nie co 2 sekundy, bo wychodzi kiszka.
...Ja przepraszam ale nie widziałem an tym forum takiego tematu.
A co wy myślicie? ...
Bardzo prosta sprawa... odsuwanie mikrofonu przy glosniejszych dzwiekach sprawia ze mikrofon lapie wiecej "otoczenia"... glosne dzwieki sa wtedy bardziej rozmyte i przestrzenne... ciche partie - blisko mikrofon... parie sa wyrazne i skupione... Jak dla mnie daje to bardzo ciekawy efekt... ktory w studiu uzyskuje sie przez dodawanie poglosu na nieskompresowana sciezke wokalna i zmiksowanie roznolegle ze sciezka skompresowana...
Druga sprawa ze w ciezszych gatunkach muzyki mozna przez takie "machanie witka" otrzymac jeszcze ciekawsze efekty...
A co wy myślicie? ...
Bardzo prosta sprawa... odsuwanie mikrofonu przy glosniejszych dzwiekach sprawia ze mikrofon lapie wiecej "otoczenia"... glosne dzwieki sa wtedy bardziej rozmyte i przestrzenne... ciche partie - blisko mikrofon... parie sa wyrazne i skupione... Jak dla mnie daje to bardzo ciekawy efekt... ktory w studiu uzyskuje sie przez dodawanie poglosu na nieskompresowana sciezke wokalna i zmiksowanie roznolegle ze sciezka skompresowana...
Druga sprawa ze w ciezszych gatunkach muzyki mozna przez takie "machanie witka" otrzymac jeszcze ciekawsze efekty...