Co do tworzenia muzyki elektronicznej?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
labonda
Re: Co do tworzenia muzyki elektronicznej?

Post autor: labonda » niedziela 07 wrz 2003, 14:01

Na twoim miejscu zacząłbym od instrumentów softwerowych. Jest duży wybór w tej dziedzinie a poza tym są znacznie tańsze. Mają dobre i orginalne brzmienia.
Muzyk, gitarzysta i skrzypek. Zajmuję się również komponowaniem, aranżowaniem utworów i ich produkcją w moim studio. Zapraszam do współpracy!

Awatar użytkownika
Szumi

Post autor: Szumi » niedziela 07 wrz 2003, 15:30

...Na twoim miejscu zacząłbym od instrumentów softwerowych. Jest duży wybór w tej dziedzinie a poza tym są znacznie tańsze. Mają dobre i orginalne brzmienia....

Moglbys polecic mi jakies?

Awatar użytkownika
Szumi

Post autor: Szumi » niedziela 07 wrz 2003, 15:37

(...)A mnie sie wydaje, ze koles sobie robi z Was (Nas) jaja...**********************

Wcale nie robie sobie jaj z nikogo. To jest powazne forum, siedza na nim ludzie duzo bardziej madrzejsi i doswiadczeni w tym temacie ode mnie, dlatego zapytalem sie bo wiem ze tutaj znajde pomoc.

Awatar użytkownika
Szumi

Post autor: Szumi » niedziela 07 wrz 2003, 15:50

...Jeśli jak sam piszesz nic nie umiesz to proponuje zebyś najpierw zaopatrzył sie w lekturę pt. "Estrada i Studio" czy inną tego typu, albo poprostu przejrzyj całe to forum(istne kompedium wiedzy) a dowiesz sie wielu rzeczy o których nie weisz, a które jako przyszły muzyk powinieneś wiedzieć . Pozatym budowanie domowego studia nie zaczyna sie od kupna syntezatorów, efektów, modułów czy innych zabawek tego typu, tylko od zakupu studyjnych monitorów odsłuchowych, które sa najistotniejszym elementem domowego muzykowania i które pozwalają ci nauczyć sie poprawnie słuchać i oceniać odsłuchiwany materiał. Pracuj dalej na softcie i ucz sie, przy okazji nabywaj doświadczenie. Co z tego jak zakupisz syntezator jak nie bedziesz wiedział jak go w pełni wykorzystać(należałoby mieć chociaż podstawową wiedzę na temat syntezy dźwięku). Jeśli jak piszesz pracujesz na Fruity Loopsie to pracuj dalej - jest to kompletne wirtualne studio, które pozwoli ci poznać od strony praktycznej zasade działania poszczgólnych elemetów tj. syntezatory, samplery, sekwencer, efekty.

Pozdrawaim/XVOICE...

A wiec jakie monitory bys mi polecil?

Awatar użytkownika
xvoice

Post autor: xvoice » niedziela 07 wrz 2003, 16:26

A wiec jakie monitory bys mi polecil?...

A ile max. kasy możesz wydać na ten cel??

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » niedziela 07 wrz 2003, 17:50

Zgadzam sie z tym ze jesli nic nie umiesz to zrezygnuj ze sprzetu na rzecz oprogramowania.... Xvoice dobrze Ci tez doradzil by przejrzec te forum i regularnie czytac E&S!Odkad czytam E&S moj poziom wiedzy wzrosl diametralnie a odkad postaralem sie o archiwalne numery to juz wogole....przedewszystkim trzeba wiedziec dlaczego dzieje sie tak a nie inaczej..postaraj sie o plyty z Naszego miesiecznika,jest tam wiele programow do przetestoania,cos na pewno Ci sie spodoba i trafi w Twoje oczekiwania......a jesli o konkretne oprogramowanie to polecem demo (jak na razie ) programu Arturia Storm....na prawde dobry i swietny dla poczatkujacych......
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
Szumi

Post autor: Szumi » niedziela 07 wrz 2003, 23:17

...**********************

A ile max. kasy możesz wydać na ten cel??...

Powiedzmy ze 1000 - 2000 zl

Awatar użytkownika
xvoice

Post autor: xvoice » poniedziałek 08 wrz 2003, 09:23

......**********************

A ile max. kasy możesz wydać na ten cel??...

Powiedzmy ze 1000 - 2000 zl...

To trochę za mało. W miarę przyzwoite monitorki zaczynaja sie od 2500 zł wzwyż np. Yamahy MSP5.

Cena w Polsce: 2800/2szt.

Cena w Niemczech: 250 Euro/1szt.

Awatar użytkownika
krezul

Post autor: krezul » poniedziałek 08 wrz 2003, 10:29

Wcale nie robie sobie jaj z nikogo. To jest powazne forum, siedza na nim ludzie duzo bardziej madrzejsi i doswiadczeni w tym temacie ode mnie, dlatego zapytalem sie bo wiem ze tutaj znajde pomoc....

Bardzo Cie przepraszam, ale tak zabrzmiala Twoja wypowiedz:

"Zastanawialem sie nad syntezatorem Roland JP - 8000, a takze nad modulem JP - 8080, tylko nie wiem do czego sluzy ten modul."

Pomijajac to wszystko potrzebujesz jeszcze aplikacji HOSTa, w ktorej bedziesz mogl odpalac instrumenty VST, wtyczki, nagrywac audio etc. Np Cubasis GO lub Cubase SL (drozszy kolo 1600) - to jest podstawa.

W komplecie dostaniesz juz jakies instrumenty VST, a z internetu mozesz sciagnac tony darmowych, na ktorych nauczysz sie o co chodzi w tym wszystkim, a niektore nie odbiegaja nawet drogim wtyczkom i sprzetowi (Synth1).

pozdrawiam

szymon

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » poniedziałek 08 wrz 2003, 11:30

Zastanawialem sie nad syntezatorem Roland JP - 8000, a takze nad modulem JP - 8080, tylko nie wiem do czego sluzy ten modul. I wiem ze syntezator i modul to nie wszystko (chyba) i nie wiem co dalej. Dziekuje za wyjasnienie tego aranzera....

Widzę, że nikt ci jeszcze nie odpowiedział, więc śpieszę z pomocą.

Syntezatorem nazywamy potocznie instrument muzyczny składający się z części elektronicznej która generuje dźwięki i z klawiatury którą muzyk te dźwięki wyzwala. Moduł to instrument pozbawiony klawiatury. Do jego kontroli wykorzystujesz inną klawiaturę i interfejs MIDI. Nie wszystkie syntezatory mają swoje odpowiedniki w wersji modułowej, a niektóre są produkowane tylko jako moduły (JP-8000 to syntezator, JP-8080 to jego wersja modułowa). Moduły są tańsze od swoich odpowiedników z klawiaturą więc jeżeli planujesz zakup wielu instrumentów to opłaca się kupić dobrą klawiaturę sterującą MIDI (urządzenie nie generujące dźwięków a jedynie komunikaty MIDI wysyłane do modułów) i instrumenty w wersji modułowej.

Jesteś początkujący więc radzę zakup małej klawiatury sterującej (do wgrywanie „żywej” muzyki) i skoncentrowanie się na pracy z komputerem. Uzasadnienie podali koledzy.

Arek - Radzyń Podlaski

ODPOWIEDZ