Wykorzystanie I/O S/PDIF

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
spiker
Wykorzystanie I/O S/PDIF

Post autor: spiker » środa 28 maja 2008, 09:08

Mam w swoim interfejsie audio/MIDI wejście i wyjście SPDIF i poszukuję bezskutecznie budżetowej propozycji sprzętowej, która pozwoliłaby użyć obu gniazd jako pary obsługującej zewnętrzny efekt analogowy (w Sonar7 PE).
Ideałem w tym przypadku byłby dwukanałowy konwerter AD/DA na SPDIF z przedwzmacaniaczami liniowymi. Czy coś takiego w ogóle istnieje?
Zaznaczam, ze potrzebuję tylko jednego wyjścia stereo (lub oczywiście dwa mono) i jednego wejścia stereo (lub dwa mono), po to aby wyjść z domeny cyfrowej na efekt analogowy i powrócić z sygnałem przetworzonym do Sonara.

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Wykorzystanie I/O S/PDIF

Post autor: smiechu » środa 28 maja 2008, 09:29

...Mam w swoim interfejsie audio/MIDI wejście i wyjście SPDIF i poszukuję bezskutecznie budżetowej propozycji sprzętowej, która pozwoliłaby użyć obu gniazd jako pary obsługującej zewnętrzny efekt analogowy (w Sonar7 PE).
Ideałem w tym przypadku byłby dwukanałowy konwerter AD/DA na SPDIF z przedwzmacaniaczami liniowymi. Czy coś takiego w ogóle istnieje?
Zaznaczam, ze potrzebuję tylko jednego wyjścia stereo (lub oczywiście dwa mono) i jednego wejścia stereo (lub dwa mono), po to aby wyjść z domeny cyfrowej na efekt analogowy i powrócić z sygnałem przetworzonym do Sonara.

pozdrowienia...
Ja tez szukam... ale budzetowych rozwiazan w tej dziedzinie jeszcze nie ma... z moich poszukiwan wynika ze najtaniej wyjdzie kupic jakis mikserek z wbudowanycm zlazem cyfrowym...

R.B.

Post autor: R.B. » środa 28 maja 2008, 09:46

...Mam w swoim interfejsie audio/MIDI wejście i wyjście SPDIF i poszukuję bezskutecznie budżetowej propozycji sprzętowej, która pozwoliłaby użyć obu gniazd jako pary obsługującej zewnętrzny efekt analogowy (w Sonar7 PE).

pozdrowienia...
kiedys byl w produkcji DI-PORT firmy Mind Print niezly sprzet .Moze jeszcze gdzies dostaniesz na ebay-u.
Pozdrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 28 maja 2008, 10:09

W tzw."międzyczasie" znalazłem ADDA 192-S f-my SM PRO Audio, ale to jest ponad 1kzł. W zasadzie spełnia wszystkie podane wyżej kryteria nawet z zapasem (bo regulowane wejścia z fantomem)...gdyby nie ta cena......:-(
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 28 maja 2008, 11:24

...A może używany Mini Disc stacjonarny albo DAT?
Myślałem o tym....jednak nie jestem zwolennikiem "używek"...poza tym wolałbym rozwiązanie dedykowane, a nie (mimo wszystko) półśrodek. W tym przypadku powstają dodatkowe problemy związane chociażby z rodzajem gniazd..(RCA)

pozdr.

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » środa 28 maja 2008, 11:28

W okolicach 600 zł można dostać
Behringer - Ultramatch PRO SRC2496 (np TUTAJ)

Troszke informacji na interesujący Cię temat znajdziesz jeszcze w tym topic'u:
Tanie urządzenie z wyjściem cyfrowym

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 28 maja 2008, 12:27

dzięki sprawa zaczyna wyglądać znacznie optymistyczniej

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 28 maja 2008, 14:02

...dzięki sprawa zaczyna wyglądać znacznie optymistyczniej
...
Innym rozwiązaniem może być np. zakup Emu 1212m, instalacja w PC i używanie niezależnie (bez łączenia w DAW) i równolegle z podstawową kartą używając wyłącznie zewnętrznych łączy cyfrowych i analogowych. Zyskujesz do tego ADATy, pokładowy mikser i wspomagane sprzętowo efekty.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 28 maja 2008, 17:12

Innym rozwiązaniem może być np. zakup Emu 1212m...
Taka opcja raczej odpada, głównie z tego względu, że ten SPDIF to wlaśnie z EMU0404.....

ODPOWIEDZ