Waldorf Blofeld
Blofeld ma dwa porty MIDI. "Standardowy" (tylko In) oraz In/Out przez USB. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby sterować nim poprzez MIDI USB, niestety taka komunikacja może nastąpić tylko za pośrednictwem komputera. Jeśli chcesz sterować Blofeldem wprost z CME musisz to zrobić za pomocą standardowego portu MIDI, czyli CME MIDI Out -> Blofeld MIDI In.
...
Rozumiem, czy zatem kupienie inerfejsu usb - midi mogło by rozwiązać problem? (bez dodatkowych zasilaczy?)
Oczywiscie chodzi mi o granie na żywo bez komputera.
...
Rozumiem, czy zatem kupienie inerfejsu usb - midi mogło by rozwiązać problem? (bez dodatkowych zasilaczy?)
Oczywiscie chodzi mi o granie na żywo bez komputera.
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik
-
Re: Waldorf Blofeld
...Ostatnio dostaję zalew pytań związanych z naszym edytorem i to wręcz z całego świata (hmm..., dzięki Piotrze
).
Uprzejmie informuję, iż temat wciąż mam na tapecie. Niestety tylko z czasem przykrótko
W następnych stronach (odsłonach) edytora dokończę obwiednie i zajmę się wreszcie tym, co najciekawsze - arpeggiatorem
...
Wspaniała inicjatywa Panie Wojtku z tym edytorem, bez dwóch zdań. Jednak faktycznie, albo totalny brak czasu, albo malejące już zainteresowanie Waldorfem, bądź pożoga wakacyjna sprawiły, że nie doczekaliśmy się już kolejnych odsłon edytora, a zwłaszcza tego "co najciekawsze - arpeggiatora" !!
Zapewniam, że trud i wysiłek jaki jest wkładany w tą pracę jest szanowany i doceniany w szerokich kręgach użytkowników Blofelda. Zachęcam więc do dalszych publikacji, bądź nakierowania Nas (wszystkich zainteresowanych edycją Blofelda) we właściwsze miejsce (które jak wierzę nie istnieje!).

Uprzejmie informuję, iż temat wciąż mam na tapecie. Niestety tylko z czasem przykrótko

W następnych stronach (odsłonach) edytora dokończę obwiednie i zajmę się wreszcie tym, co najciekawsze - arpeggiatorem

...
Wspaniała inicjatywa Panie Wojtku z tym edytorem, bez dwóch zdań. Jednak faktycznie, albo totalny brak czasu, albo malejące już zainteresowanie Waldorfem, bądź pożoga wakacyjna sprawiły, że nie doczekaliśmy się już kolejnych odsłon edytora, a zwłaszcza tego "co najciekawsze - arpeggiatora" !!
Zapewniam, że trud i wysiłek jaki jest wkładany w tą pracę jest szanowany i doceniany w szerokich kręgach użytkowników Blofelda. Zachęcam więc do dalszych publikacji, bądź nakierowania Nas (wszystkich zainteresowanych edycją Blofelda) we właściwsze miejsce (które jak wierzę nie istnieje!).
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com
-
Drążąc temat Blofelda, proszę o naświetlenie mi jednej kwestii: czy są w tym instrumencie miejsca na własne presety, czy aby zapisać swój, trzeba niejako usunąć jeden z fabrycznych?! To mój pierwszy sprzęt hardwarowy, stąd może i moja niewiedza w tym względzie. A biorąc pod uwagę opis tego instrumentu ze strony Audiostacji, to istnieje również możliwość ładowania presetów z modelu MicroQ, których jeden zestaw posiadam, ale jak je zaimplementować do instrumentu?!
A propos implementacji, czy jest dostępna takowa dla Blofelda?
A propos implementacji, czy jest dostępna takowa dla Blofelda?

- heathenichaer
...Drążąc temat Blofelda, proszę o naświetlenie mi jednej kwestii: czy są w tym instrumencie miejsca na własne presety, czy aby zapisać swój, trzeba niejako usunąć jeden z fabrycznych?! ...
nie mam blofelda ale miejsce na własne presety być musi...
poszukaj w instrukcji na pewno jest informacja jak zapisać własne ustawienia
poszukaj w instrukcji na pewno jest informacja jak zapisać własne ustawienia
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3
-
poszukaj w instrukcji na pewno jest informacja jak zapisać własne ustawienia...
Niestety, dowiadując się tu i ówdzie i działając na sprzęcie, istotnie jedynym możliwym sposobem zapisania własnych brzmień jest zastąpienie fabrycznych presetów, własnymi. Oczywiście można przywrócić stan wyjściowy poprzez ponowne wgranie fabrycznych ustawień;)
Wspomnę jeszcze, że ExMixer niestety nie jest dalej rozwijany, cóż... nie traćmy nadziei

...Wspomnę jeszcze, że ExMixer niestety nie jest dalej rozwijany, cóż... nie traćmy nadziei...
Nie ma nic ponad dobry aftertouch, szczególnie jeśli chodzi o coś za friko
[addsig]
Nie ma nic ponad dobry aftertouch, szczególnie jeśli chodzi o coś za friko

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
***Jedno co jest niezaprzeczalne - brzmienie i znakomity interfejs. Myśle że trochę ostudziłem tą gorącą atmosferę wokół Blofelda i powiem wprost, produkt niedopracowany, co jest bardzo dziwne jeśli chodzi o firmę z taką tradycją.****
A propos brzmienia - czy ktoś z was natrafił na dziwne zniekształcenia przy korzystaniu z efektu chorus w Blofeldzie ? U mnie występuje efekt jakby choś w stylu kwantyzacji ( przekłamania na najmłodszych bitach - 'sypanie piachem' ) Nie wiem czy to wina sprzętu czy algorytm jest tak napisany ale przy klarownych barwach to przeszkadza ( dla przykładu np. preset D026 'Famous Sweep' , E007 Autobahn ) - ktoś ma podobny problem ? - z góry dzięki za informacje
A propos brzmienia - czy ktoś z was natrafił na dziwne zniekształcenia przy korzystaniu z efektu chorus w Blofeldzie ? U mnie występuje efekt jakby choś w stylu kwantyzacji ( przekłamania na najmłodszych bitach - 'sypanie piachem' ) Nie wiem czy to wina sprzętu czy algorytm jest tak napisany ale przy klarownych barwach to przeszkadza ( dla przykładu np. preset D026 'Famous Sweep' , E007 Autobahn ) - ktoś ma podobny problem ? - z góry dzięki za informacje
użytkownik Blofelda
Tak czytając ten wątek mam mieszane uczucia, gdyż bardzo mi się Blofeld spodobał od pierwszego wejrzenia niemal. Czy ten instrument jest warty zakupu (zaznaczam, że nie jestem użytkownikiem, który umie grzebać w superzaawansowanych ustawieniach czy poleceniach tekstowych)?
Psychomaniak
...Tak czytając ten wątek mam mieszane uczucia, gdyż bardzo mi się Blofeld spodobał od pierwszego wejrzenia niemal. Czy ten instrument jest warty zakupu (zaznaczam, że nie jestem użytkownikiem, który umie grzebać w superzaawansowanych ustawieniach czy poleceniach tekstowych)?...
Chociaż go sprzedałem po 3 miesiącach od zakupu muszę przyznać że polubiłem go. Powodem sprzedaży jest przesiadka z virtualnych analogów na prawdziwe. Virtuale są coraz doskonalsze ale niestety zawsze zabrzmią tak samo. Poza tym aż tyle możliwości które Blofeld oferuje nie jest mi potrzebne. Teraz mam sh 101, jx8p, poly 800 i nigdy ich nie sprzedam.
Jeśli nie umiesz grzebać w zaawansowanych funkcjach to nie wykorzystasz nawet połowy możliwości tego sprzętu więc polecam coś prostszego, np. jp 8000 (8080).
Chociaż go sprzedałem po 3 miesiącach od zakupu muszę przyznać że polubiłem go. Powodem sprzedaży jest przesiadka z virtualnych analogów na prawdziwe. Virtuale są coraz doskonalsze ale niestety zawsze zabrzmią tak samo. Poza tym aż tyle możliwości które Blofeld oferuje nie jest mi potrzebne. Teraz mam sh 101, jx8p, poly 800 i nigdy ich nie sprzedam.
Jeśli nie umiesz grzebać w zaawansowanych funkcjach to nie wykorzystasz nawet połowy możliwości tego sprzętu więc polecam coś prostszego, np. jp 8000 (8080).
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
Cóż, odsłuchałem próbki możliwości Blofelda i jestem więcej niż zachwycony. Problem w brakiem możliwości kopania w instrumencie jest w stanie szybko się rozwiązać, gdyż każda rzecz elektroniczna, jaka mi się dostaje w ręce, jest systematycznie męczona po funkcjach etc.
Jednakże martwią mnie problemy związane z Blofeldem, jakie tutaj wyczytałem. Warto się więc wstrzymać z jego zakupem na jakieś pół roku? (Biorąc pod uwagę, że mam wielką ochotę go zakupić- brzmienie naprawdę mi się podoba)
Jednakże martwią mnie problemy związane z Blofeldem, jakie tutaj wyczytałem. Warto się więc wstrzymać z jego zakupem na jakieś pół roku? (Biorąc pod uwagę, że mam wielką ochotę go zakupić- brzmienie naprawdę mi się podoba)
Psychomaniak