Budowa pułapek basowych

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
_marek
Budowa pułapek basowych

Post autor: _marek » poniedziałek 26 maja 2008, 00:15

Chodzi o pułapki nie w żadnej reżyserce tylko w normalnym pokoju. Wymiary to ok 5.85x3.08.2.52 (dl x szer x wys). kolumny sa ustawione na linii wzdłuz dłuższej ściany. Tak więc na odległosci 3.08 powstaje mi koszmarna fala stojąca w okolicach 62Hz + harmoniczne. Chce dac dwa rezonatory Helmoltza lub resonatory panelowe o wymiarach 0.6x0.6m za kolumnami i 3 dodatkowe na przeciwległej ścianie. Z moich obliczeń wynika, że w tej konfiguracji pokryte zostanie 4,5% powierzchni pokoju. autor artykułu zaleca, o ile dobrze zrozumiałem, ok 30%

Czy budowanie pułapek przy tak małym stosunki powierzchnia pułapki/powierzchnia pokoju ma jakis sens? Czy da to jakieś efekty i nie będzie stratą kasy i czasu? Chce też miec miejsce na dyfuzory i jakieś normalne ozdoby typu obraz czy zdjecie zeby nie mieszkać jak w piwnicy...

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Budowa pułapek basowych

Post autor: smiechu » poniedziałek 26 maja 2008, 00:30

...Chodzi o pułapki nie w żadnej reżyserce tylko w normalnym pokoju. Wymiary to ok 5.85x3.08.2.52 (dl x szer x wys). kolumny sa ustawione na linii wzdłuz dłuższej ściany. Tak więc na odległosci 3.08 powstaje mi koszmarna fala stojąca w okolicach 62Hz + harmoniczne. Chce dac dwa rezonatory Helmoltza lub resonatory panelowe o wymiarach 0.6x0.6m za kolumnami i 3 dodatkowe na przeciwległej ścianie. Z moich obliczeń wynika, że w tej konfiguracji pokryte zostanie 4,5% powierzchni pokoju. autor artykułu zaleca, o ile dobrze zrozumiałem, ok 30%

Czy budowanie pułapek przy tak małym stosunki powierzchnia pułapki/powierzchnia pokoju ma jakis sens? Czy da to jakieś efekty i nie będzie stratą kasy i czasu? Chce też miec miejsce na dyfuzory i jakieś normalne ozdoby typu obraz czy zdjecie zeby nie mieszkać jak w piwnicy......
Niektorzy sa zdania ze przy tak malych pomieszczeniach... jakiekolwiek adaptacje akustyczne nie maja sensu, wlasnie ze wzgledu na ilosc miejsca ktore musialy by zajac wszystkie ustroje aby mialo to sens...
To co wymieniles to zdecydowanie za malo... jesli chcesz zaoszczedzic miejsce najlepiej umieszcic jak najwiecej ustrojów w okolicach sufitu...

Jesli to pomiesczenie ma po prostu sluzyc do sluchania muzyki lub ogladania filmow no to bedzie to rzeczywiscie niepotrzebna strata kasy...
Radzilbym inncyh sposobow np. zmienic ustawienie glosnikow (oddalic od sciany, i rogow), albo użyc korektora który wytlumialby klopotliwe czestotliwosci z sygnalu audio...

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » poniedziałek 26 maja 2008, 00:41

Niektorzy sa zdania ze przy tak malych pomieszczeniach... jakiekolwiek adaptacje akustyczne nie maja sensu, wlasnie ze wzgledu na ilosc miejsca ktore musialy by zajac wszystkie ustroje aby mialo to sens...
To co wymieniles to zdecydowanie za malo... jesli chcesz zaoszczedzic miejsce najlepiej umieszcic jak najwiecej ustrojów w okolicach sufitu...

Jesli to pomiesczenie ma po prostu sluzyc do sluchania muzyki lub ogladania filmow no to bedzie to rzeczywiscie niepotrzebna strata kasy...
Radzilbym inncyh sposobow np. zmienic ustawienie glosnikow (oddalic od sciany, i rogow), albo użyc korektora który wytlumialby klopotliwe czestotliwosci z sygnalu audio......
Bez przesady...~3x6 to chyba nie tak znowu mało, może proporcje trochę nieszczęliwe.. kolumny stoją możliwie najdalej od rogów i ścian. chce zreszta zachowac te jakis przyzwoity odstęp miedzy kolumnami a miejscem odsłuchu (pod sciana, na łózku:) )

BTW jak to jest z pyleniem waty szklanej? wystarczy owinąć tkaniną?

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 26 maja 2008, 00:48

Bez przesady...~3x6 to chyba nie tak znowu mało, może proporcje trochę nieszczęliwe.. kolumny stoją możliwie najdalej od rogów i ścian. chce zreszta zachowac te jakis przyzwoity odstęp miedzy kolumnami a miejscem odsłuchu (pod sciana, na łózku:) )

BTW jak to jest z pyleniem waty szklanej? wystarczy owinąć tkaniną?...
Z punktu widzenia akustyki to bardzo malo... i do tego przy takich wymiarach rezonanse i wiekszosc harmonicznych wypada w trudnym do opanowania pasmie...

Swoja droga to w w bodajze lutowym wydaniu EiS bylo wszystko o adaptacji akustycznej... Tam byś dowiedział sie wszystkiego co trzeba bo temat jest obszerny...

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 26 maja 2008, 14:09

Swoja droga to w w bodajze lutowym wydaniu EiS bylo wszystko o adaptacji akustycznej... Tam byś dowiedział sie wszystkiego co trzeba bo temat jest obszerny......
No może nie wszystko, bo tego tematu w jednym artykule nie da się zmieścić.
F.Alton Everest - Podręcznik akustyki
Tu jest już wszystko.

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » poniedziałek 26 maja 2008, 14:14

Z punktu widzenia akustyki to bardzo malo... i do tego przy takich wymiarach rezonanse i wiekszosc harmonicznych wypada w trudnym do opanowania pasmie...
Może i tak ale jakos ludzie robią reżyserki w jeszcze mniejszych kanciapach i jak dobrze się taką zaadaptuje to da się pracować. Tylko tedy chyba całe ściany maja w pułapkach...

Swoja droga to w w bodajze lutowym wydaniu EiS bylo wszystko o adaptacji akustycznej... Tam byś dowiedział sie wszystkiego co trzeba bo temat jest obszerny......
Przejrzałem archiwum, ściagnałem kilka pdfów z eis na ten temat, przejrzałem kilka porządnych artykułów m.in ten o którym wspomniałem wcześniej. Przsła kolej na wymiane zdań w tym konkretnym przypadku.

Przy okazji mam kolejne pytanie. Gdybym chciał użyć rezonatorów panelowych o dużej powierzchni, to czy można bezpośrednio na nich zainstalowac dyfuzory dla srednich i wysokich czestotliwości? Nie będa one zakłócały pochłaniania niskich? Mi się wydaje , że na pewno zmienia parametry wynikające z obliczeń uwzględniających grubość i mase płyty czołowej etc.

Ponawiam też pytanie dot. kwestii wełny mineralnej.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 26 maja 2008, 14:54

istotna sprawa to zaczac od naroznikow - tam koncza sie wszystkie fale stojace

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » poniedziałek 26 maja 2008, 16:04

...istotna sprawa to zaczac od naroznikow - tam koncza sie wszystkie fale stojace...
Niestety prawie na całej szerokości jednej ze ścian mam okna, czyli od krawędzi wnęki okiennej do scian prostopadłych jest zaledwie ok 15 cm. Nawet jakbym tam zamiast szerokiej pułapki dał rezonator Helmoltza, to czy byłby on wystarczająco efektywny? W dodatku gdyby miał wysokość stanowiącą zaledwie 60~70% wysokości pokoju, bo pod parapetami sa kaloryfery.
Na przeciwległej ścianie, czyli na przeciw okien w jednym rogu mógłbym juz zrobić normalna pułapkę montowana w narożniku ale też o wysokości 60-70% wysokości pokoju. w drugim rogu tej ściany jest szafa i tam raczej nic nie upchnę. Chyba że obok, czyli w rogu między ściana i szafą.

Zastanawiam się nad pułapkami umieszczonymi w kątach między scianami i sufitem. Tam mógłbym dac powiedzmy rezonatory membranowe o dlugości ok 3.9m. Tylko nasuwa mi sie pytanie, które może się Wam wydać głupie. Bo wiadomo że natężenie rezonującego dźwieku zależy od pozycji odsłuchu. Oczywiście w rogach i kątach poziom jest największy, ale czy ustawienie tam pułapek wpłynie na redukcje fal stojących pod ścianą, czyli w otoczeniu powierzchni płaskiej, czy tylko w tych rogach i kątach?

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » poniedziałek 26 maja 2008, 18:40

Co by troche ułatwić: plan pokoju. Na niebiesko rezonatory helmoltza albo membranowe, na zielono pułapki kątowe.

aha.. i jedno ważne sprostowanie, zapomniałem poprawic błąd na rysunku. Na rzucie ukosnym fragment ściany z drzwiami jest pokazany jako wklęsłość, a to jest wypukłość - talk jak na rzucie z góry.

A = punkt odsłuchowy.

Korektor też odpada, nie mam na razie kasy, z reszta i tak wydaje mi sie że to nie byłoby najlepsze rozwiązanie.

Tak więc, czy widzicie tu jakąś (tanią) szansę na zrobienie porządku z basem?

ps. everesta tez juz przerobiłem.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » wtorek 27 maja 2008, 00:22

...Co by troche ułatwić: plan pokoju. Na niebiesko rezonatory helmoltza albo membranowe, na zielono pułapki kątowe.

aha.. i jedno ważne sprostowanie, zapomniałem poprawic błąd na rysunku. Na rzucie ukosnym fragment ściany z drzwiami jest pokazany jako wklęsłość, a to jest wypukłość - talk jak na rzucie z góry.

A = punkt odsłuchowy.

Korektor też odpada, nie mam na razie kasy, z reszta i tak wydaje mi sie że to nie byłoby najlepsze rozwiązanie.

Tak więc, czy widzicie tu jakąś (tanią) szansę na zrobienie porządku z basem?

ps. everesta tez juz przerobiłem.

...
Masz kase na pulapki basowe... gdzie welna mineralna to ok 150zl za kilka m^2, a nie masz kasy na eq?? Juz chociazby gownanego Behringera za 400zl znajdziesz na allegro...

Nie badz uparty i sprawdz czy cie zadowoli kombinowanie z eq podlacz kompa i w jakims programie do obrobki wrzuc eq wycinajace trudne czestotliwosci...

ODPOWIEDZ