Zarówno w przypadku mergera jak i splittera trzeba się liczyć z tym, iż mogą nastąpić opóźnienia. Wynika to z tego, że bezpośredni, szeregowy tor MIDI musi być przerwany aby go rozgałęzić. A akurat to realizuje się głównie na drodze analogowej. W zależności od konstrukcji jedne urządzenia robią to lepiej, inne gorzej, nie ma tu wspólnego mianownika

...MOTU MICROLITE, ESI - M4U XL ...
Jedno, jak i drugie z tych urządzeń wpuszcza i wypuszcza (zarządza portami) MIDI przez USB. Czyli nie o to chyba(?) Ci chodziło. Co do tego, które lepsze nie licz na konkretną odpowiedź, gdyż jest to bardzo uzależnione od tego, co tam u siebie od strony komputera dokładnie posiadasz (jak dotąd nie doczekaliśmy się takowego info), a akurat wróżów(ek) u nas jakoś ostatnio niedostatek

...
No więc mój zestaw na dzień dzisiejszy wygląda następująco:
komputer PC : Laptop 2GB ram - core 2 duo 2Ghz z dyskiem 160
oprogramowamnie : Ableton Live 6.00
syntezator programowy FM7
kilkadziesiąt darmowych wtyczek
sterowniki:
klaw midi Axiom 25
Evolution X-session
Korg Kaoss Pad 3
Sampler Sound Bite Micro (służy tylko do generowania midi clock)
dzwięk:
karta Terratec Audioohile PHASE X24
Idea jest taka ze sterownikami steruję sekwencerem a samplerek służy do
synchronizacji sekwencera z zewnętrznym zródłem sygnału .
Tak tez się dzieje i wszystko działa jak powinno.
Wyniknęła tylko kwestia podłaczenia wszystkiego do kupy , tzn które będzie lepsze w warunkach mobilnych.
No więc chciałbym uniknąc pajęczyny kabli usb których w przypadku wszystkich sterownikow będzie 3 na 6 mozliwych slotów w laptopie.
Dlatego wybór pada na Midi gdzie bedzie tylko jedno połączenie USB a reszta magistrali już na DIN. W takim przypadku niestety nie pozbędę się plątaniny kabli od zasilaczy jednak jest pomysł aby dać zlecenie i zbudować jeden porządny zasilacz do wszystkich sterowników.
"Najsłabsze" - najłatwiej rozłączalne połączenia to Firewire(karta dzw. -laptop)
oraz jeden kabel USB do ewentualnego kontrolera midi .
Nie wiem czy to dobra droga aby tak połączyć mobilny zestaw ?