Problem z RMF FM w mono

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
caca
Problem z RMF FM w mono

Post autor: caca » piątek 23 maja 2008, 11:27

czy w ostatnich dniach słuchając rmfu nie odnieśliście wrażenia, że jeden kanał stereo nadają w odwróconej fazie i po zsumowaniu do mono słychać tylko różnicę L-R? ze mną jest coś nie tak, czy faktycznie u nich jest coś nie halo? słucham tego radia na 103,2. może to wina jakiegoś lokalnego nadajnika, czy coś? strasznie mnie to irytuje, bo nie da się słuchać tego radia np na takim sypialnianym radio-budziku ;). co o tym myślicie?
_________
tomek

Awatar użytkownika
_marek

Re: Problem z RMF FM w mono

Post autor: _marek » piątek 23 maja 2008, 13:08

...czy w ostatnich dniach słuchając rmfu nie odnieśliście wrażenia, że jeden kanał stereo nadają w odwróconej fazie i po zsumowaniu do mono słychać tylko różnicę L-R? ze mną jest coś nie tak, czy faktycznie u nich jest coś nie halo? słucham tego radia na 103,2. może to wina jakiegoś lokalnego nadajnika, czy coś? strasznie mnie to irytuje, bo nie da się słuchać tego radia np na takim sypialnianym radio-budziku ;). co o tym myślicie?...
Jesteś z podkarpacia, okolice przemyśla...? Ja słucham na 103,4 (pomijając róznicę 0.2 Mhz zakładam ze ten sam nadajnik; może ja mam odbiornik nastrojony wyżej niz oficjalna czestotliwość stacji). Nie słysze żadnych cyrków fazowo-przestrzennych w mono...

Awatar użytkownika
caca

Post autor: caca » piątek 23 maja 2008, 13:34

Jesteś z podkarpacia, okolice przemyśla...? Ja słucham na 103,4 (pomijając róznicę 0.2 Mhz zakładam ze ten sam nadajnik; może ja mam odbiornik nastrojony wyżej niz oficjalna czestotliwość stacji). Nie słysze żadnych cyrków fazowo-przestrzennych w mono......

nie, ja jestem z małopolski. nowy sącz pozdrawia. czy oprócz mnie ktoś zauważył coś takiego?
_________
tomek

Awatar użytkownika
caca

Post autor: caca » piątek 23 maja 2008, 13:37

...
Jesteś z podkarpacia, okolice przemyśla...? Ja słucham na 103,4 (pomijając róznicę 0.2 Mhz zakładam ze ten sam nadajnik; może ja mam odbiornik nastrojony wyżej niz oficjalna czestotliwość stacji). Nie słysze żadnych cyrków fazowo-przestrzennych w mono......

marek zainspirował mnie do pewnego eksperymentu. otóż złapałem krakowską częstotliwość 96,0 i na tej częstotliwości nie ma już tego cyrku. czyli to wina sprzętu w jakiejś stacji przekaźnikowej czy co?
_________
tomek

ODPOWIEDZ