...ktos kto nie potrafi sluchac i ogolnie ma kiepski sluch, to nawet najlepsze studia mu nie pomoga....
co nie znaczy, że umiejętności słuchania nie można ćwiczyć... myślę, że wręcz przeciwnie, trzeba....
Ja uwazam,ze zeby byc dobrym macherem od dzwieku,trzeba byc przede wszystkim muzykiem i to najlepiej wszechstronnym,realizator musi wiedziec czy bebny stroja,czy gitara stroi,czy wzmacniacz gitarowy gra odpowiednim pasmem i akurat do tego stylu muzyki sie nadaje itp rzeczy jak wrazliwosc muzyczna,podstawy aranzu.Nagrywanie nie polega na postawieniu mikrofonu wg teorii z ksiazki i wcisnieciu RECORD a reszte ma zalatwic muzyk.Jak nie zalatwi to nagranie jest do bani i co wtedy?Szkoda kasy muzyka,nerwow zszarganej opinii realizatora,ktory nie bedzie nastepnym razem mial roboty bo zla fama idzie 5 razy szybciej i niz dobra......niestety.Wlasnie dlatego na AM w Wawie trzeba miec wyksztalcenie muzyczne.Muzykowi trzeba pomoc w realizacji jego pomyslu anie tylko liczyc godziny w studio.
[addsig]
Zawód inż. dźwięku a wykształcenie muzyczne
- stevelukather
Re: Zawód inż. dźwięku a wykształcenie muzyczne
Ja uwazam,ze zeby byc dobrym macherem od dzwieku,trzeba byc przede wszystkim muzykiem i to najlepiej wszechstronnym,realizator musi wiedziec czy bebny stroja,czy gitara stroi,czy wzmacniacz gitarowy gra odpowiednim pasmem i akurat do tego stylu muzyki sie nadaje itp rzeczy jak wrazliwosc muzyczna,podstawy aranzu.Nagrywanie nie polega na postawieniu mikrofonu wg teorii z ksiazki i wcisnieciu RECORD a reszte ma zalatwic muzyk.Jak nie zalatwi to nagranie jest do bani i co wtedy?Szkoda kasy muzyka,nerwow zszarganej opinii realizatora,ktory nie bedzie nastepnym razem mial roboty bo zla fama idzie 5 razy szybciej i niz dobra......niestety.Wlasnie dlatego na AM w Wawie trzeba miec wyksztalcenie muzyczne.Muzykowi trzeba pomoc w realizacji jego pomyslu anie tylko liczyc godziny w studio.
...
W 100% się z tobą zgadzam. Dobry "wykształcony" realizator wg. mnie musi grać na instrumencie lub mieć blade pojęcie chociaż w kwestii przygotowania instrumentu do pracy (overtony w bębnach, strojenie itp.) Jednym słowem musi mieć słuch i wrażliwość.
Pozdrawiam
...
Re: Zawód inż. dźwięku a wykształcenie muzyczne
A co myślicie o uniwersytecie A. Mickiewicza w Poznaniu? - wydział Akustyka i realizacja dźwięku. Moze to jest bardzej "muzyczny" kierunek niż te na politechnikach? Są tam eqzaminy muzyczne, ale chyba znajomość nut nie jest wymagana. ( gram na gitarze, ale czytać nut nie potrafię). Może wie ktoś coś o tych egzaminach??