Jaki sprzęt do takiego skreczu
Witajcie! Chciałbym w niedługim czasie zakupic jakis sprzet do skreczu, tak aby uzyskac efekt jak Mike w Linkin Park, w utworze What I've Done? -->
Problem polega na tym ze jestem dosc zielony w tym temacie. Czy trzeba tu zakupic np. normalny mikser DJ + gramofon i szukac jakis fajnych winyli, czy kupic final scratch i jakis sterownik midi / gramofon z plyta czasowa (nie do konca wiem jak too działa) - i przepuszczac przez to jakis sygnal. Proszę o pomoc i w miare niedrogie rozwiązanie.
Problem polega na tym ze jestem dosc zielony w tym temacie. Czy trzeba tu zakupic np. normalny mikser DJ + gramofon i szukac jakis fajnych winyli, czy kupic final scratch i jakis sterownik midi / gramofon z plyta czasowa (nie do konca wiem jak too działa) - i przepuszczac przez to jakis sygnal. Proszę o pomoc i w miare niedrogie rozwiązanie.
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]
[/b]
Re: Jaki sprzęt do takiego skreczu
jeszcze link do filmiku z tym utworem: http://pl.youtube.com/watch?v=wjBZh-yRmkc
[/b]
[/b]
hmmm kupowanie sprzetu dla jednego skreczu troszeczke mija sie z celem... co innnego jezeli chcesz sie na stale zajac skreczowaniem/djingiem to wtedy i owszem dwa gramofony (z napedem bezposrednim)... nie siedze scisle w tej dziedzinie ale tak na oko to bedzie:
2 x 1200 - gramofony
1500 - mikser
do tego jakies systemy (igla i korpus) tez 2 x 300 zl
200 zl - sluchawki, dobre soniaczke mozna teraz wychaczyc na allegro
no do tego dochodza winyle, duuuzooo winyli
i taki sprzet wystarczy
ale jezeli nie chcesz sie bawic w djing tylko potrzebujesz skreczy, to wartoo poszukac kogos kto sie tym zajmuje od dluzszegoo czasu...
a co do samego skreczu w tym kawalku LP to tam chyba poprostu nalozone jest jakies echoo
2 x 1200 - gramofony
1500 - mikser
do tego jakies systemy (igla i korpus) tez 2 x 300 zl
200 zl - sluchawki, dobre soniaczke mozna teraz wychaczyc na allegro
no do tego dochodza winyle, duuuzooo winyli
i taki sprzet wystarczy
ale jezeli nie chcesz sie bawic w djing tylko potrzebujesz skreczy, to wartoo poszukac kogos kto sie tym zajmuje od dluzszegoo czasu...
a co do samego skreczu w tym kawalku LP to tam chyba poprostu nalozone jest jakies echoo
www.klub.agaton.pl
nie chce sie zajmowac Dj, tylko wlasnie potrzebuje czasem (nawet czesto) do utworu jakiegos efektu Dj typu skrecz etc.
A co dalej w temacie Finale Sratch?
Czy da się jakos wykonywac pojedyncze skrecze z uzyciem jednego gramofonu + mikser?
Czy da się jakos wykonywac pojedyncze skrecze z uzyciem jednego gramofonu + mikser?
[/b]
[/b]
...nie chce sie zajmowac Dj, tylko wlasnie potrzebuje czasem (nawet czesto) do utworu jakiegos efektu Dj typu skrecz etc.
Czy da się jakos wykonywac pojedyncze skrecze z uzyciem jednego gramofonu + mikser?...
Dlaczego gramofon ? winyle?? to juz raczej niezbyt na czasie.
Proponuje jeden Gramofocdplayer np.Gemini CDT 05 ,gra i scraczuje plytki cd i mp3 tez !! mikser powinien miec bardzo krotki fader.Dobry napewno jest Techniks albo Ecler.
Finale Scrach lub inne podobne maja zawsze opoznienie powodowane latencja .
zobacz
http://www.youtube.com/watch?v=m2SzUmGdCOc&feature=related
Czy da się jakos wykonywac pojedyncze skrecze z uzyciem jednego gramofonu + mikser?...
Dlaczego gramofon ? winyle?? to juz raczej niezbyt na czasie.
Proponuje jeden Gramofocdplayer np.Gemini CDT 05 ,gra i scraczuje plytki cd i mp3 tez !! mikser powinien miec bardzo krotki fader.Dobry napewno jest Techniks albo Ecler.
Finale Scrach lub inne podobne maja zawsze opoznienie powodowane latencja .
zobacz
http://www.youtube.com/watch?v=m2SzUmGdCOc&feature=related
MUZYKA TO MOJE ZYCIE I MUZYKA
...Witajcie! Chciałbym w niedługim czasie zakupic jakis sprzet do skreczu, tak aby uzyskac efekt jak Mike w Linkin Park, w utworze What I've Done? -->
Problem polega na tym ze jestem dosc zielony w tym temacie. Czy trzeba tu zakupic np. normalny mikser DJ + gramofon i szukac jakis fajnych winyli, czy kupic final scratch i jakis sterownik midi / gramofon z plyta czasowa (nie do konca wiem jak too działa) - i przepuszczac przez to jakis sygnal. Proszę o pomoc i w miare niedrogie rozwiązanie....
zacznijmy od tego ze to nie MIKE Shinoda tylko MR.Hahn (joe Hahn) skreczuje. on uzywa tworzonych przez siebie probek i dzwiekow. nie sampluje tego z winyli tak jak wiekszosc tradycyjnych DJ's. Zleca wytworni wytloczenie winyla z tym co sam chce. Final scratch to calkiem niezla opcja, tak jak "gramofony cyfrowe" o ktorych wyzej wspomina kolega.wtedy bedziesz uzywal bez problemu probek wave czy mp3 w kazdym miejscu i czasie bez zlecania wytworni wytloczenia winyli za ktore trzeba slono zaplacic. Final scratch to sterownik ktory do ktorego podlacza sie gramofony/odtwarzacze CD z plytami z kodem czasowym. sterownik podlacza sie do komputera i grasz normalnie z probek wave lub mp3 . mozna takze skreczowac a dzieki interfejsowi usb 2.0 i screczowi w czasie rzeczywistym daje to naprawde swietny efekt i swietne mozliwosci.
Problem polega na tym ze jestem dosc zielony w tym temacie. Czy trzeba tu zakupic np. normalny mikser DJ + gramofon i szukac jakis fajnych winyli, czy kupic final scratch i jakis sterownik midi / gramofon z plyta czasowa (nie do konca wiem jak too działa) - i przepuszczac przez to jakis sygnal. Proszę o pomoc i w miare niedrogie rozwiązanie....
zacznijmy od tego ze to nie MIKE Shinoda tylko MR.Hahn (joe Hahn) skreczuje. on uzywa tworzonych przez siebie probek i dzwiekow. nie sampluje tego z winyli tak jak wiekszosc tradycyjnych DJ's. Zleca wytworni wytloczenie winyla z tym co sam chce. Final scratch to calkiem niezla opcja, tak jak "gramofony cyfrowe" o ktorych wyzej wspomina kolega.wtedy bedziesz uzywal bez problemu probek wave czy mp3 w kazdym miejscu i czasie bez zlecania wytworni wytloczenia winyli za ktore trzeba slono zaplacic. Final scratch to sterownik ktory do ktorego podlacza sie gramofony/odtwarzacze CD z plytami z kodem czasowym. sterownik podlacza sie do komputera i grasz normalnie z probek wave lub mp3 . mozna takze skreczowac a dzieki interfejsowi usb 2.0 i screczowi w czasie rzeczywistym daje to naprawde swietny efekt i swietne mozliwosci.
Szukajcie aż znajdziecie... >> GooGle prawde Ci powie :)
Można jeszcze skreczowac na CD. Jeśli mają być wstawki raz na jakiś czas to wystarzczy Ci jeden CD Pioneer albo Denon. Może warto poszukać kogoś kto ma taki sprzęt i by Ci użyczył raz na jakiś czas. Sample do skreczu przygotujesz sobie i wypalisz na cdka z zerowym kosztem. Można gramofon i wycinac dubplate'y ale koszt jednego to ponad 100zł.
jak narazie chyba final scratch podoba mi się najbardziej ale to dośc drogie rozwiązanie, a jak to jest z latencją? Mam kartę EMU 0404 i oczywiscie asio, latencja na poziomie 9ms.
Jakiej jakości są skrecze na tych cd playerach czy można uzyskac cos ciekawego i podobnego wlasnie do takiego LP, czy tylko "zwykly" skrecz?
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
Jakiej jakości są skrecze na tych cd playerach czy można uzyskac cos ciekawego i podobnego wlasnie do takiego LP, czy tylko "zwykly" skrecz?
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
[/b]
[/b]
prawdziwy DJ to tylko winyl - mozna z siebie robic pajaca z laptopem i ipodem tylko po co?
pozatym jak chcesz czasem skrecz to zglos sie do Dj'a bo nie ma szans byś dobrze skreczowal bez przynajmniej rocznego treningu - to jest naprawde trudna sprawa
pozatym jak chcesz czasem skrecz to zglos sie do Dj'a bo nie ma szans byś dobrze skreczowal bez przynajmniej rocznego treningu - to jest naprawde trudna sprawa
kup sobie coś takiego: http://pl.youtube.com/watch?v=NKsqydhNiw4&feature=related
behringer dfx 69, koło 5 minuty na tym video pokazana jest funkcja "scratch".
na allegro można za 3 stówy ten sprzęt kupić.
behringer dfx 69, koło 5 minuty na tym video pokazana jest funkcja "scratch".
na allegro można za 3 stówy ten sprzęt kupić.