Polaczenie Mac z PC

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
timovega
Kontakt:
Polaczenie Mac z PC

Post autor: timovega » wtorek 20 maja 2008, 18:50

Witam

Mam pytanie odnosnie polaczenia dwoch komputerow. Posiadam Macbooka pro, uzywam na nim Logic Studio 8. Problem w tym ze wiekszosc VST ktore posiadalem wczesniej nie istnieja w wersji Mac. Zastanawiam sie jak jest sposob podpiecia PC pod moje MOTU 896HD. Czy w PC musialbym miec wtedy tez dobra karte muzyczna zeby wyslac sygnal do 896 czy jest jakis inny sposob. uzywania jednego interfecu?

Druga sprawa to przymierzam sie do kupna Subwoofera d o odsluchow Adam P11a tyle ze nigdzie nie moge znalesc gdzie powinienen byc on umiejscowiony, w jakiej pozycji na jakiej wysokosci, itp.

Z gory dziekuje za podpowiedzi
MacBook Pro 2.16, Apple Studio Desktop 17", Logic Studio 8, Motu 896HD, 2x Adam P11A, Novation Remote SL61, External HDD Lacie 360Gb

Awatar użytkownika
chlebow

Re: Polaczenie Mac z PC

Post autor: chlebow » wtorek 20 maja 2008, 21:05

Skoro tak przydatne Ci są efekty VST to poprzez konwerter FXpansion możesz używać swoich ulubionuch wtyczek na platformie OSX. Nie wiem tylko jak się ma sprawa z opóźnieniami po takiej konwersji.
[addsig]
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
silverball

Post autor: silverball » wtorek 20 maja 2008, 21:08

1. Mam pytanie odnosnie polaczenia dwoch komputerow.
- Mozna ethernetem na przyklad.

2. Posiadam Macbooka pro, uzywam na nim Logic Studio 8.
- Fajnie

3. Problem w tym ze wiekszosc VST ktore posiadalem wczesniej nie istnieja w wersji Mac.
- Tu nie pomoge, jesli producent nie wypuscil swojego produktu dla platformy Mac OS X.

4. Zastanawiam sie jak jest sposob podpiecia PC pod moje MOTU 896HD.
- Wyjmujemy kabelek FireWire z MacBooka Pro i wpinamy w gniazdko FireWire w komputerze PC. Na drugim koncu kabelka jest MOTU 896HD.

5. Czy w PC musialbym miec wtedy tez dobra karte muzyczna zeby wyslac sygnal do 896 czy jest jakis inny sposob. uzywania jednego interfecu?
- 896HD to jest karta dzwiekowa. Czy dobra - nie o tym temat. Ale Ty chcesz miec te karte w PC i w Maku jednoczesnie? To sie nie da. Albo tu, albo tam, albo dokup druga.

Awatar użytkownika
silverball

Post autor: silverball » wtorek 20 maja 2008, 21:12

...Skoro tak przydatne Ci są efekty VST to poprzez konwerter FXpansion możesz używać swoich ulubionuch wtyczek na platformie OSX. Nie wiem tylko jak się ma sprawa z opóźnieniami po takiej konwersji.
...
kolego konwerterem mozesz przerobic wtyczke VST w wersji Universal Binary na Audio Units Universal Binary i wtedy ona zadziala pod Logicem. Ale VST w wersji Windows nie skonwertujesz na AU. Jesli producent nie napisal wtyczki VST dla makowki to nie ma mozliwosci konwersji.

Awatar użytkownika
timovega
Kontakt:

Post autor: timovega » wtorek 20 maja 2008, 22:47

nie chodzi mi o konwertowanie vstkow. chce pod cubasem odplaic swoje vstki i nagrywac sciazke audio na logicu. pytanie moje dotyczyly tego czy moge polaczyc tak 896HD zeby dzialalo dla MAC i PC.
Dostalem odpowiedz ze nie.
Wiec jedyna opcja jaka widze jest zakup kolejnego interfacu audio i podlaczenie go pod jedno z wejsc w 896.

Silverball jesli cie irytuja takie pytania to poprostu nie odpisuj, szkoda twojego zdrowia

Drugie pytanie dotyczylo suba czy ktos moze mi jeszcze odpowiedziec na to pytanie?
MacBook Pro 2.16, Apple Studio Desktop 17", Logic Studio 8, Motu 896HD, 2x Adam P11A, Novation Remote SL61, External HDD Lacie 360Gb

j.bravo

Post autor: j.bravo » środa 21 maja 2008, 13:16

... Mam pytanie odnosnie polaczenia dwoch komputerow. Posiadam Macbooka pro, uzywam na nim Logic Studio 8. Problem w tym ze wiekszosc VST ktore posiadalem wczesniej nie istnieja w wersji Mac. Zastanawiam sie jak jest sposob podpiecia PC pod moje MOTU 896HD. Czy w PC musialbym miec wtedy tez dobra karte muzyczna zeby wyslac sygnal do 896 czy jest jakis inny sposob. uzywania jednego interfecu? ...
Jeśli chodzi Ci o instrumenty VST to wystarczy prosta karta z MIDI i SPDIF, którą łączysz z MOTU i masz
Jestem przystojny i młody

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 21 maja 2008, 14:38

nawet wbudowana w płyte główną.
Co do suba to oczywiście na podłodze i najsensowniej po środku aczkolwiek nie robi to zbyt dużej różnicy - postaw tam gdzie ci wygodnie - kierunkowość basu jest bardzo mała

ODPOWIEDZ