Emu na Express Card - czy da radę?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
macandroll
Re: Emu na Express Card - czy da radę?

Post autor: macandroll » niedziela 18 maja 2008, 15:18

...złom(pentium m to staroć)

składaków z serii VBI u nas cała masa - niedrogo...
Dokładnie. Poniżej core duo nie warto myśleć, a ceny tego nie są już wysokie.
Centrino duo jest sporo lepsze od pojedyńczego centrino.

Gdyby jeszcze PCMCIA dało się cywilizować do ówczesnych rozwiązań.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 18 maja 2008, 16:28

...złom(pentium m to staroć)

składaków z serii VBI u nas cała masa - niedrogo...
Staroć z technologicznego punktu widzenia Panowie, mówię jedynie o dobrym rozwiązaniu, gdyż taki Pentium M śmiga jak Athlon64 +4000, pytanie co chce się robić - do VST zawsze mało, ale do innych rozwiązań... Kiedyś się pracowało na Pentium III i TEŻ działało;-). Ja rozumiem że Core Duo jest lepszy, że są Quady też wiem, ale szkoda tylko że olbrzymia większość nie ma PCMCIA;) - nie mówię już o tym że stosunkowo nieduża część programów potrafi skorzystać w pełni z więcej niż jednego rdzenia. Chyba że mówimy o komputerze do gier, tudzież jak najwięcej mocy za jak najmniejszą kasę.
Zapytam inaczej: na jakich chipsetach/jakie DOBRE firmy robią komputery z kompletem starych dobrych złącz, ale można na nie włożyć dobre komponenty, i całość byłaby do wzięcia w ludzkiej cenie:-)?

Awatar użytkownika
cool

Post autor: cool » poniedziałek 19 maja 2008, 11:22

Mialem takie same dylematy odnosnie karty e-mu 1616m i expres card. Mam Paviliona, a tam jest wlasnie ten nowy typ zlacza. Kiedy kupilem e-mu, i szczesliwy przystapilem do instalacji, .... odkrylem ze to nie ten typ zlacza... Musialem zaryzykowac.Kupilem przejsciowke 300PLN. Szcczescie moje bylo wielkie. Przejsciowka spelnia dokonale swoje zadanie, i moge cieszyc sie naprawde dobrym dzwiekiem e-mu 1616m + Pavilion 9543. Wiec sumujac. DZIALA!!!! U mnie dziala wszystko sprawnie. Jedyny minus, to fakt ze karta troche wystaje z obudowy, mi to nie przeszkadza. Pozdrawiam.
Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » poniedziałek 19 maja 2008, 12:48

...Mialem takie same dylematy odnosnie karty e-mu 1616m i expres card. Mam Paviliona, a tam jest wlasnie ten nowy typ zlacza. Kiedy kupilem e-mu, i szczesliwy przystapilem do instalacji, .... odkrylem ze to nie ten typ zlacza... Musialem zaryzykowac.Kupilem przejsciowke 300PLN. Szcczescie moje bylo wielkie. Przejsciowka spelnia dokonale swoje zadanie, i moge cieszyc sie naprawde dobrym dzwiekiem e-mu 1616m + Pavilion 9543. Wiec sumujac. DZIALA!!!! U mnie dziala wszystko sprawnie. Jedyny minus, to fakt ze karta troche wystaje z obudowy, mi to nie przeszkadza. Pozdrawiam....
Dzięki za odpowiedź!! Czyli komuś się udało!
A możesz podać mi linka do przejściówki którą kupiłeś?
Bo z tego co czytam po świecie, to różnie bywa... a raczej czytałem o porażkach.
Emu mi odpisało... że nigdy nie próbowało przejściówek i mogę spróbować. A na pytanie kiedy będzie 1616 na express card jeszcze nie uzyskałem odpowiedzi.

Co do paviliona to mój poprzedni to właśnie pavilon, tyle, że on miał dwa gniazda: pcmcia i expres card. Podwójny standart to teraz byłoby najlepsze rozwiązanie, bo większość producentów i tak ciągle produkuje osprzęt na PCMCIA.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
cool

Post autor: cool » poniedziałek 19 maja 2008, 13:21

......Mialem takie same dylematy odnosnie karty e-mu 1616m i expres card. Mam Paviliona, a tam jest wlasnie ten nowy typ zlacza. Kiedy kupilem e-mu, i szczesliwy przystapilem do instalacji, .... odkrylem ze to nie ten typ zlacza... Musialem zaryzykowac.Kupilem przejsciowke 300PLN. Szcczescie moje bylo wielkie. Przejsciowka spelnia dokonale swoje zadanie, i moge cieszyc sie naprawde dobrym dzwiekiem e-mu 1616m + Pavilion 9543. Wiec sumujac. DZIALA!!!! U mnie dziala wszystko sprawnie. Jedyny minus, to fakt ze karta troche wystaje z obudowy, mi to nie przeszkadza. Pozdrawiam....
Dzięki za odpowiedź!! Czyli komuś się udało!
A możesz podać mi linka do przejściówki którą kupiłeś?
Bo z tego co czytam po świecie, to różnie bywa... a raczej czytałem o porażkach.
Emu mi odpisało... że nigdy nie próbowało przejściówek i mogę spróbować. A na pytanie kiedy będzie 1616 na express card jeszcze nie uzyskałem odpowiedzi.

Co do paviliona to mój poprzedni to właśnie pavilon, tyle, że on miał dwa gniazda: pcmcia i expres card. Podwójny standart to teraz byłoby najlepsze rozwiązanie, bo większość producentów i tak ciągle produkuje osprzęt na PCMCIA.
...
Bede musial posprawdzac. Z tego co pamietam, przejsciowka nazywa sie Manhatan... kupilem w firmie na allegro. Odpisze jutro, poniewaz za chwile nie bede mial internetu. Sluchaj, wszystko dziala idealnie. Ja tez dzwonilem do AudioFactory, ale nic mi nie powiedzieli. To bylo moje ryzyko, ale jest OK. Pozdrawiam
Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » poniedziałek 19 maja 2008, 13:27

......
Ok. Manhatany mam w obserwowanych :)
Dzięki.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
cool

Post autor: cool » poniedziałek 19 maja 2008, 15:27

.........
Ok. Manhatany mam w obserwowanych :)
Dzięki....
Więc jestem jeszcze chwillę. Kolego potwierdzam, ze moja przejściówka to Manhatan. Dla mnie ważne było to, czy obsługuje slot 5/4. Są podobno rzejsciówki które nie obsługują tego typu a tylko 3/4. Jeśli kupisz u tego kolesia co ja, to pogadaj z nim.To sympatyczny gość. Ja przed zakupem umówiłem się, że "jakby co"... to przyjmie mi spowrotem i zwróci kasę. Wiesz, to jest pewien wydatek i szkoda pieniędzy. Jeśli pójdzie wszystki OK, to odezwij się, mam nadzieję, że Ci pomogłem.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » poniedziałek 19 maja 2008, 15:53

Więc jestem jeszcze chwillę. Kolego potwierdzam, ze moja przejściówka to Manhatan. Dla mnie ważne było to, czy obsługuje slot 5/4. Są podobno rzejsciówki które nie obsługują tego typu a tylko 3/4. Jeśli kupisz u tego kolesia co ja, to pogadaj z nim.To sympatyczny gość. Ja przed zakupem umówiłem się, że "jakby co"... to przyjmie mi spowrotem i zwróci kasę. Wiesz, to jest pewien wydatek i szkoda pieniędzy. Jeśli pójdzie wszystki OK, to odezwij się, mam nadzieję, że Ci pomogłem.Pozdrawiam.

...

Już mi bardzo pomogłeś, bo do tej pory nie znalazłem nikogo co by mu zadziałało i miałem alternatywę szukania nowej karty.

A mógłbyś podać tego gościa (login). Jeśli nie to na priv
[Post edytowany przez Admina w dniu 19/05/2008]
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
cool

Post autor: cool » wtorek 20 maja 2008, 08:59

...Więc jestem jeszcze chwillę. Kolego potwierdzam, ze moja przejściówka to Manhatan. Dla mnie ważne było to, czy obsługuje slot 5/4. Są podobno rzejsciówki które nie obsługują tego typu a tylko 3/4. Jeśli kupisz u tego kolesia co ja, to pogadaj z nim.To sympatyczny gość. Ja przed zakupem umówiłem się, że "jakby co"... to przyjmie mi spowrotem i zwróci kasę. Wiesz, to jest pewien wydatek i szkoda pieniędzy. Jeśli pójdzie wszystki OK, to odezwij się, mam nadzieję, że Ci pomogłem.Pozdrawiam.

...

Już mi bardzo pomogłeś, bo do tej pory nie znalazłem nikogo co by mu zadziałało i miałem alternatywę szukania nowej karty.

[Post edytowany przez Admina w dniu 19/05/2008]...
Witam. Wiesz, to chyba darek.10

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » wtorek 17 cze 2008, 17:54

[Post edytowany przez Admina w dniu 19/05/2008]...
Witam. Wiesz, to chyba darek.10
...
Panowie!!! Przejściówka firmy Manhattan działa! Potwierdzam organoleptycznie.
Czyli EMU1616 pcmcia chodzi normalnie na express card. To dobra wiadomość dla użytkowników PCMCIA.
Dzięki Cool!
Użytkownik darek.10 z serwisu aukcyjnego spisał się znakomicie. Powiedział, że jak nie będzie działać to mam odesłać, a on oddaje mi pieniądze. Ja pokrywam jedynie wysyłki.
Czekałem 3 tygodnie, bo poczta strajkowała i zgubiła moją paczkę.
Chociaż wysłane 5dni przed strajkiem.
Na szczęście nie jestem zmuszony wymieniać karty którą lubię, bo co gorsza trudno znaleźć porównywalną w cenie używanej tj. 800zł.
Muzyk, gitarzysta

ODPOWIEDZ