Syntezator do bitów hip-hop
ok, dzieki za posta! ;)
z softu nie bede kozystal z uwagi na kilka czynnikow.
- cale godziny z oczami wlepionymi w szklanke
- pogmatwane trudne do ogarniecia programy
- koszt
- nie podoba mi sie praca na sofcie
rozumiem doskonale ze soft > hard i ze komputery to przyszlosc jednak uwazam ze kazdy ma swoją wizje robienia muzyki i mi np bardzo przypadla do gustu metoda czysto manualna. sprawia mi radoche wciskanie padow i krecenie knobami;p nic nie poradze...
wiec minikorg odpada.. bede musial zainwestowac w mpctke i jakąś workstacje...
posiadam konto na ebay.com wiec koszty troche spadną lecz ciezko chyba bedzie zamknac sie w 4 tyś [mpc 1000 + workstation]... motif/juno/fantom... ehh
pozdrawiam
- koszt
rozumiem doskonale ze soft > hard i ze komputery to przyszlosc jednak uwazam ze kazdy ma swoją wizje robienia muzyki i mi np bardzo przypadla do gustu metoda czysto manualna. sprawia mi radoche wciskanie padow i krecenie knobami;p nic nie poradze...
posiadam konto na ebay.com wiec koszty troche spadną lecz ciezko chyba bedzie zamknac sie w 4 tyś [mpc 1000 + workstation]... motif/juno/fantom... ehh
pozdrawiam
- midishiner
Re: Syntezator do bitów hip-hop
...ok, dzieki za posta! ;)
- koszt
pozdrawiam...
... zmienisz zdanie :) zapewniam
- koszt
pozdrawiam...

Lucas May On Tour
5-21.V.2009
5-21.V.2009
- Soundscape
- Kontakt:

Racja. Ja np. staram się o hardware-owe instrumenty, ale nie wyobrażam sobie, żebym w przyszłości choć trochę nie korzystać z np. Massive-a lub Absynth-a.
- koszt
pozdrawiam...
- cale godziny z oczami wlepionymi w szklanke << Prawda i to jest chyba najgorsza wada softu
- pogmatwane trudne do ogarniecia programy << chyba soft prostrzy jest od hadweru (masz helpy, tutoriale,presety)
- koszt << kwestia wzgledna ;]
- nie podoba mi sie praca na sofcie << gusta
z reszta ja mysle ze i tak sie nieobejdzie bez softu , jezeli nie vst i sekwencery to jakis edytor , w koncu gdzies to musisz zgrac
hmm.. troche nad tym posiedzialem i zastanawie mnie jedna rzecz..
czy jest mozliwe przy uzyciu micro korga do wstepnie zrobionej pętli perkusyjnej [mpc] dogrywanie melodii z wtyczek vst.. to bylo by mistrzowskie wyjscie wtedy moglbym pracowac na samplach winyowych [mpc] i zarowno tworzyc instrumentale [vst]
pozdrawiam
czy jest mozliwe przy uzyciu micro korga do wstepnie zrobionej pętli perkusyjnej [mpc] dogrywanie melodii z wtyczek vst.. to bylo by mistrzowskie wyjscie wtedy moglbym pracowac na samplach winyowych [mpc] i zarowno tworzyc instrumentale [vst]
pozdrawiam
Jak już osłuchasz się z rapem, będziesz umiał sobię w głowie rozłożyć na poszczególne ścieżki dźwięki, jakie zasłyszysz w dobrych bitach, to wtedy zastanów się nad sensem swoich pytań. Uważam, że hip-hop jest świetną sprawą, bo możesz podczas produkcji używać nieograniczonej ilości instrumentów, syntezatorów i brzmień. Nie ma czegoś, co możnaby nazwać syntezatorem do hip-hopu. Polecam podziałać jeszcze kilka lat na komputerze, kupić sobie ewentualnie jakiś kozacki kontroler midi (na przykład akai mpd) i podrążyć temat, jeśli wiążesz z tym plany na przyszłość. Poszukaj brzmień we wtyczkach VST i sofcie - a jeśli upatrzysz sobie coś, co Ci przypasuję - kup to. Nakupujesz sprzętu, który będzie się kurzył, a skończysz za pewne na pirackich VST. Inna sprawa to dobra karta muzyczna i monitory - zakup jak najbardziej uzasadniony.
Moje skromne zdanie.
Moje skromne zdanie.
:)
tez mi sie wydaje... zeby jednak zostac przyy kompie...
kupic sobie jakas klawiaturke sterujacaa... jest taki sprzecik Akai (klawisze + pady)... swietna sprawa... do tego wtyyczki... powiedzmy FL i dzialasz... a potem jak juz sie bardziej wkrecisz w temat to bedziesz wiedzial czego napewnoo potrzebujesz... tak jak juz ktos doradzil.. najpierw jakas dobra karta (np emu 1212) + plus monitorki (np Adam a7)...
kupic sobie jakas klawiaturke sterujacaa... jest taki sprzecik Akai (klawisze + pady)... swietna sprawa... do tego wtyyczki... powiedzmy FL i dzialasz... a potem jak juz sie bardziej wkrecisz w temat to bedziesz wiedzial czego napewnoo potrzebujesz... tak jak juz ktos doradzil.. najpierw jakas dobra karta (np emu 1212) + plus monitorki (np Adam a7)...
www.klub.agaton.pl
na początek na twoim miejscu zainwestowałbym w klawisz, monitory i kartę. akai na początek jest zbędne. a mpd jest dla mnie zwykłą zabawką - to samo możesz wykonać na jakimś zwykłym klawiszu sterującym.
postanowilem ze najpierw opanuje samlowane bity na mpc + gramofon
dopiero pozniej gdy zaczne tworzyc wlasne sciezki melodii w glowie przezuce sie na soft + klawiatura.
tylko nie wiem co mam wybrac.. za duzo tego..
dopiero pozniej gdy zaczne tworzyc wlasne sciezki melodii w glowie przezuce sie na soft + klawiatura.
tylko nie wiem co mam wybrac.. za duzo tego..
...postanowilem ze najpierw opanuje samlowane bity na mpc + gramofon
tylko nie wiem co mam wybrac.. za duzo tego.....
Mylisz 2 rozne pojecia ...
Samplowane bity nie naucza Cie tworzyc wlasnych melodii , sampling w produkcji to zupelnie inna technika tworzenia bitow niz ukladanie ich z instrumentow wirtualnych niewspominajac nawet o zywych :)
Dosyc dobrym sposobem jest laczenie tych 2 technik i obrabianie sampla wlasnymi dzwiekami lub dorzucanie sampli do swoich porojektow . Ale osobiscie uwazam to za najtrudniejszy rodzaj bitow ;]
tylko nie wiem co mam wybrac.. za duzo tego.....
Mylisz 2 rozne pojecia ...
Samplowane bity nie naucza Cie tworzyc wlasnych melodii , sampling w produkcji to zupelnie inna technika tworzenia bitow niz ukladanie ich z instrumentow wirtualnych niewspominajac nawet o zywych :)
Dosyc dobrym sposobem jest laczenie tych 2 technik i obrabianie sampla wlasnymi dzwiekami lub dorzucanie sampli do swoich porojektow . Ale osobiscie uwazam to za najtrudniejszy rodzaj bitow ;]