Polacy słuchają popu i disco-polo

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
PiotrK
Re: Polacy słuchają popu i disco-polo

Post autor: PiotrK » czwartek 15 maja 2008, 22:53

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:16 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » piątek 16 maja 2008, 00:16

Reszta jest rzemiosłem. A to mnie słabo zajmuje
Dlaczego więc założyłeś ten temat?

Ciekawa jest poza tym wiarygodność tych badań... naprawdę mamy w Polsce 6 milionów słuchaczy muzyki poważnej? To chyba nieźle! A może źle odczytuję wykres?

7% słuchaczy muzyki elektronicznej (która cię tak zaniepokoiła) to prawie 3 milony... Z tylu osób można nieźle żyć!

Mam niestety wrażenie, że te dane są zawyżone.
A i jeszcze jedno. Na wykresie nie jest pokazane ile procent osób słucha danego gatunku!. Z tekstu we wprost wynika, że jest to liczba osób, dla których dany gatunek jest ulubiony. Co to znaczy? Niestety niewiele. Współcześni słuchacze często słuchają różnych gatunków. Musieli wybrać jeden ulubiony i być może z jakiś powodów ludzie, którzy słuchają nawet dużo elektroniki mają inny bardziej ulubiony gatunek? Można by się nad tym zastanawiać, ale niestety - brak danych.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 16 maja 2008, 00:17

o tym "kluczu" radzi sie juz od czasów manifestówe Malewicza cz Kandynskiego - pewnie ze 100 lat juz niedlugo bedzie. Ta sama dyskusja juz jest zabawna bo rodzi Duchampa z jego pisuarem - jako prowokacja, ktore przez lata stal sie wzorcem :)

ale podobaja mi sie takie kwiatki

Parodia - parodii, jakby sztuka powoli przechodzila, stawala sie doznaniem dla umyslu a nie estetyki (powiedzmy osobistej)

sztuka, filozofia, wszelkie dyskusje o estetyce sa niesmiertelne - i to w sumie jest artystycznie konsekwetne :)

temat z mojego linku - sztuka bedaca komentarzem do sztuki, autoreklama, refleksja?

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » piątek 16 maja 2008, 00:20

Natomiast Ty kolego Wishmaster2 , jeśli wszyscy którzy nie pochwalają Twoich dzieł to plebs - to myślę że naprawę świata musisz zacząć najpierw od siebie (jak to przeczytałem to powiało trochę onetowskim klimatem a nie muzycznym dobrym smakiem wypowiedzi)
...............................................

Slownictwo i ton nie sa wazne, poza tym to nie moja wina :) to wszystko
wina Nietzschego - zachlysniecia sie jego trujacymi wypocinami :P
..............................................

Piotr napisal:

Lecz popatrzcie, to wszystko są tylko kwestie utylitarne. Wartości w sztuce leżą naprawdę gdzie indziej. Reszta jest rzemiosłem. A to mnie słabo zajmuje
...............................................

Spoko :) Tak tylko zapytalem, bo czasami czytajac Ciebie mozna odniesc zupelnie odwrotne wrazenie

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 16 maja 2008, 01:03

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:16 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 16 maja 2008, 01:10

A mi ta teoria 'kluczy' i związanego z nimi wartościowania przypomina nowe szaty króla - wykonane z materiału tak delikatnego, że tylko najbardziej wyćwiczone, najsubtelniejsze oko może go dostrzec....... dla mnie KRÓL JEST NAGI
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 16 maja 2008, 01:31

Post został usunięty.

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » piątek 16 maja 2008, 01:36

Przecież warto uwzględnić dzieci, starców i wszystkich tych, którzy z różnych względów nie mogą słuchać (bądź nie chcą) muzyki.
Nie rozumiem.

Ok, badanie nie uwzględnia ludzi poniżej 15 roku życia... czyli jakiejś 1/4 populacji. Ale pozostałe grupy wiekowe (i inne) chyba powinny mieć swoje odzwierciedlenie w tej "reprezentatywnej" grupie, którą zbadano...

Poza tym założyłem 40 milionów osób w Polsce, co po exodusie w ostatnich latach chyba już jest dalekie od rzeczywistości... ale nawet dzieląc liczby, które podałem przez 2 dostajemy miliony - sporo.

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » piątek 16 maja 2008, 03:15

Także uważasz, że wartościowsze rzeczy to te, które się sprzedają, mają więcej słuchaczy, a i można do nich zatańczyć i zanucić przy goleniu? No, a cała reszta, to psu na budę, ku uciesze zakompleksionego i sfrustrowanego podziemia, które marzy o mainstreamowej karierze i znalezieniu się jak najbliżej lewej strony wykresu?
...
A nie marzy? A nie jest sfrustrowane?
Często zapominając o melodyce, harmonice, rytmice, sonorystyce, tylko dla tego, że nie potrafi się nic oryginalnego w tej materii stworzyć - kiedyś nazywało się to brakiem talentu - tworzone są koncepcyjne, nie wyrażające niczego, czysto formalne potworki, nie mające wiele wspólnego z muzyką, bo nie korzystające z jej języka - brzmienie jest wypadkową teorii, nie założonym efektem. Żeby je zrozumieć, należy wcześniej wysłuchać godzinnej prelekcji.

To jest dobry kierunek?
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » piątek 16 maja 2008, 09:34

Witam.
Obrażanie 37 % ludzi plebsem to lekka przesada ,ale to nie moja sprawa . D P wcale nie traci na wartości w Polsce ,a jakie grupy społeczne słuchają tej muzyki to byście byli zdziwieni .Jestem hauturnikiem i grywam dla różnych gości ,widzę co ludzie lubią tańczyć i słyszę co ludzie o DP mówią, i to już nie jest zjawiskiem tylko normą ,i nie na skale polską ale i europejską .Co słuchają Niemcy Włosi czy Francuzi ,nasze DP jeszcze nawet przez was drodzy Państwo dało by się słuchać . Tak okrzyczany festiwal w San Remo piękna oprawa a muza bije zgrozą ,a włosi są z tego dumni .W Niemczech muzyka na wszystkich festach piwnych w porównaniu z naszym DP to dno, ale Niemcy to słuchają .Rozprawy naukowe nic tu nie dadzą bo część współczesnych muzyków gra muzykę trudną dla większości słuchaczy i nie wiem czy oni liczą na to że docenieni będą po śmierci jak wielcy artyści, i przedkładają sztukę nad dobrem doczesnym. Pozyskiwanie słuchaczy jest wielką sztuką i tu potrafią to robić nieliczni artyści np.Feel czy ganiony przez większość muzyków i artystów Rubik. Nie naśladujmy Amerykanów czy Brytyjczyków naśladując ich oblicza i modę,gdzie polski artysta pytany jaką gra muzykę odpowiada
"Gramy rock&rolla z domieszką pop, country, gdzie słychać trochę hip hopu z akcentem na folk irlandzki"
Panowie nasz wielki mistrz Wojciech Młynarski śpiewał "RÓBMY SWOJE"

Pozdro.
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

ODPOWIEDZ