Czyszczenie klawiatury w Yamaha DX7 IIFD

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
student
Re: Czyszczenie klawiatury w Yamaha DX7 IIFD

Post autor: student » czwartek 15 maja 2008, 08:10

......No szlifowanie raczej odpada - dostęp jest trudny. Ponadto, konstrukcja akurat tych styków jest o tyle wredna, że blaszki górna i dolna stykają się ze środkowym (ruchomym) stykiem tylko krawędziami - wygląda to tak:
------------------| - górny styk
------------------------ ruchomy styk
____________| - dolny styk
...

Ast zapomnij o Kontaktach i nnych erzacach. Weź czysty spirytus i po prostu powoli i dokładnie przemyj te styki.
Jeśli jednak to nie pomoże (w co szczerze wątpię) to trzeba będzie rzeczywiście pomyśleć o delikatnym szlifie....
Tak tak, jasne, szlifuj, a potem będziesz to robił przynajmniej raz w tygodniu.... :)
Jeśli jest minimalny dostęp, to spróbuj przeczyścić styki zwilżoną spirytusem tkaniną, np. chusteczką do nosa, wkładając ją pomiędzy styki i przesuwając przy zwartym styku - takie szlifowanie, tylko nie pilnikiem :)

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » czwartek 15 maja 2008, 12:18

(...) lekko przejedz raz papierem do góry raz do dołu pomiędzy wymienionymi stykami. Papier 2000 myśle byłby dobry o ile się zmieści pomiędzy albo od pobliskiej kobiety pożyczyć cieniutki pilniczek do paznokci (...)
Ostrożnie z papierem ściernym i pilniczkiem! Jeśli styki są złocone, to można w ten sposób zedrzeć warstwę złota! Np. w instrukcji serwisowej do Minimoog'a jest wyraźnie napisane, by pod żadnym pozorem nie używać papieru ściernego. Wystarczy spirytus.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » czwartek 15 maja 2008, 17:16

...(...) lekko przejedz raz papierem do góry raz do dołu pomiędzy wymienionymi stykami. Papier 2000 myśle byłby dobry o ile się zmieści pomiędzy albo od pobliskiej kobiety pożyczyć cieniutki pilniczek do paznokci (...)
Ostrożnie z papierem ściernym i pilniczkiem! Jeśli styki są złocone, to można w ten sposób zedrzeć warstwę złota! Np. w instrukcji serwisowej do Minimoog'a jest wyraźnie napisane, by pod żadnym pozorem nie używać papieru ściernego. Wystarczy spirytus....
Złocone nie są. Są albo cynowane, albo srebrzone - w każdym razie mają 'srebrny' kolor.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

cezex

Post autor: cezex » czwartek 15 maja 2008, 17:25

Skąd masz informację, że są dwie wersje czyli z gumkami i z blaszkami i na czym to ma polegać? Nie znajduję w sieci informacji na ten temat.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » czwartek 15 maja 2008, 17:48

...Skąd masz informację, że są dwie wersje czyli z gumkami i z blaszkami i na czym to ma polegać? Nie znajduję w sieci informacji na ten temat. ...
Od jednego z użytkowników DX7II słyszałem, że jego instrument miał klawiaturę taką, jak późniejsze Yamahy (SY, PSR itp ) - ze stykami gumowymi.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » czwartek 15 maja 2008, 17:48

......Skąd masz informację, że są dwie wersje czyli z gumkami i z blaszkami i na czym to ma polegać? Nie znajduję w sieci informacji na ten temat. ...
Od jednego z użytkowników DX7II słyszałem, że jego instrument miał klawiaturę taką, jak późniejsze Yamahy (SY, PSR itp ) - ze stykami gumowymi. ...
Osobiście jednak takiej wersji nie widziałem.

cezex

Post autor: cezex » czwartek 15 maja 2008, 18:04

Od jednego z użytkowników DX7II słyszałem, że jego instrument miał klawiaturę taką, jak późniejsze Yamahy (SY, PSR itp ) - ze stykami gumowymi. ...
Osobiście jednak takiej wersji nie widziałem....
Niedługo oddam swoją do serwisu do wymiany filcowego paska tłumiącego bo powracające klawisze strasznie hałasują, to zapytam jak to tam jest. Może gdzieś tam też w środku będzie data produkcji bo z wersji ROMu tego się nie dowiem.

greengo

Post autor: greengo » czwartek 15 maja 2008, 18:07

Złocone nie są. Są albo cynowane, albo srebrzone - w każdym razie mają 'srebrny' kolor....
Najprawdopodobniej będą najwzyczajniej "pobielone".

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 15 maja 2008, 20:32

...Najprawdopodobniej będą najwzyczajniej "pobielone"....

Zwyczajne "pobielanie" styków w przypadku zacnej, dynamicznej klawiatury na bank nie mogło mieć miejsca, jeśli już to złocenia. Chyba, że kolega AST załapał się na nieliczne prototypy (jesli tak, to serdecznie zazdraszczam )
Bo faktem jest, iż jeśli klawiatura jest czymkolwiek napylona, to w grę wchodzi tylko i wyłącznie spirytus + możliwie cienka flanelka (ircha) celem odzyskania "połysku".
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » czwartek 15 maja 2008, 20:34

Niedługo oddam swoją do serwisu do wymiany filcowego paska tłumiącego bo powracające klawisze strasznie hałasują, to zapytam jak to tam jest.
Może spróbuj najpierw przesunąć ten filc nieco o pół cm.
Natomiast co do styków - nie wolno szlifować - będzie potem bieda. Nawet jeśli to jest niepowlekane, to zwiększy się porowatość i powierzchnia utleniania. Czyścić trzeba, w kolejności alkoholem, potem ewentualnie kontaktem.
Dobrze klawiaturę odłączyć, włączyć w szereg bateryjkę i podłączyć to na wejście liniowe - jeśli przy przełączaniu będą szmery, to brudne; jeśli jedno głośne ''cyk'', to czyste.
Klawiatury ''drucikowe'' są nie do zdarcia.
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

ODPOWIEDZ