Akai MPC 2500 - synchronizacja MIDI

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
cas
Akai MPC 2500 - synchronizacja MIDI

Post autor: cas » niedziela 11 maja 2008, 16:11

Witam wszystkich.
Od kilku dni próbuję synchronizować MPC 2500 z czymkolwiek. Z Cubasem, z Abletonem, z Eclerem Nuo 5, z odkurzaczem... Występuje kompletny brak połączenia. MPC nie reaguje na Cubasa i ze wzajemnością. Akai niby ustawiony prawidłowo, cubase też.. Ani Midi Clock, ani Midi Time Code - brak komunikacji. Mam odnośnie tego kilka fundamentalnych pytań.
1.) Czy każdy interface audio, który ma midi daje się zsynchronizować?
2.) Czy robi się to jednym kablem midi czy też dwoma?
3.) Dlaczego MPC nie odpowiada na start/stop(MMC)?

Proszę o pomoc i wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wishmaster

Re: Akai MPC 2500 - synchronizacja MIDI

Post autor: wishmaster » niedziela 11 maja 2008, 18:33

...Witam wszystkich.
Od kilku dni próbuję synchronizować MPC 2500 z czymkolwiek. Z Cubasem, z Abletonem, z Eclerem Nuo 5, z odkurzaczem... Występuje kompletny brak połączenia. MPC nie reaguje na Cubasa i ze wzajemnością. Akai niby ustawiony prawidłowo, cubase też.. Ani Midi Clock, ani Midi Time Code - brak komunikacji. Mam odnośnie tego kilka fundamentalnych pytań.
1.) Czy każdy interface audio, który ma midi daje się zsynchronizować?

Proszę o pomoc i wyrozumiałość.

Pozdrawiam...

To w koncu - nie odpowiada, czy brak synchronizacji? Ostatecznie sa to przeciez dwie rozne sprawy. Nie znam ani Cubasa ani Abletona, ale w jednym i w drugim musi byc karta (w opcjach) ustawien calego projektu - w tym ustawienia MIDI. Musi tam byc cos takiego jak sync. MIDI. albo send MIDI. Pokombinuj najpierw wlasnie tam, poza tym przede wszystkim sprawdz czy track na ktorym masz sekwencje do odczytu przez MPC pracuje na tym samym kanale na jakim pracuje AKAI (domyslam sie,
ze Akai w Twoim projekcie robi jako slave, a nie master)
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

cas

Post autor: cas » niedziela 11 maja 2008, 20:57

To w koncu - nie odpowiada, czy brak synchronizacji? Ostatecznie sa to przeciez dwie rozne sprawy. Nie znam ani Cubasa ani Abletona, ale w jednym i w drugim musi byc karta (w opcjach) ustawien calego projektu - w tym ustawienia MIDI. Musi tam byc cos takiego jak sync. MIDI. albo send MIDI. Pokombinuj najpierw wlasnie tam, poza tym przede wszystkim sprawdz czy track na ktorym masz sekwencje do odczytu przez MPC pracuje na tym samym kanale na jakim pracuje AKAI (domyslam sie,
ze Akai w Twoim projekcie robi jako slave, a nie master)...
W ogóle nie odpowiada. Zastanawiam się czy moja karta dźwiękowa [Edirol ua-4fx] ma funkcję synchronizacji. Sprawdzałem dzisiaj na emu znajomego. W instrukcji wyczytałem, że do synchronizacji jest opcjonalne złącze. Co do zakładek Midi Sync... 3dni i 3 noce kombinowałem - dlatego zwróciłem się do Was o pomoc. AKAI niby pracuje na wszystkich kanałach.

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » niedziela 11 maja 2008, 21:09

...To w koncu - nie odpowiada, czy brak synchronizacji? Ostatecznie sa to przeciez dwie rozne sprawy. Nie znam ani Cubasa ani Abletona, ale w jednym i w drugim musi byc karta (w opcjach) ustawien calego projektu - w tym ustawienia MIDI. Musi tam byc cos takiego jak sync. MIDI. albo send MIDI. Pokombinuj najpierw wlasnie tam, poza tym przede wszystkim sprawdz czy track na ktorym masz sekwencje do odczytu przez MPC pracuje na tym samym kanale na jakim pracuje AKAI (domyslam sie,
ze Akai w Twoim projekcie robi jako slave, a nie master)...
W ogóle nie odpowiada. Zastanawiam się czy moja karta dźwiękowa [Edirol ua-4fx] ma funkcję synchronizacji. Sprawdzałem dzisiaj na emu znajomego. W instrukcji wyczytałem, że do synchronizacji jest opcjonalne złącze. Co do zakładek Midi Sync... 3dni i 3 noce kombinowałem - dlatego zwróciłem się do Was o pomoc. AKAI niby pracuje na wszystkich kanałach....
Koledze chodziło o złącze i wyjście na BNC, ale to wyjście do synchronizacji w jakiej częstotliwości się nagrywa. Ale jeżeli chodzi ci o midi to sygnał o którym mówisz wysyłany jest przez normalne kable midi. Pokombinuj z komunikatami MMC lub MTC. Sekwencer w kompie ma na pewno ale czy urządzenia peryferyjne nie wiem. Więc sprawdź. pozdrawiam!

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » niedziela 11 maja 2008, 21:25

Tutaj nie ma nic do rzeczy "opcjonalne zlacze". Masz w swojej karcie
wejscie/wyjscie MIDI, prawidlowo podlaczone kabelki (najlepiej dwa,
nie jeden, jak pytales :), prawidlowo skonfigurowe ustawienia wysylki z sekwencera, prawidlowo przydzielone kanaly w Akai - to musi dzialac, nie ma innego wyjscia. Jak mowie, Cubase'a i Abletona nie znam, ale przykladowo w Sonarze jest opcja (do zaznaczenia) - "transmit MIDI start/continue/stop/clock" - poszukaj czegos w tym stylu i zaznacz
ptaszkiem. Sprawy niby banalne, ale czasami, zwlaszcza na poczatku mozna sie pogubic: kliknieciem uaktywnij track (MIDI) w Cubase, przydziej kanal
wysylki midi out Ediror (pewnie tak sie u ciebie nazywa) wez 1. Wejdz w ustawienia Akai, ustaw go jako slave i tez na 1 pierwszym kanale (czasami niektore urzadzenia maja fabrycznie ustawiony 11 kanal, na przyklad moja puszka). Odtworz w Cubase sekwencje z 1 kanalu. O ile gdzies po drodze nie popelniles bledu - powinno grac, nie ma bata :)
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » niedziela 11 maja 2008, 21:26

praktycznie jednym. ponieważ jedno urządzenie jest master a drugie slave
polecam darmowy jj os do Twojej akaji http://www7a.biglobe.ne.jp/~mpc1000/mpc2500/

sprawdz pod tym czy synchronizacja dziala [EXT]
(nie wiem jak to jest z oesami pod 2500, ale u mnie na 1000 chodzi synchronizacja w jjos 3.xxx)

począwszy od softu jjos1 jest zaimpletowana opcja mmc

sprawdz:
http://www.youtube.com/watch?v=aHus5_ZewbU&feature=related
http://www.myspace.com/audiophone

holaboy

Post autor: holaboy » niedziela 07 wrz 2008, 17:26

...2.) Czy robi się to jednym kablem midi czy też dwoma?
praktycznie jednym. ponieważ jedno urządzenie jest master a drugie slave
polecam darmowy jj os do Twojej akaji http://www7a.biglobe.ne.jp/~mpc1000/mpc2500/

sprawdz pod tym czy synchronizacja dziala [EXT]
(nie wiem jak to jest z oesami pod 2500, ale u mnie na 1000 chodzi synchronizacja w jjos 3.xxx)

począwszy od softu jjos1 jest zaimpletowana opcja mmc

sprawdz:
http://www.youtube.com/watch?v=aHus5_ZewbU&feature=related...
hej posiadam akai 2500 i mam ten sam problem kable podlaczone tak jak trzeba w cubas sx w trasporcie kombinowałem na wszytkie sposoby t o samo z akai jedyne co sie dzieje to w mojej karcie emu 0404 swieci dioda od midi jak wlacze play w cubasiku co wskazuje ze dziala jakies przesylanie danych w akai mam na slave kanal 1 i to samo w cubase kanal pierwszy w trasporcie midi clock i zaznaczona karta emu .i tylko cubase odpala akai stoji w miejscu .to samo jak na timecode .meczy mnie to juz 2 tydzien .wydaje mi sie ze winna lezy po stronie akai bo nie odbiera nic wgralem jj os 3.08 darmowy i nic to nie dalo .pomocy .

ODPOWIEDZ