Witam,
Posiadam interface M-Audio Firewire 1814. Jak sama nazwa wskazuje jest w stanie obsłużyć 18 wejść i 14 wyjść. (na pokładzie ma 8 wejść i 4 wyjścia)
I teraz mam problem, bo potrzebuję więcej nie te 4 wyjścia które są wbudowane. Więc wyjściem jest ADAT, ale ja nie potrzebuję preampów na ADATcie, a tylko same wyjścia. Czy jest coś takiego? Po prostu nie chcę płacić za coś czego nie potrzebuję.
Z tego co przeglądnąłem to niewiele kart ADAT ma wogóle wyjścia oprócz wejść. Np: taki ADA8000 ma, ale są to wyjścia XLR i teraz nie wiem czy to działa jak splitter (czyli bezpośrednie zlinkowanie 8 wejść => 8 wyjść ) czy może pojawi mi się dodatkowe 8 wyjść w komputerze. Po za tym najlepiej by było gdyby to były wyjścia jackowe, a nie XLR.
Proszę o wszelkie sugestie jak można rozszerzyć ilość wyjść w tego typu interfacach poprzez ADAT (no chyba, że da się inaczej?)
Rozszerzenie wyjść w karcie Firewire
Re: Rozszerzenie wyjść w karcie Firewire
najlepszym rozwiazaniem jest wlasnie ADA8000, gdyz jako jeden z nielicznych przetwornikow adat i to w tak smiesznie niskiej cenie, posiada wejscie ADAT i tylnie wyjscia XLR, co to da ?
ano to, ze podlaczajac z karty 1840 ADAT-out do ADA8000 adat-in, uzyskujesz w DAW kolejne wyjscia na trackach np stereo ADAT1-2, ADAT3-4 itd, a sygnal ktory wchodzi do ADA8000 pod adat-in, jest jako 1:1 wydziany na wyjsicach XLR z tyłu, czyli adat 1-2 na wyjsciach analog 1-2, tak wiec uzywajac go chociazby do tego celu, zyskujesz jakoby dodatkowo 8 analogowych wyjsc, tyle ze nie po jack tylko symetrycznym XLR
natomiast obstawiajac ten przetownik na maksa, mozesz wpuscic do komputera 8 sygnalow i wypuscic kolejen 8 z komputera przez ada8000, no i synchronizacja dowolna, albo master, albo slave po adat lub w/c.
drugim rozwiazaniem jest kupno najtanszego malego przetwonika D/A spdif czy to elektryczny jako RCA czy to optyczny jako toslink i wykorzystac albo wyjscie spdif, albo wyjscie optyczne przelaczajac jest z adat na spdif.
da to co prawda tylko dodatkowe wyjscie stereo, ale tez jest to jakies rozwiazanie, nie wiele, ale zawsze tansze niz ada8000, no i spokojnie znajdziesz taki konwenter ktory by mial wyjscia jackowe
pozdrawiam
[addsig]
ano to, ze podlaczajac z karty 1840 ADAT-out do ADA8000 adat-in, uzyskujesz w DAW kolejne wyjscia na trackach np stereo ADAT1-2, ADAT3-4 itd, a sygnal ktory wchodzi do ADA8000 pod adat-in, jest jako 1:1 wydziany na wyjsicach XLR z tyłu, czyli adat 1-2 na wyjsciach analog 1-2, tak wiec uzywajac go chociazby do tego celu, zyskujesz jakoby dodatkowo 8 analogowych wyjsc, tyle ze nie po jack tylko symetrycznym XLR
natomiast obstawiajac ten przetownik na maksa, mozesz wpuscic do komputera 8 sygnalow i wypuscic kolejen 8 z komputera przez ada8000, no i synchronizacja dowolna, albo master, albo slave po adat lub w/c.
drugim rozwiazaniem jest kupno najtanszego malego przetwonika D/A spdif czy to elektryczny jako RCA czy to optyczny jako toslink i wykorzystac albo wyjscie spdif, albo wyjscie optyczne przelaczajac jest z adat na spdif.
da to co prawda tylko dodatkowe wyjscie stereo, ale tez jest to jakies rozwiazanie, nie wiele, ale zawsze tansze niz ada8000, no i spokojnie znajdziesz taki konwenter ktory by mial wyjscia jackowe
pozdrawiam
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Dzięki za odpowiedź!
> a sygnal ktory wchodzi do ADA8000 pod adat-in, jest jako 1:1
> wydziany na wyjsicach XLR z tyłu, czyli adat 1-2 na wyjsciach
> analog 1-2, tak wiec uzywajac go chociazby do tego celu,
> zyskujesz jakoby dodatkowo 8 analogowych wyjsc, tyle ze nie po
> jack tylko symetrycznym XLR
Czyli rozumiem, że te wyjścia dzialają jak DI-BOX/Splitter, tak? wejścia 1/2 są bezpośrednio kierowane na wyjścia 1/2?
> natomiast obstawiajac ten przetownik na maksa, mozesz wpuscic
> do komputera 8 sygnalow i wypuscic kolejen 8 z komputera
> przez ada8000
Czyli rozumiem, że jest też możliwe wypuszczanie na wyjścia sygnałów niezależnych od tego co wchodzi na wejścia ADATa?
> a sygnal ktory wchodzi do ADA8000 pod adat-in, jest jako 1:1
> wydziany na wyjsicach XLR z tyłu, czyli adat 1-2 na wyjsciach
> analog 1-2, tak wiec uzywajac go chociazby do tego celu,
> zyskujesz jakoby dodatkowo 8 analogowych wyjsc, tyle ze nie po
> jack tylko symetrycznym XLR
Czyli rozumiem, że te wyjścia dzialają jak DI-BOX/Splitter, tak? wejścia 1/2 są bezpośrednio kierowane na wyjścia 1/2?
> natomiast obstawiajac ten przetownik na maksa, mozesz wpuscic
> do komputera 8 sygnalow i wypuscic kolejen 8 z komputera
> przez ada8000
Czyli rozumiem, że jest też możliwe wypuszczanie na wyjścia sygnałów niezależnych od tego co wchodzi na wejścia ADATa?
Nie. ADA8000 jest tak idiotycznie zbudowana, ze wejscia analogowe wychodza tylko na wyjscia cyfrowe ADAT, a wejscia cyfrowe tylko na analogowe XLR. Nie ma mozliwosci wykorzystania analogowo przedwzmacniaczy, tylko z podwojna konwersja.
Raczej wlasnie tak
Nie. ADA8000 jest tak idiotycznie zbudowana, ze wejscia analogowe wychodza tylko na wyjscia cyfrowe ADAT, a wejscia cyfrowe tylko na analogowe XLR. Nie ma mozliwosci wykorzystania analogowo przedwzmacniaczy, tylko z podwojna konwersja.
Raczej wlasnie tak

Dzięki za odpowiedzi, w takim razie ten behringer to jest rozwiązanie.
BTW: nie mogę znaleźć żadnego konvertera D/A spidf z wyjściami jackowymi (albo XLR), jeśli ktoś zna takowe urządzonko byłbym wdzięczny za info.
BTW: nie mogę znaleźć żadnego konvertera D/A spidf z wyjściami jackowymi (albo XLR), jeśli ktoś zna takowe urządzonko byłbym wdzięczny za info.
- stevelukather
...Dzięki za odpowiedzi, w takim razie ten behringer to jest rozwiązanie.
BTW: nie mogę znaleźć żadnego konvertera D/A spidf z wyjściami jackowymi (albo XLR), jeśli ktoś zna takowe urządzonko byłbym wdzięczny za info....
jesli sa XLR a potrzebujesz jacki to co za problem zrobic sobie kable gdzie z przetwornika bedzie wychodzil XLR a na drugim koncu bedzie wisial jack stereo,chyba tak jest taniej niz szukac przetwornika.Zobacz sobie tez na www.audiostacja.pl RME ADI-2 lub ADI-8,ale to inna polka cenowa niz Behringer.
[addsig]
BTW: nie mogę znaleźć żadnego konvertera D/A spidf z wyjściami jackowymi (albo XLR), jeśli ktoś zna takowe urządzonko byłbym wdzięczny za info....
jesli sa XLR a potrzebujesz jacki to co za problem zrobic sobie kable gdzie z przetwornika bedzie wychodzil XLR a na drugim koncu bedzie wisial jack stereo,chyba tak jest taniej niz szukac przetwornika.Zobacz sobie tez na www.audiostacja.pl RME ADI-2 lub ADI-8,ale to inna polka cenowa niz Behringer.
[addsig]