Przekraczamy barierę 32bit - czyli jak to zrobić
Nie, nie pytam jak to zrobić :)
Jako użytkownik dużych i wielkich bibliotek sampli uwięziony pod 32bitowym Windowsem XP i 32bitowym Cubase 4 Studio, przez długi czas cierpiałem na problem niemożności przekroczenia 32bitowej bariery pamięci.
Cubase 4, który nadal jest tylko w wersji 32bit zachowywał się stabilnie pod XP tylko do jakichś 2.4GB, a powyżej już się wywalał.
Okazuje się, że mając do dyspozycji Windows XP x64 (wersję trial 120-dniową można było ściągnąć do tej pory ze strony Microsoftu), Kontakt 3 (lub dowolny inny sampler czy instrument wirtualny) oraz maszynę z 8GB pamięci na pokładzie, przekroczenie 2.4GB jest możliwe.
Na mojej stronie znajdziecie tutorial w języku angielskim, który opisuje krok po kroku co należy zrobić.
Zapraszam:
www.piotrmusial.com
- Piotr
Jako użytkownik dużych i wielkich bibliotek sampli uwięziony pod 32bitowym Windowsem XP i 32bitowym Cubase 4 Studio, przez długi czas cierpiałem na problem niemożności przekroczenia 32bitowej bariery pamięci.
Cubase 4, który nadal jest tylko w wersji 32bit zachowywał się stabilnie pod XP tylko do jakichś 2.4GB, a powyżej już się wywalał.
Okazuje się, że mając do dyspozycji Windows XP x64 (wersję trial 120-dniową można było ściągnąć do tej pory ze strony Microsoftu), Kontakt 3 (lub dowolny inny sampler czy instrument wirtualny) oraz maszynę z 8GB pamięci na pokładzie, przekroczenie 2.4GB jest możliwe.
Na mojej stronie znajdziecie tutorial w języku angielskim, który opisuje krok po kroku co należy zrobić.
Zapraszam:
www.piotrmusial.com
- Piotr
Re: Przekraczamy barierę 32bit - czyli jak to zrobić
niezbyt sensowne rozwiazanie zwazywszy na coraz bardziej gowniany cubase, uzycie(badz kupno) wersji trial wspomnianych programow, dodatkowe programy do uzyskania tego efektu i win xp64 pod ktorego wciaz sa problemy ze sterownikami i system juz nie jest rozwijany......
no ale jak ktos sie przywiazal do cubase.....ja tam bym skorzystal z oprogramowania ktore jest robione z glowa i na poziomie (sonar)
albo jednak sie wstrzymal spokojnie do 64 bitowych wersji instrumentow i programow
no ale jak ktos sie przywiazal do cubase.....ja tam bym skorzystal z oprogramowania ktore jest robione z glowa i na poziomie (sonar)
albo jednak sie wstrzymal spokojnie do 64 bitowych wersji instrumentow i programow
aha chcialem jeszcze dodac ze nie przekroczyles bariery tylko zwyczajnie uruchomiles dwa 32 bitowe programy pod 64 bitowym systemem
to samo mozna zrobic laczac dwa programy przez rewire - choc moze to byc ciut bardziej obciazajace dla procesora
to samo mozna zrobic laczac dwa programy przez rewire - choc moze to byc ciut bardziej obciazajace dla procesora
Oczywiście jedynym sensownym rozwiązaniem jest sekwencer 64bitowy. Sonar niestety nie radzi sobie jeszcze z tym zbyt dobrze. Werjsa testowa 64bit Cubase też jest, ale na Vistę i też generalnie można ją rozbić o kant wiadomo czego.
Zapewne ktoś przytoczy tutaj Reapera, który byćmoże i jest już w wersji 64bitowej, ale większość używanego przeze mnie softu póki co go nie wspiera i sądząc po użytkownikach forum tego softu, nie prędko zostanie wsparty.
Cubase 4 -> Studio <- nie posiada funkcji ReWire, nie mam pewności czy funkcja ta w połączeniu z Kontaktem czy czymkolwiek innym pozwoliłaby mi na wyprowadzenie z powrotem do Cubase kilku kanałów audio i miksowanie ich tak, jak z normalnych instrumentów. Podobnie i z zapisem - za każdym razem musiałbym otwierać "zewnętrzne" instrumenty ręcznie i za każdym razem ładować im banki.
Jeśli ktoś mówi mi, żeby się wstrzymać i poczekać, niech spojrzy kilka lat wstecz. Windows XP x64 jest z 2005 roku, jeśli w 2008 roku ani na Vistę ani na x64 nie ma JESZCZE porządnego 64-bitowego sekwencera, to pozwólcie, że nie poczekam i będę korzystał z dostępnej i działającej DZIŚ sztuczki ;), bo czas mi jest drogocenny.
Mówisz, że nie przekroczyłem bariery 32bit i teoretycznie masz rację, ale w praktyce mój ważący ponad 5GB szablon śmieje się z teorii ;)
- Piotr
Zapewne ktoś przytoczy tutaj Reapera, który byćmoże i jest już w wersji 64bitowej, ale większość używanego przeze mnie softu póki co go nie wspiera i sądząc po użytkownikach forum tego softu, nie prędko zostanie wsparty.
Cubase 4 -> Studio <- nie posiada funkcji ReWire, nie mam pewności czy funkcja ta w połączeniu z Kontaktem czy czymkolwiek innym pozwoliłaby mi na wyprowadzenie z powrotem do Cubase kilku kanałów audio i miksowanie ich tak, jak z normalnych instrumentów. Podobnie i z zapisem - za każdym razem musiałbym otwierać "zewnętrzne" instrumenty ręcznie i za każdym razem ładować im banki.
Jeśli ktoś mówi mi, żeby się wstrzymać i poczekać, niech spojrzy kilka lat wstecz. Windows XP x64 jest z 2005 roku, jeśli w 2008 roku ani na Vistę ani na x64 nie ma JESZCZE porządnego 64-bitowego sekwencera, to pozwólcie, że nie poczekam i będę korzystał z dostępnej i działającej DZIŚ sztuczki ;), bo czas mi jest drogocenny.
Mówisz, że nie przekroczyłem bariery 32bit i teoretycznie masz rację, ale w praktyce mój ważący ponad 5GB szablon śmieje się z teorii ;)
- Piotr
Platforma 64 bit - Wpływ
Adresowalna pamięć
32-bit = 232 = 4 GB pamięci maksymalnie
64-bit = 264 = 18 pamięci maksymalnie
Adresowalna pamięć

...Platforma 64 bit - Wpływ
Adresowalna pamięć
...
Platforma 64 bit - Wpływ
Adresowalna pamięć
32-bit = 2 do 32- giej = 4 GB pamięci maksymalnie
64-bit = 2 do 64- tej = 18 GB pamięci maksymalnie
Adresowalna pamięć

Platforma 64 bit - Wpływ
Adresowalna pamięć
64-bit = 2 do 64- tej = 18 GB pamięci maksymalnie
http://www.ableton.com/live-7-whats-new fachmani- przeczytajcie
Adresowalna pamięć
64-bit = 2 do 64- tej = 18 GB pamięci maksymalnie ...
??
64-bitowe systemy Windows mogą zaadresować 16 TB (terabajtów) pamięci.
64-bit = 2 do 64- tej = 18 GB pamięci maksymalnie ...
??
64-bitowe systemy Windows mogą zaadresować 16 TB (terabajtów) pamięci.
...Oczywiście jedynym sensownym rozwiązaniem jest sekwencer 64bitowy. Sonar niestety nie radzi sobie jeszcze z tym zbyt dobrze.
Z czym konkretnie nie radzi sobie Sonar 64?
Z czym konkretnie nie radzi sobie Sonar 64?
Jesli chodzi o systemy to linux 64 bit np.open suse 86_64 ma komplet sterownikow , a typowo muzyczne tez mozna pobrac. Mozna zainstalowac 64 bit linuxa a poprzez WINE 86_64 np. abletona live .
http://pl.opensuse.org/Released_Version http://rpm.pbone.net/index.php3
http://pl.opensuse.org/Released_Version http://rpm.pbone.net/index.php3