Jak zrobić rosnący w górę efekt.

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
inlovewiththedj
Jak zrobić rosnący w górę efekt.

Post autor: inlovewiththedj » czwartek 08 maja 2008, 00:00

Witam. Mam do was pytanie.

Jak zrobić w jakiejś wtyczce typu V-Staton, lub Vanguard, Lub innej VST efekt rosnącego dźwięku. Tzn. Że przez pierwsze sekundy dźwięk jest nie jako w jednym tonie, trochę jakby "zamulony" a później ten dźwięk rośnie płynnie do góry i jednocześnie staje się czystszy.

To tak jakby na początku dodać Cutoff i później stopniowo "odkręcać" ale jeszcze te płynne przechodzenie tonowe do góry.

Może znajcie specjalną wtyczkę z takimi efektami albo jakieś sample do ściągnięcia lub kupienia.

Dołączam próbkę tego o co mniej więcej mi chodzi.

http://www.speedyshare.com/330709324.html

Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Po prostu ja....

Zbynia

Re: Jak zrobić rosnący w górę efekt.

Post autor: Zbynia » czwartek 08 maja 2008, 08:32

najprosciej :zapinasz byle jaki eq na ślad, ustawiasz w nim filtr półkowy na końcu pasma a na śladzie włączasz obwiednie dla tego parametru

jednym słowem automatyka

zajrzyj do instrukcji programu w którym będziesz to robił - wszystko jest opisane

Awatar użytkownika
inlovewiththedj

Post autor: inlovewiththedj » czwartek 08 maja 2008, 08:57

...najprosciej :zapinasz byle jaki eq na ślad, ustawiasz w nim filtr półkowy na końcu pasma a na śladzie włączasz obwiednie dla tego parametru

jednym słowem automatyka

zajrzyj do instrukcji programu w którym będziesz to robił - wszystko jest opisane...
zaskakujesz mnie przyjacielu ale po kolei. opisz dokładnie co i jak bo to dla mnie trochę czarna magia. podaj może jakąś nazwę takiego eq i dokładna instrukcję na cubase będę bardzo wdzięczny.
Po prostu ja....

richtig

Post autor: richtig » czwartek 08 maja 2008, 10:00

zaskakujesz mnie przyjacielu ale po kolei. opisz dokładnie co i jak bo to dla mnie trochę czarna magia. podaj może jakąś nazwę takiego eq i dokładna instrukcję na cubase będę bardzo wdzięczny....
Instrukcję w Cubase masz. Dokładną. Poszukaj wyrazu "automation"
www.myspace.com/pchelki

richtig

Post autor: richtig » czwartek 08 maja 2008, 10:02

...zaskakujesz mnie przyjacielu ale po kolei. opisz dokładnie co i jak bo to dla mnie trochę czarna magia. podaj może jakąś nazwę takiego eq i dokładna instrukcję na cubase będę bardzo wdzięczny....
Instrukcję w Cubase masz. Dokładną. Poszukaj wyrazu "automation"...
A tutaj jest fajny tutorial
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » czwartek 08 maja 2008, 10:07

Stary ja do takich rzeczy dochodziłem sam przez mozolne dłubanie, kombinowanie, próbowanie - to było najwspanialsze w tym wszystkim. Zastanów się czy nie lepiej pokombinować samemu??????

Idziesz na łatwiznę, najprościej podesłać linka, na dodatek z fragmentem zgranego brzmienia ( jak się nie mylę to brzmienie nr 1 z oryginalnego banku ReFx Vanguard'a, który przecież posiadasz, jak pisałeś) i czekasz aż ktoś wytłumaczy Ci na jabłuszkach jak do tego dojść. Skoro potrafisz zmieniać presety w vanguardzie, to poprostu przeanalizuj każdy parametr tego brzmienia i wtedy wszystko juz będzie jasne.

powodzenia i ludzie: więcej samodzielności!!!!
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
inlovewiththedj

Post autor: inlovewiththedj » czwartek 08 maja 2008, 12:10

...Stary ja do takich rzeczy dochodziłem sam przez mozolne dłubanie, kombinowanie, próbowanie - to było najwspanialsze w tym wszystkim. Zastanów się czy nie lepiej pokombinować samemu??????

Idziesz na łatwiznę, najprościej podesłać linka, na dodatek z fragmentem zgranego brzmienia ( jak się nie mylę to brzmienie nr 1 z oryginalnego banku ReFx Vanguard'a, który przecież posiadasz, jak pisałeś) i czekasz aż ktoś wytłumaczy Ci na jabłuszkach jak do tego dojść. Skoro potrafisz zmieniać presety w vanguardzie, to poprostu przeanalizuj każdy parametr tego brzmienia i wtedy wszystko juz będzie jasne.

powodzenia i ludzie: więcej samodzielności!!!!...
stary rozumiem cie doskonale ale nie pouczaj mnie bo ja to wszystko wiem tylko nie mam czasu na to (a też sam wcześniej próbowałem). Tak ten sampel pochodzi z refx. Wiesz, gratuluje ci ze sam doszedles do takich rzeczy ale wez pod uwage to ze sa inni ktorzy nie tyle chca isc na latwizne co zaoszczedzic cenny czas, a poza tym jesli sa gotowe sample z takim efektem chociazby w paczkach vengeance dlaczego z nich nie skorzystac skoro sa dla ludzi ? no sam pomysl. po Co jest to forum ? nie po to zeby sie kazdy chwalił do czego doszedł ale po to żeby dzielić się swoim doświadczeniem.

Przemyśl to przyjacielu i nie pouczaj więcej. Pozdrawiam Cie Serdecznie
Po prostu ja....

ODPOWIEDZ