Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Redakcja
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: Redakcja » piątek 02 maja 2008, 09:56

...Kroją się także nowości, m.in. obiekt tekstowy!...

Nowości skroiły się błyskawicznie - obiekt tekstowy (label) już jest!

Od północy można pobrać jeszcze nowszą wersję programu

W wersji 1.15 (2008-05-02) dodano możliwość konstruowania menu pomocy z plików PDF, CHM, HTML lub TXT oraz także możliwość umieszczania w tym menu odnośników do stron (plik def.mixer zawiera przykładowe wykorzystanie nowych funkcji). Dodano nową definicję obiektu tekstowego label: i słowo kluczowe label - konstrukcja obu tych słów pozwala na umieszczanie tekstu opisowego. Dodano możliwość szybkiego przełączania stron za pomocą przycisków graficznych (nowe słowo kluczowe dla obiektu przyciskowego button gotopage {numer strony}) a także możliwość szybkiego resetowania jednego parametru za pomocą klawisza [Ctrl] + Lewy klik myszy. Wprowadzono także wartość domyślną 'default' dla obiektów list i selectlist.

Rewelacja!

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » piątek 02 maja 2008, 18:26

Mam problem z updatem firmware'u do wersji 1.02. Cubase 4 widzi Blofelda, nie mniej jednak pomimo faktu, iż zaimportowałem plik midi z aktualizacją software'u, a kontrolka MIDI na Blofeldzie miga wesoło... ni cholerę nie wyświetla mi się żaden komunikat o rozpoczęciu (nie mówiąc już o zakończeniu) pożądanego update'u. Pomocy...

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 02 maja 2008, 19:55

...Mam problem z updatem firmware'u do wersji 1.02...

Pisałem już o tym wcześniej:
...W geście rozpaczy odpaliłem pliczek w Windows Media Player i w kilkanaście sekund nabyłem nowy system operacyjny...
Ustaw tylko wcześniej w systemie odpowiednie porty MIDI dla WMP.
[addsig]

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » piątek 02 maja 2008, 20:23

Pisałem już o tym wcześniej:
...W geście rozpaczy odpaliłem pliczek w Windows Media Player i w kilkanaście sekund nabyłem nowy system operacyjny...
Ustaw tylko wcześniej w systemie odpowiednie porty MIDI dla WMP.
...
No i tu jest problem, gdyż dokładnie tak zrobiłem, po przeczytaniu Twojego wcześniejszego wpisu... Niestety, głuchy jak pień.
Próbowałem na dwóch komputerach, na różnych programach (Cubase 4, Live 7) i zarówno przez USB jak i MIDI...
Instrument jest świetny. Genialny ADS1DS2R, programowalny Arpeggiator i LFO... ale co z tego jak po paru minutach obcowania z barwą Blofeld resetuje mi barwę na Init...

No nic... będę walczył.
Dzięki za pomoc tak czy tak!

Ł.

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » piątek 02 maja 2008, 20:57

Poszło. Cubase, 2 bpm (sic!) i łysy Stavros łyknął co mu podałem... Jaja jak nic. Z Ionem też miałem przeboje, ale nie aż takie. Ważne, że update likwiduje resetowanie się barwy, więc mogę spokojnie pakować malucha w torbę i szykować się na sobotnie balety.

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 03 maja 2008, 22:46

Edytora ciąg dalszy.

Jako trzecia Strona doszły oscylatory

Edytor Oscillator/Oscillator Common/Ring Modulation/Noise

Zainteresowanym polecam mocno zaktualizowany plik zip, należy go wypakować do katalogu programu ExMixer MIDI.

Uwaga, przez niedoróbkę w systemie Blofelda w żadnym z trzech oscylatorów nie działa (jeszcze) Level. Brawo Waldorf :-(
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 04 maja 2008, 23:22

Powoli zbliżamy się do tego, co tygrysy lubieją najbardziej .

Dziś doszły 2 filtry (Filter 1/2) i 3 generatory wolnych przebiegów (LFO 1/2/3).

Edytor Filter 1/2

Edytor LFO 1/2/3

Oczywiście jak zwykle zaktualizowany plik zip należy wypakować do katalogu programu ExMixer MIDI.
[addsig]

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » poniedziałek 05 maja 2008, 13:52

Panie Wojciechu, dobra robota! Bardzo dziękuję, wprawdzie obsługa z poziomu instrumentu jest bardzo miła ale matrix rzeczywiście wręcz prosi się o edytor. Postaram sie go niebawem przetestować. Pozdrawiam!
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 05 maja 2008, 16:26

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:24 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » poniedziałek 05 maja 2008, 19:09

Edytor super sprawa! Dziękuję bardzo!
Mam małe pytanie. Czy jest możliwość zrzutu aktualnie zmodyfikowanych przeze mnie presetów z Blofelda do edytora, tak aby prezentował on aktualny ich stan. Stosuję funkcję dump sound z menu util i owszem midi in monitor exmixera "odbiera" sysex, ale pozycja kontrolerów w edytorze się nie zmienia.
Czy jest to spowodowane ułomnością Blofelda (wspomnianą we wcześniejszych postach Autora edytora), czy ja coś partaczę... Bedę wdzięczny za radę. Jeszcze raz gratulację i wyrazy wdzięczności za przygotowanie bardzo przydatnej mi (z pewnością nie tylko) aplikacji.

ODPOWIEDZ