Pytanie jest dla niektórych pewnie banalne. Na stronach sklepów intenetowych można kupić różne rodzaje instrumantów klawiszowych: keyboardy, klawiatury sterujące, MIDI, syntezatory, pianina elektroniczne, clavinovy - czym to się różni od siebie. Myslalłem , że nie ma tylu rodzająw instrumentów klawiszowych. Jest to forum dla zawansowanych muzyków, nie ma takiego tematu. Wytłumaczcie mi to krótko. No i te moduły brzmieniowe oraz sekwencery- często znajdują sie w grupie wyzej wymienionych. O co w tym chodzi?
Na prawde - to nie zart, nie wiem czym to sie wszytsko od sibie rózni, slyszałem tylko, ze w syntezatorze mozna tworzyc wlasne brzmienia.
dzięki
Klawiatury sterujące, MIDI, syntezatory - czym się różnią?
Re: Klawiatury sterujące, MIDI, syntezatory - czym się różnią?
Słyszałem o człowieku, który na początku XX wieku wynalazł koło - gdy zobaczył lokomotywę popełnił samobójstwo.
Myślę, że oprócz podstaw logiki warto zajrzeć do googli.
Myślę, że oprócz podstaw logiki warto zajrzeć do googli.
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!
Albo Gość na prawdę nie wiem, albo wpuszcza nas w kanał. Zakładam, że nie wie, to na początek.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Syntezator
http://pl.wikipedia.org/wiki/Syntezator
Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata
Tak najprościej:
keyboardy - proste instrumenty nieumożliwiające zbyt dużej edycji, same grają perkusję, partię basu, gitar itd - dobre do grania do kotleta, na bankietach itp.
klawiatury sterujące - sama klawiatura, żeby toto zabrzmiało trzeba podłączyć do komputera, lub innego instrumentu
MIDI - sposób łączenia instrumentów, MIDI nie niesie sygnału audio, a np. informacje który klawisz został naciśnięty.
syntezatory - zazwyczaj mocno rozbudowane instrumenty umożliwiające daleko posuniętą edycję brzmienia
pianina elektroniczne - instrumenty imitujące brzmieniem, wyglądem i zachowaniem klawiatury pianina i fortepiany. czyli raczej bez innych zbędnych barw i wodotrysków.
clavinovy - clavinova to po prostu nazwa pianin elektrycznych chyba Yamahy
moduły brzmieniowe - pudełko z samym brzmieniem, bez klawiatury. Żeby zagrało trzeba podłączyć np klawiaturę sterującą
sekwencer - urządzenie które gra wcześniej zaprogramowane melodie/rytmy. Tak jakby przy klawiaturze posadzić robota.
keyboardy - proste instrumenty nieumożliwiające zbyt dużej edycji, same grają perkusję, partię basu, gitar itd - dobre do grania do kotleta, na bankietach itp.
klawiatury sterujące - sama klawiatura, żeby toto zabrzmiało trzeba podłączyć do komputera, lub innego instrumentu
MIDI - sposób łączenia instrumentów, MIDI nie niesie sygnału audio, a np. informacje który klawisz został naciśnięty.
syntezatory - zazwyczaj mocno rozbudowane instrumenty umożliwiające daleko posuniętą edycję brzmienia
pianina elektroniczne - instrumenty imitujące brzmieniem, wyglądem i zachowaniem klawiatury pianina i fortepiany. czyli raczej bez innych zbędnych barw i wodotrysków.
clavinovy - clavinova to po prostu nazwa pianin elektrycznych chyba Yamahy
moduły brzmieniowe - pudełko z samym brzmieniem, bez klawiatury. Żeby zagrało trzeba podłączyć np klawiaturę sterującą
sekwencer - urządzenie które gra wcześniej zaprogramowane melodie/rytmy. Tak jakby przy klawiaturze posadzić robota.
www.myspace.com/pchelki
Nies podziewałem się, że wywołam taką burzę.javascript: x()
Cool
Kolego banan.
Jest takie powiedzenie "Zapomniał wół jak cielęciem był". - czytaj również: szkoda miejsca na takie komentarze (które mnie nie ruszają) ... i Twojego czasu. Może w to trudno uwierzyć, ale po prostu nie wiedziałem dokładnie na czym polega różnica między tymi urządzeniami. W googlach jest to wytłumaczone ale w inny sposób. Ja potrzebowałem właśnie takiego opisu jak przedstawił kolega richtig. Chyba lepiej zapytać niż udawać, że się wie, prawda?
pozdrawiam serdecznie
Kolego richtig:
bardzo Ci dziękuję. O taki opis mi chodziło.
3maj się
Cool
Kolego banan.
Jest takie powiedzenie "Zapomniał wół jak cielęciem był". - czytaj również: szkoda miejsca na takie komentarze (które mnie nie ruszają) ... i Twojego czasu. Może w to trudno uwierzyć, ale po prostu nie wiedziałem dokładnie na czym polega różnica między tymi urządzeniami. W googlach jest to wytłumaczone ale w inny sposób. Ja potrzebowałem właśnie takiego opisu jak przedstawił kolega richtig. Chyba lepiej zapytać niż udawać, że się wie, prawda?
pozdrawiam serdecznie
Kolego richtig:
bardzo Ci dziękuję. O taki opis mi chodziło.
3maj się
Ja uważam że jak ktoś pyta powiedzmy o lutowanie kabli xlr-trs to można go zjechać, że nie zajrzał do faq lub wyszukiwarki.
Ale nie mając kompletnie żadnej wiedzy z danej dziedziny (w takiej syt jeszcze wczoraj był założyciel wątku) trudno jest cokolwiek pojąć czytając nawet prosto napisane definicje. Jak dla mnie to na początek muszą być one po prostu banalne, bardzo obrazowe itd. I tak jest w absolutnie każdej dziedzinie życia.
Ale nie mając kompletnie żadnej wiedzy z danej dziedziny (w takiej syt jeszcze wczoraj był założyciel wątku) trudno jest cokolwiek pojąć czytając nawet prosto napisane definicje. Jak dla mnie to na początek muszą być one po prostu banalne, bardzo obrazowe itd. I tak jest w absolutnie każdej dziedzinie życia.
www.myspace.com/pchelki
roznie bywa - moj roland ep 85 ma na obudowie przyciski do wyboru 10 podstawowych brzmien, ale podlaczajac go (np.) do komputera mozna wydobyc wszystkie 128 podstawowych brzmien midi + brzmienia perkusyjne... troche dziwne rozwiazanie ze strony producenta... pewnie typowe keyboardy maja wiecej samograjowych opcji, ale mysle, ze to co mam to i tak sporo
sorry za brak polskich liter, cos mi sie skopalo wlasnie... :/
roznie bywa - moj roland ep 85 ma na obudowie przyciski do wyboru 10 podstawowych brzmien, ale podlaczajac go (np.) do komputera mozna wydobyc wszystkie 128 podstawowych brzmien midi + brzmienia perkusyjne... troche dziwne rozwiazanie ze strony producenta... pewnie typowe keyboardy maja wiecej samograjowych opcji, ale mysle, ze to co mam to i tak sporo
sorry za brak polskich liter, cos mi sie skopalo wlasnie... :/