Witam
Niektórzy z Was pewnie pamiętają kilka moich przeróbek syntezatorów.
Od jakiegoś czasu natrafiałem na filmiki na youtube z rozmaitymi przeróbkami tanich zabawek lub keyboardów i tworzeniu z nich odlotowych instrumentów.
Zabawa zwie się "Circuit Bending" i polega na znalezieniu na płytce takiego instrumentu ciekawych połączeń . Poprostu zmienia się obieg , lub łączy ze sobą kabelkami , potencjometrami i przełącznikami różne miejsca.
Efekt jest niesamowity.
Do tego celu kupiłem na bazarku za 10 euro CASIO SA 35 , rozprułem i hejaaaaaa.
świetna zabawa ... Efekty kosmiczne .
Brzmienie zostało poprostu zmasakrowane. Dodałem jakąś płytke z innego syntezatora , który niestety padł śmiercią naturalną. Nawet nie wiem czy ona cokolwiek daje :)
W każdym razie potencjometry i przełączniki totalnie zmieniają brzmienie. Od Lo-Fi do bardzo mocnego analogowego distortion.
Polecam zabawy z tanimi zabawkami czy keyboardami.
Mój instrument jest testowy . Nie wygląda to zbyt estetycznie , ale następny będzie full wypas :)
oto fotki:
http://www2.speedyshare.com/data/920628432/5803719/Casio-bending-1.jpg
http://www3.speedyshare.com/data/659969599/5803969/Casio-bending-2.jpg
i próbka audio :
http://www3.speedyshare.com/mp3
Pozdrawiam i czekam na Wasze wersje :)
[addsig]
Circuit Bending
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
Re: Circuit Bending
świetna próbka!
na ile trzeba rozumieć elektronikę w danym urządzeniu, żeby go od razu nie spalić? na filmikach w youtube ludzie szukają chyba zupełnie po omacku, ale to przecież żadna frajda spalić na dzień dobry instrument, nawet, jeśli to zabawka za paredziesiąt złotych ;)
na ile trzeba rozumieć elektronikę w danym urządzeniu, żeby go od razu nie spalić? na filmikach w youtube ludzie szukają chyba zupełnie po omacku, ale to przecież żadna frajda spalić na dzień dobry instrument, nawet, jeśli to zabawka za paredziesiąt złotych ;)
...świetna próbka!
na ile trzeba rozumieć elektronikę w danym urządzeniu, żeby go od razu nie spalić? na filmikach w youtube ludzie szukają chyba zupełnie po omacku, ale to przecież żadna frajda spalić na dzień dobry instrument, nawet, jeśli to zabawka za paredziesiąt złotych ;)...
Spalić coś takiego nie jest wcale tak łatwo ... poprostu postaraj się wyeliminować ścieżki idące od zasilania. Zresztą nic sie nie stanie :)
Na wyczucie z tymi kabelkami :) delikatnie !
Potem już wolna amerykanka i naprawde jedzie się po omacku ! Cała w tym frajda .
Zresztą napięcie jest niewielkie. Czasami po dotknięciu czegoś instrument się zresetuje , bądź wyłączy. Czasem mu odbijei trzeba odłączyć na kilka minut. Ale ogólnie myśle że szybko znajdzie się kilka ciekawych punktów i potem można już spokojniej :)
Pozdrawiam
na ile trzeba rozumieć elektronikę w danym urządzeniu, żeby go od razu nie spalić? na filmikach w youtube ludzie szukają chyba zupełnie po omacku, ale to przecież żadna frajda spalić na dzień dobry instrument, nawet, jeśli to zabawka za paredziesiąt złotych ;)...
Spalić coś takiego nie jest wcale tak łatwo ... poprostu postaraj się wyeliminować ścieżki idące od zasilania. Zresztą nic sie nie stanie :)
Na wyczucie z tymi kabelkami :) delikatnie !
Potem już wolna amerykanka i naprawde jedzie się po omacku ! Cała w tym frajda .
Zresztą napięcie jest niewielkie. Czasami po dotknięciu czegoś instrument się zresetuje , bądź wyłączy. Czasem mu odbijei trzeba odłączyć na kilka minut. Ale ogólnie myśle że szybko znajdzie się kilka ciekawych punktów i potem można już spokojniej :)
Pozdrawiam
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
żeby ktoś nie pomyślał sobie że z takiej zabawki jak CASIO nie da się wycisnąć wyczesanych dźwięków oto krótki song zrobiony w 30 min. dziś rano, wykorzystujący tylko i wyłącznie brzmienia mojego potworka.
Oczywiście poza brzmieniami perkusyjnymi .
Instrument nie posiada MIDI także sorry za nierówną gre pod koniec :) Brzmienia są oczywiście podrasowane , ale nie zmienia to faktu , że wszystkie pochodzą z tej maleńkiej " bździny "
http://www2.speedyshare.com/data/880452639/5814797/73937124/AdamZ%20-%20Casio%20song.mp3
Rozpruwajcie wasze sprzęty , zabawki młodszego rodzeństwa i kombinujcie :)
Oczywiście poza brzmieniami perkusyjnymi .
Instrument nie posiada MIDI także sorry za nierówną gre pod koniec :) Brzmienia są oczywiście podrasowane , ale nie zmienia to faktu , że wszystkie pochodzą z tej maleńkiej " bździny "
http://www2.speedyshare.com/data/880452639/5814797/73937124/AdamZ%20-%20Casio%20song.mp3
Rozpruwajcie wasze sprzęty , zabawki młodszego rodzeństwa i kombinujcie :)
Tak troche z innej beczki
Jest może na tym forum ktoś komu udało się przerobić Commodore 64 ?
Chodzi mi o przerobienie tego w analogowy syntezator oparty o czip SID.
W necie jest sporo informacji na ten temat i powoli chciałbym zabrać się do czegos takiego.Ale zawsze to lepiej porozmawiać z kimś kto sie w to bawił.
Elektronik ze mnie marny ... raczej przypadkiem coś wychodzi :)
Dzieki
Jest może na tym forum ktoś komu udało się przerobić Commodore 64 ?
Chodzi mi o przerobienie tego w analogowy syntezator oparty o czip SID.
W necie jest sporo informacji na ten temat i powoli chciałbym zabrać się do czegos takiego.Ale zawsze to lepiej porozmawiać z kimś kto sie w to bawił.
Elektronik ze mnie marny ... raczej przypadkiem coś wychodzi :)
Dzieki
no właśnie....
ja też nabyłem ostatnio za śmieszne pieniądze keyboardy casio z myślą o circuit bendingu....tylko nie wiem jak się za to zabrać. może ty,adamie, albo ktoś inny z tego forum podjął by się tego,albo może chociaż naprowadził , wskazówek udzielił?
moje pierwsze próby z casio sa-20 skończyły się tym, że teraz kilka klawiszy nie działa no i udało mi się zalutować + i - w wyjściu audio....
ja też nabyłem ostatnio za śmieszne pieniądze keyboardy casio z myślą o circuit bendingu....tylko nie wiem jak się za to zabrać. może ty,adamie, albo ktoś inny z tego forum podjął by się tego,albo może chociaż naprowadził , wskazówek udzielił?
moje pierwsze próby z casio sa-20 skończyły się tym, że teraz kilka klawiszy nie działa no i udało mi się zalutować + i - w wyjściu audio....