Muzyka elektroniczna

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
damasta
Kontakt:
Muzyka elektroniczna

Post autor: damasta » sobota 26 kwie 2008, 18:45

Witam!

Co sądzicie na temat muzyki elektronicznej ? Tej awangardowej oraz bardziej komercyjnej ? Macie swoich ulubionych producentów/kompozytorów ? Zapewne niektórzy z Was sami coś nagrywają w domowym studio, więc podzielcie się swoimi opiniami na temat tej muzyki
Future is ours.

radealfa

Re: Muzyka elektroniczna

Post autor: radealfa » sobota 26 kwie 2008, 23:23

...Witam!

Co sądzicie na temat muzyki elektronicznej ? Tej awangardowej oraz bardziej komercyjnej ? Macie swoich ulubionych producentów/kompozytorów ? Zapewne niektórzy z Was sami coś nagrywają w domowym studio, więc podzielcie się swoimi opiniami na temat tej muzyki ...
Ja znam takie zespoły jak Depeche Mode, De/vision, Colony 5, Minerve itd

Znam też Jean Michael Jarre.
Na Myspace posłuchaj sobie na przykład zespołów Colony 5 czy De/vision i napisz mi co sądzisz o ich muzyce. Ja osobiście lubię taką muzykę.

Awatar użytkownika
damasta
Kontakt:

Post autor: damasta » niedziela 27 kwie 2008, 01:27

......Witam!

Co sądzicie na temat muzyki elektronicznej ? Tej awangardowej oraz bardziej komercyjnej ? Macie swoich ulubionych producentów/kompozytorów ? Zapewne niektórzy z Was sami coś nagrywają w domowym studio, więc podzielcie się swoimi opiniami na temat tej muzyki ...
Ja znam takie zespoły jak Depeche Mode, De/vision, Colony 5, Minerve itd

Znam też Jean Michael Jarre.
Na Myspace posłuchaj sobie na przykład zespołów Colony 5 czy De/vision i napisz mi co sądzisz o ich muzyce. Ja osobiście lubię taką muzykę.

...
Jjeśli chodzi o JMJ to jest to bardzo znany postać co jak co, zwłaszcza że jego muzyka jest dość przystępna i melodyjna, ale nie jest to elektronika która wyczerpywała temat tej nuty Ja osobiście słucham wszelkich nutrów związanych z elektroniką, czy to komercyjnych czy awangardowych...temat rzeka Wymienię parę nazw: Rapoon, Marcus Schmickler, Biosphere, General Magic, Zbigniew Karkowski, Kareem, Echoplex, Ophidian, Endymion, Oliver Lieb, Francisco Lopez, Jonny L, Coh, Klaus Schulze, Coil, Plastikman, Surgeon etc etc etc dużo by wymieniać

A za Depeche Mode nie przepadam, choć jak parę razy słyszałem ich kawałki to nawet całkiem OK. Ale to nie moja działka W sumie to raczej są to kawałki, gdzie dominuje wokal, a reszta to uzupełnienie. Mnie najbardziej interesuje nuta, ktora zaskakuje barwą/dźwiekiem przede wszystkim, oraz kompozycją / formą i to odnajduje w muzyce elektronicznej.
[addsig]
Future is ours.

Masteroff

Post autor: Masteroff » niedziela 27 kwie 2008, 07:10

.........Witam!

Co sądzicie na temat muzyki elektronicznej ?

Jak każdy gatunek muzyczny lubię też i ciekawe rozwiązania z muzyki elektronicznej. Pewnie czynię, jak niejeden z nas - forumowiczów; staram się słuchać, co dobre, czerpać, co dobre, szukać inspiracji i piękna we wszystkim, co takowe posiada.

Jest też taki zespół; dla mnie nie jedyny i wcale najlepszy, ale warty uwagi: Tangerine Dream. Specyficzny.
zapraszam do odwiedzin mojej strony:
www.michalgomulka.com

cezex

Post autor: cezex » niedziela 27 kwie 2008, 08:30

Jest też taki zespół; dla mnie nie jedyny i wcale najlepszy, ale warty uwagi: Tangerine Dream. Specyficzny. ...
Dawno temu w liceum, kiedy ksztaltował się mój gust muzyczny, słuchaliśmy Led Zeppelin, King Crimson, ELP, Yes, wymyśliliśmy taki skecz:
Zespół Tangerine Dream spotyka się na próbie. Jeden z nich mówi:
- skomponowałem nowy kawalek!
- dawaj, chcemy posłuchać
- gulu-gulu-glulu-gulu-gulu-gulu-glulu-gulu.....
- genialne! nagrajmy to!

cezex

Post autor: cezex » niedziela 27 kwie 2008, 08:33

I czekaliśmy kiedy MTV zaprosi Tangerine Dream do zagrania koncertu "unplugged".

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » niedziela 27 kwie 2008, 10:58

Ja z przyjemnoscia wracam do pierwszych plyt TD, Klausa, uwielbiam Michaela Hoeniga a zwłaszcza płyte Xcept one, Rick Wakeman, z JMJ podoba mi sie tylko Oxygen ale za to JAK:p! No i klasycznie: Bilinski, Hertel, Komendarek to z Polksi, Vangelis, Tomita, Wendy Carlos etc, duzo by tego wymieniac, ale generalnie to gustuje w starych płytach i starych produkcjach, za duzo by tego wymieniac :>
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

cezex

Post autor: cezex » niedziela 27 kwie 2008, 11:03

"Switched on Bach" to rzeczywiście majstersztyk Waltera Carlosa.

atlantic

Post autor: atlantic » niedziela 27 kwie 2008, 21:16

..."Switched on Bach" to rzeczywiście majstersztyk Waltera Carlosa. ...
Skorzystam z tematu i zapytam : nie mogę zlokalizować kawałka z końca lat 80-tych , instrumentalnego , (podobnego jeśli chodzi o instrumentarium do Calypso JMJ ) ale wolniejsze tempo , tematyka bardziej ''plażowa/lajtowa (wykorzystane odgłosy morza) ale nie mające nic wspólnego z hawajską aranżacją - motyw przewodni odgrywany na harfie - ostatnio odsłuchane w Trójce - kawałek bardzo znany w tamtych czasach , ale wydaję mi się że zapomniany (stąd wielkie zaskoczenie gdy usłyszałem w III) - ktoś może wie ? z góry dzięki

Awatar użytkownika
damasta
Kontakt:

Post autor: damasta » niedziela 27 kwie 2008, 22:09

...Ja z przyjemnoscia wracam do pierwszych plyt TD, Klausa, uwielbiam Michaela Hoeniga a zwłaszcza płyte Xcept one, Rick Wakeman, z JMJ podoba mi sie tylko Oxygen ale za to JAK:p! No i klasycznie: Bilinski, Hertel, Komendarek to z Polksi, Vangelis, Tomita, Wendy Carlos etc, duzo by tego wymieniac, ale generalnie to gustuje w starych płytach i starych produkcjach, za duzo by tego wymieniac :>...
O, widze że temat się rozkręcił Też czasem lubie sobie zapodać Tangerine Dream, zwłaszcza "Rubicon", mam też gdzieś na kasetach ponagrywane ich kawałki z audycji "Top Tlen" J. Kordowicza ech, stare czasy...tera to nawet radia nie słucham, bo niema dla mnie nic ciekawego.
[addsig]
Future is ours.

ODPOWIEDZ