Behringer BCR 2000 - controler MIDI

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
dubwiser
Re: Behringer BCR 2000 - controler MIDI

Post autor: dubwiser » środa 02 maja 2007, 19:09

ok, problem z edycją bcr2000 już mam z głowy.

teraz pojawia się problem następujący:

gdy przypisuję dany kontroler do np feedback delay w reasonie, kontroler ten też działa na gałkę w syntezatorze malstrom (i innych urządzeniach też). Dzieje się to tylko na 3 kanale audio out. Gdy malstrom jest na 1 lub 2 kanale ten problem się nie pojawia. Dziwne to jest dla mnie bo w opcji midi gałka malstrom nie posiada przypisanego żadnego kontrolera.
Jest możliwość usunięcia działania dwóch gałek? myślę że to się w opcjach reasona da zrobić, ale próbuję, próbuję i bez skutku... proszę o pomoc!

richtig

Post autor: richtig » środa 02 maja 2007, 20:22

A czy mając Abletona czy inny soft w poniższą funkcję wyposażony nie wygodniej używać MIDI Learn w programie? Wtedy ustawienia zmieniają się wraz z ładowaniem kolejnej sesji, nic się nie krzaczy
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » środa 23 kwie 2008, 16:08

Panowie, polecacie ten kontroler? Jakie wrażenia z użytkowania?

Pisze krótko bo admin skasował mi już dwa tematy dzisiaj - chyba ma zły dzień... :-/
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 23 kwie 2008, 16:49

...Panowie, polecacie ten kontroler? Jakie wrażenia z użytkowania?

Pisze krótko bo admin skasował mi już dwa tematy dzisiaj - chyba ma zły dzień... :-/...

Zły dzień to masz najwyraźniej sam. A Admin chyba jednak wie co robi, skoro wreszcie odnalazłeś właściwy temat.
BCR 2000 to jeden z najlepszych produktów z tej stajni w te klocki. Mam, używam i cholernie go sobie cenię.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 23 kwie 2008, 17:08

P.S.
Tematów jest mnogo, zobacz też choćby i tam:
- Behringer B-Control fader BCF2000 a Reason
- Footswitch - czy można go zrobić samemu?.
Jak również i w wielu, wielu innych miejscach, wyszukiwarki na forum naprawdę nie gryzą.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » czwartek 24 kwie 2008, 09:01

BCR 2000 to jeden z najlepszych produktów z tej stajni w te klocki. Mam, używam i cholernie go sobie cenię.
dzięki, właśnie czytałem na różnych forach ludziska mieli problemy z konfiguracją tego kontrolera, ale to chyba jednak mały ułamek
w porównaniu do zadowolonych użytkowników
po prostu zawsze jak w nazwie jest behringer lepiej zasięgnąć informacji
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » czwartek 24 kwie 2008, 09:07

Zły dzień to masz najwyraźniej sam. A Admin chyba jednak wie co robi, skoro wreszcie odnalazłeś właściwy temat.

ja przejżałem te tematy wcześniejsze ale na tym forum jest tak że jak odświerzysz temat to nie wiadomo czemu ludziska zaczynają odpowiadać na pytania zadane parę lat temu i dopiero się robi śmietnik
@

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » wtorek 21 paź 2008, 15:45

Odświeżam temat.

Mam pytanie, może prozaiczne.

Czy podłączając Behringera BCR2000 do komputera, będę miał możliwość sterowania mikserem karty (emu1616).

Wiem, że bez problemu obsłużę mikser w daw, czy jak zaprogramuje to instrumenty wirtualne.

Ale mi chodzi o mikser karty emu- ponieważ gdy robimy mały jam, to poziomy najłatwiej ustawiać gałką, a nie myszką.
Nie wiem czy ten mikser wysyła komunikaty MIDI, a jeśli tak, to jak się je włącza.
Muzyk, gitarzysta

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 21 paź 2008, 16:00

nie - niestety emu nie obsluguje zadnych funkcji midi

zreszta i dobrze bo akurat srednio to potrzebne

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » wtorek 21 paź 2008, 18:03

Czyli pozostaje szukać mi miksera z adat.
Szkoda, bo to większy wydatek. Choć z drugiej strony przyda się do innych zastosowań.

A może ktos ma inny pomysł?

Cały problem w tym, że kolega podłącza sie do kompa z klawiaturą sterującą i gra na piano przez VSTi. Abym mógł wygodnie podczas gry regulować głośność to muszę podłączać się pod mikser.

Czyli podłączam instrumenty (liniowo gitary przez symulatory, bas, a klawiaturę przez midi) do emu1616. Teraz każdy instrument kieruję na osobne wyjście karty (ale ma tylko 6 analogowych, do tego w parach stereo) i sygnał wysyłam na mikser.
Odsłuch w tym momencie muszę podłączyć pod mikser.

Wszystko było by proste gdybym nie nagrywał każdego instrumentu osobno, bo wtedy podłączałbym się wpierw w mikser i sumę w kartę.
A poza tym brzmienie klawiatury to VSTi, więc pominąc komputera nie można.

Muzyk, gitarzysta

ODPOWIEDZ