Access Virus TI Snow vs Waldorf Blofeld

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
preceli
Re: Access Virus TI Snow vs Waldorf Blofeld

Post autor: preceli » sobota 19 kwie 2008, 15:31

...Jak oceniasz przydatność Virusa jak już się ma XS-a ?

A ja bym odwrócił to pytanie na następujące: czy jak mam Virusa to potrzebna mi jeszcze pierdziawka pt. Yamaha XS?

...jakiego typu brzmienia ma Ti, których nie ma Motif ?...

Virus tak naprawdę, oprócz programów przygotowanych przez producenta, nie ma żadnych brzmień! To nie jest PCM player lecz full wypas syntezator. To jak zagra zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » sobota 19 kwie 2008, 15:35

...Nie wiem czy wiesz jak tworzy się barwy perkusyjne na syntezatorach analogowych czy VA , ale nie jest to
nic trudnego do uzyskania mając średnią wiedzę na temat tego rodzaju syntezy.

Na instrumencie typu Virus bez żadnych problemów można wykręcić brzmienia przypominające analogowe drum maszyny. Snare , hihat czy Kick ... Składają się one z podstawowych fal oferowanych przez najprostsze nawet stare syntezatory analogowe oraz z szumu ( noise ) w wypadku snare , crash-a czy hihatów ...
Adamie Z - ja nie powiedziałem, że się nie da! aczkolwiek z doświadczenia wiem, że jest to trochę uciążliwe i mało praktyczne tworzenie przy pomocy bębnów kręconych na virusie - chyba, że ktoś np robi sobie sample i potem korzysta z nich za pośrednictwem samplera. Inna sprawa, że dziś rzadko spotyka się zwłaszcza w komercyjnych nagraniach takie typowe brzmienia "bębnów czysto analogowych" Przykładowo KICK który ma brzmieć tak jak "dziś powinien brzmieć" na ogoł przechodzi jako sampel długi proces dopalaczy - kompresory przestery etc - wiem, że to mało artystyczne ale o wiele łatwiej poszukać w necie naprawde dobrych sampli bębnów które brzmią zawodowo, niż odkrywać od nowa amerykę robiąc to samo co ktoś już na pewno zrobił.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 19 kwie 2008, 16:08

Adamie Z - ja nie powiedziałem, że się nie da! aczkolwiek z doświadczenia wiem, że jest to trochę uciążliwe i mało praktyczne tworzenie przy pomocy bębnów kręconych na virusie - chyba, że ktoś np robi sobie sample i potem korzysta z nich za pośrednictwem samplera. Inna sprawa, że dziś rzadko spotyka się zwłaszcza w komercyjnych nagraniach takie typowe brzmienia "bębnów czysto analogowych" Przykładowo KICK który ma brzmieć tak jak "dziś powinien brzmieć" na ogoł przechodzi jako sampel długi proces dopalaczy - kompresory przestery etc - wiem, że to mało artystyczne ale o wiele łatwiej poszukać w necie naprawde dobrych sampli bębnów które brzmią zawodowo, niż odkrywać od nowa amerykę robiąc to samo co ktoś już na pewno zrobił....
OK , zrozumiałem

Więc czegoś takiego jak gotowe zestawy perkusyjne w Virusie próżno szukać. Chociaż z kilku , jeśli nie kilkunastu tysięcy presetów do Virusa jakie udało mi się zgromadzić spokojnie uzbierałoby się kilkadziesiąt swietnie do Tego się nadających. Wykorzystując Virus Control możnaby użyć TI jako beat maszynę , jednak dalej zostaje kwestia kompresji , efektów itd , chociaż i to przestaje być powoli problemem. Najnowszy TIOS 2.7 oferuje 3-cie wyjście stereo USB dla Virusa więc każdy z 16 możliwych śladów może być wysłany do dowolnego z 3 ( Virtualnych ) wyjśc stereo i na kazdym można " zapiąć" dowolne efekty - kompresor , EQ itd.
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » sobota 19 kwie 2008, 16:12

Najnowszy TIOS 2.7 oferuje 3-cie wyjście stereo USB dla Virusa więc każdy z 16 możliwych śladów może być wysłany do dowolnego z 3 ( Virtualnych ) wyjśc stereo i na kazdym można " zapiąć" dowolne efekty - kompresor , EQ itd....

TI OS 2.7 ??? A gdzie Ty to znalazłeś? na stronie nic nie widzę hmmmmm tylko 2.5.1

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 19 kwie 2008, 16:23

...TI OS 2.7 ?? A gdzie Ty to znalazłeś? na stronie nic nie widzę hmmmmm tylko 2.5.1 ...

A choćby tam już zajrzałeś: 2.7 (Beta) Is Out?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
FantoMotif

Post autor: FantoMotif » sobota 19 kwie 2008, 17:15

......Jak oceniasz przydatność Virusa jak już się ma XS-a ?

A ja bym odwrócił to pytanie na następujące: czy jak mam Virusa to potrzebna mi jeszcze pierdziawka pt. Yamaha XS?

...jakiego typu brzmienia ma Ti, których nie ma Motif ?...

Virus tak naprawdę, oprócz programów przygotowanych przez producenta, nie ma żadnych brzmień! To nie jest PCM player lecz full wypas syntezator. To jak zagra zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.
...
Oprócz Ti potrzebuję jeszcze jakiejś pierdziawki, bo planuję także grać chałturki...Ale myślę, że pójdę raczej w stronę Fantoma G niż Motifa XS. Raczej to Virus będzie uzupełnieniem pierdziawki Tym bardziej, że jak kupię, to Ti Snow z uwagi na cenę, a ten jak wiadomo nie grzeszy polifonią i multitimbralem...

Oprócz programów producenta (i dostępnych banków w necie) w liczbie ok. kilku tysięcy.... nie ma żadnych brzmień. Dobre!

Oczywiście rozumiem Twój pukt widzenia, ale nie chce mi się grzebać w programowanie barw, więc pytam o gotowe programy.

Awatar użytkownika
FantoMotif

Post autor: FantoMotif » sobota 19 kwie 2008, 17:18

...
Adamie Z - ja nie powiedziałem, że się nie da! aczkolwiek z doświadczenia wiem, że jest to trochę uciążliwe i mało praktyczne tworzenie przy pomocy bębnów kręconych na virusie - chyba, że ktoś np robi sobie sample i potem korzysta z nich za pośrednictwem samplera. Inna sprawa, że dziś rzadko spotyka się zwłaszcza w komercyjnych nagraniach takie typowe brzmienia "bębnów czysto analogowych" Przykładowo KICK który ma brzmieć tak jak "dziś powinien brzmieć" na ogoł przechodzi jako sampel długi proces dopalaczy - kompresory przestery etc - wiem, że to mało artystyczne ale o wiele łatwiej poszukać w necie naprawde dobrych sampli bębnów które brzmią zawodowo, niż odkrywać od nowa amerykę robiąc to samo co ktoś już na pewno zrobił....
OK , zrozumiałem

Więc czegoś takiego jak gotowe zestawy perkusyjne w Virusie próżno szukać. Chociaż z kilku , jeśli nie kilkunastu tysięcy presetów do Virusa jakie udało mi się zgromadzić spokojnie uzbierałoby się kilkadziesiąt swietnie do Tego się nadających. Wykorzystując Virus Control możnaby użyć TI jako beat maszynę , jednak dalej zostaje kwestia kompresji , efektów itd , chociaż i to przestaje być powoli problemem. Najnowszy TIOS 2.7 oferuje 3-cie wyjście stereo USB dla Virusa więc każdy z 16 możliwych śladów może być wysłany do dowolnego z 3 ( Virtualnych ) wyjśc stereo i na kazdym można " zapiąć" dowolne efekty - kompresor , EQ itd....
Czyli jak rozumiem Adamie kilka programów typu "fajna dancowa stopa+fajny dancowa werbel" by się znalazło tylko na 2 kanałach midi...?

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 19 kwie 2008, 19:50

Czyli jak rozumiem Adamie kilka programów typu "fajna dancowa stopa+fajny dancowa werbel" by się znalazło tylko na 2 kanałach midi...?...

Myślę , że coś się znajdzie :) Ale dlaczego akurat od Virusa wymagasz takich rzeczy ? Nie szkoda marnowac tych 2 kanałów ( domyślam się że chodzi o SNOW ) na perkę zamiast na to co Virus naprawdę potrafi najlepiej ? Chodzi Ci o grę LIVE czy pracę w studio ?Jeśli o to drugie to do brzmień perkusyjnych polecałbym jednak biblioteki sampli , ewentualnie rewelacyjne VST polskich programistów ( D16 ) Drumazon lub Nepheton. Wg mnie najbardziej udane klony TR 808 i 909 na mocnych sterydach

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
FantoMotif

Post autor: FantoMotif » sobota 19 kwie 2008, 21:40

Myślę , że coś się znajdzie :) Ale dlaczego akurat od Virusa wymagasz takich rzeczy ? Nie szkoda marnowac tych 2 kanałów ( domyślam się że chodzi o SNOW ) na perkę zamiast na to co Virus naprawdę potrafi najlepiej ? Chodzi Ci o grę LIVE czy pracę w studio ?Jeśli o to drugie to do brzmień perkusyjnych polecałbym jednak biblioteki sampli , ewentualnie rewelacyjne VST polskich programistów ( D16 ) Drumazon lub Nepheton. Wg mnie najbardziej udane klony TR 808 i 909 na mocnych sterydach

...
Chodzi mi o taką konfigurację:
workstation z sequencerem, który kilka ścieżek wysyła na zewnątrz do Virusa ustawionego w tryb SEQUENCER. Czyli kilka ścieżek gra z workstation, a kilka z Virusa. Mam nadzieję, że ustawienie trybu SEQ z Virusa można przesłać do Workstation (midi dump), tak aby przywrócić je podczas odtwarzania songu ?

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » sobota 05 lip 2008, 11:49

...No to może z innej, tym razem bardziej "kalkulacyjnej" beczki .

Całkiem niedawno dostałem redakcyjne zapytanie o to, co moim zdaniem najbardziej warto zakupić pracując jako one man band aby sprostać obecnym klimatom. Czyli koniecznie jakiś analog, samograj i inne takie tam bajery, bo teraz trzeba wykonać i jakiś hip-hop, zagrać tango, a w porywach także odegrać nawet i Dodę.

Osobiście jestem raczej bardziej praktykiem niż artystą (nie ubliżając ani jednym, ani drugim ) przez to mocno szukając w sieci zrobiłem prosty i w miarę budżetowy spis z natury tego, co najbardziej by się tu przydało. Takiego, aby bez wstydu można było zarobić na nim obecnie choć symboliczne "kilka" złotych.

I tu właśnie, jeśli mam być szczery, w żaden sposób nie wychodzi mi właśnie nic innego ponad poniższy zestaw:

- Waldorf Blofeld + Access TI Snow (tu zastanawiającym wręcz jest fakt jak jeden uzupełnia drugiego zarówno możliwościami jak i brzmieniem),

- Ketron midjay Plus (moduł dźwiękowy, aranżer, player),

- M-Audio Axiom 61 (póki co niezrównany w swej klasie pod względem możliwości oprogramowania swych regulatorów).

Wszystko to zamyka się prawie w 11.000 zł , lecz jest chyba obecnie wręcz nie do przebicia.
...

Witam szanowną Reakcję

Z powodów różnych stanąłem przed koniecznością "dorobienia" na imprezach okolicznościowych. Właśnie zastanawiam się nad zestawem do tej pracy. na chwilkę obecną posiadam Virus TI desktop oraz Yamaha motif xs6. Potrzebuję jakiegoś aranżera i po przeglądnięciu różnych forów i osłuchaniu wszelakich demo w necie wyszło mi na tego Ketrona. Moje pytanie będzie proste co nie znaczy, że głupie;) Jak to potem okiełznać by nie pogubić się w sytuacji live z ustawieniami kanałów midi itd itd. Klawiatura oczywiście z yamahy, Tylko jak to wszystko sensownie skonfigurować - wiadomo będę grał "boys'ów" przyda się solo z virusa, będę grał tango to jakiś akordeon z ketrona lub yamahy. Może ktoś korzysta prócz redakcji z tak rozbudowanych zestawów? Nie uśmiecha mi się noszenie dodatkowej klawiatury MIDI (w moim przypadku Maudio Keystation 88 pro) . Wiadomo, że będę musiał porobić jakieś Preform na motifie by lewa łapa grała aranż z ketrona, ale co dalej? Proszę o podpowiedź bo może będę musiał zmienić plany na korzyść wygody... Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ