Access Virus TI Snow vs Waldorf Blofeld

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Redakcja
Re: Access Virus TI Snow vs Waldorf Blofeld

Post autor: Redakcja » czwartek 17 kwie 2008, 21:11

...Moim typem jest (nie lubię arangerów) na dzień dzisiejszy Motif XS + Virus Ti snow lub Fantom G + Virus Ti Snow. Zobaczymy jak będzie ten nowy Fantom ...

No tak, ale to raczej "troszkę" chyba inna niż poruszana przezemnie bajka.

Ale przy okazji - pewnie wielu z zainteresowanych chciało poznać jak ma się choć wizualnie Waldorf Blofeld do Access Virus|TI Snow.

Voilà.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 18 kwie 2008, 00:32

Virus ładniejszy i chyba szybciej do odpowiedniego presetu zawędrować

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » piątek 18 kwie 2008, 01:42

...Virus ładniejszy i chyba szybciej do odpowiedniego presetu zawędrować ...
popieram wizualnie + dla virusa. Obydwa synciki to małe bestie :)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 18 kwie 2008, 07:48

popieram wizualnie + dla virusa. Obydwa synciki to małe bestie :)
...
Eh, mnie tam się oba podobają

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » piątek 18 kwie 2008, 10:32

Rzeczywiście ładnie to wygląda razem;) W sumie gdyby nie polifonia to może bym się skusił na zamianę (mam ti desktop) ponieważ i tak większość edycji przeprowadzam pod VST. Może ktoś się chce zamienić ? TI Snow + Bloefeld na TI Desktop ? :) Pozdrawiam!

Grey

Post autor: Grey » piątek 18 kwie 2008, 13:52

Czy ja wiem ...

Podam za przykład syntezator - Alesis Andromeda A6 - chyba bardziej " zarobaczonego" syntha ( z tych "nowszych" w podobnym przedziale cenowym) nie ma i po tylu latach nie stracił na wartości.Wielu na niego psioczy ,ale wciąz wyznacza pewien pułap.Do dziś widuję go w sklepach tu gdzie mieszkam. ( mówię o nowych egzemplarzach )

Virus TI pomimo wielu problemów jest już urządzeniem , które można nazwać KULTOWYM. Jestem pewien , że nawet gdyby nie udało się nigdy wyeliminować pewnych niedociągnięć wciąż będzie utrzymywał się na rynku.

Zresztą przy pracy z MIDI bez użycia VC zachowuje się wzorowo :)

Pozdrawiam

...
"Troszkę" Pan przesadził z Tym "zarobaczeniem" w Andromedzie, mam ten syntezator i znam go prawie od podszewki, raz czy może 2 razy przez cały okres użytkowania, pojawiły mi się jakieś błędy w wyświetlaniu menu, które natychmiast znikały po przejsciu do innego, bez wpływu na brzmienie bądź programowania brzmienia, być może stare wersje OS były bardziej niedopracowane, to porządny syntezator i wart swej ceny, Jeśli chodzi o najbardziej zarobaczony OS to tutaj właśnie typował bym nowe modele Virusa :/
Pozdr.
[addsig]
eis, eis, baby!

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » piątek 18 kwie 2008, 16:21

...Głównym jednak dla mnie pytaniem jest jak razem zagrają. Bo jeśli tylko będzie ok, to taki komplecik sporo zamiesza na rynku.
...

To jest bardzo dobre pytanie. A dlaczego? już tłumaczę!

W moim instrumentarium jest Korg Radias, Waldorf Micro Q oraz Korg M3. I o ile po zgraniu tego wszystkiego do plików audio z Korgami nie było problemu to jednak waldorf mi gdzieś odstawał. Albo był za głośno, algo znikało jego piękno. Trochę mnie to denerwowało bo nie mogłem wydobyć piękna tego instrumentu, który to sam powodował że miałem ciarki na plecach. Zmiana jednak przyszła gdy przygotowywałem materiał do gry na żywo. Waldorfa podpiąłem pod wejście M3. I tu szok. Brzmienie zaczęło być spójne nie tracąc na walorach piękna i wyjątkowości Waldorfa. Od dzisiaj tylko nagrywam Micro Q przez Korga.
Niestety nie wiem dlaczego tak jest. Może to przetworniki a może przedwzmacniacze. Dla mnie to nieważne ważne że jest super.
Ciekaw jestem tylko czy brzmienia z Micro Q wrzucone do Blofelda zabrzmia tak samo?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
FantoMotif

Post autor: FantoMotif » piątek 18 kwie 2008, 21:52

......Głównym jednak dla mnie pytaniem jest jak razem zagrają. Bo jeśli tylko będzie ok, to taki komplecik sporo zamiesza na rynku.
...

W moim instrumentarium jest Korg Radias, Waldorf Micro Q oraz Korg M3. I o ile po zgraniu tego wszystkiego do plików audio z Korgami nie było problemu to jednak waldorf mi gdzieś odstawał. Albo był za głośno, algo znikało jego piękno. Trochę mnie to denerwowało bo nie mogłem wydobyć piękna tego instrumentu, który to sam powodował że miałem ciarki na plecach. Zmiana jednak przyszła gdy przygotowywałem materiał do gry na żywo. Waldorfa podpiąłem pod wejście M3. I tu szok. Brzmienie zaczęło być spójne nie tracąc na walorach piękna i wyjątkowości Waldorfa. Od dzisiaj tylko nagrywam Micro Q przez Korga.
Niestety nie wiem dlaczego tak jest. Może to przetworniki a może przedwzmacniacze. Dla mnie to nieważne ważne że jest super.
Ciekaw jestem tylko czy brzmienia z Micro Q wrzucone do Blofelda zabrzmia tak samo?

Pozdrawiam!
...
A to ciekawe co piszesz. Z tego wynika, że mając Virusa i jakiś dodatkowy synth najlepiej przepuścić sygnał z tego drugiego przez Accessa ?

Awatar użytkownika
FantoMotif

Post autor: FantoMotif » piątek 18 kwie 2008, 21:53

.........Głównym jednak dla mnie pytaniem jest jak razem zagrają. Bo jeśli tylko będzie ok, to taki komplecik sporo zamiesza na rynku.
...

Pozdrawiam!
...
A to ciekawe co piszesz. Z tego wynika, że mając Virusa i jakiś dodatkowy synth najlepiej przepuścić sygnał z tego drugiego przez Accessa ?...
Pytanie do posiadaczy Virusa Ti: jak współbrzmi on z "japońcami" typu Motif, Fantom itp.?

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » piątek 18 kwie 2008, 22:07

Pytanie do posiadaczy Virusa Ti: jak współbrzmi on z "japońcami" typu Motif, Fantom itp.?...

Mam Motifa XS i Virka TI ale trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie - zazwyczaj i tak po wrzuceniu na slady w DAW wszystko sie w jakimś stopniu obrabia korekcją. Virus kryje na pewno brzmienia z yamahy i właśnie dlatego dokupiłem yamahę - naprawdę trudno zrobić aranż na samym virusie bo po wrzuceniu powiedzmy basu padu i jakiegoś arpeggio ciężko cokolwiek wepchnąć w aranż, a yamaha daje mi szanse na dogranie jeszcze kilku elementów aranżu. jeśli chcesz posłuchać daję Ci link do numeru zrobionego właśnie na virusie i motifie - tylko bębny z batery są. Solo pad i piano z yamahy reszta z TI. Odrazu zastrzegam, że to discopolo ale z tego żyję - takie czasy;) oto link---> http://tnij.com/8L0A

ODPOWIEDZ