Jaki kompresor?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Jaki kompresor?

Post autor: Soundscape » piątek 18 kwie 2008, 10:32

...A jaki z darmowych będzie najlepszy, żeby przepuścić mix z vocalem ?
I skąd można go pobrać ?
...
Tu masz 81 procesorów dynamicznych (darmowych). Będziesz musiał troche potestować i wybrać to, co Ci najlepiej pasuje. Zależy też w jakim DAW pracujesz. Narzędzia zawarte w niektórych są lepsze od freeware-owych (choć oczywiście są wyjątki). Mówię oczywiście o procesorach dynamiki.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 18 kwie 2008, 10:34

Obecnie pracuję za pomocą Neon. Mam też Neon HR, ale jeszcze nie aktywowałem iLoka. Z regóły pracuję na 24bit/44.1KHz, więc nie czuję potrzeby użycia wersji HR. Ale obiło mi się o ucho, że HR to już troche inne algorytmy, inna budowa itd. Czy ta "inność" tyczy się tylko możliwości wyższych częstotliwości próbkowania, czy też wszystkich, począwszy od 44.1KHz?...

Praca w 44k nie ma tu wielkiego znaczenia.
Neon HR ma trzy poziomy rozdzielczosci, kazdy z nich inaczej brzmi, ale i roznie obciaza CPU. Ponadto w wersji HR mozesz pracowac nie tylko na msygnale stereo, ale tez w domenie M/S. Ponadto jest jedna rzecz, ktora akurat w 44k jest w wiekszosci wypadkow potrzebna (moim zdaniem), a wystepuje tylko w wersji HR - opcja FAT
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 18 kwie 2008, 10:38

Praca w 44k nie ma tu wielkiego znaczenia.
Neon HR ma trzy poziomy rozdzielczosci, kazdy z nich inaczej brzmi, ale i roznie obciaza CPU. Ponadto w wersji HR mozesz pracowac nie tylko na msygnale stereo, ale tez w domenie M/S. Ponadto jest jedna rzecz, ktora akurat w 44k jest w wiekszosci wypadkow potrzebna (moim zdaniem), a wystepuje tylko w wersji HR - opcja FAT...
Czyli podsumowując - warto się przesiąść

Dziękuję za cenne informacje!

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » piątek 18 kwie 2008, 11:10

A ja używam do bębnów głónie kompresorów URS, świetnie pompują bębny, mają swój charakter. Jako maximizera używam NOMADA, czasem kompresora z jego pakietu. Są bardzo przezroczyste, w ogóle nie ingerują w brzmienie. VW używam tylko do gitar i do basu, ustawiając odpowiedni preset i majstrując przy nim. A jeśli idzie o sumę, to w zależności od potrzeby, zapinam albo multiband NOMADA ( te wtyczki nomada mają interfejs zerżnięty z Wavesa, celowo i dla beki, a niektózy twierdzą, że są nawet lepsze, nie wiem, Wavesów nie używałem,nie porównywałem, nie stać mnie ) oraz OZONE. Ozone na sumę jest świetny i chyba z wtyczek jakie używałem, najlepiej pompuje głośność nagrania, ma wbudowany multiband i excitery.
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

kowalik

Post autor: kowalik » piątek 18 kwie 2008, 11:31

A co mozna powiedziec o Bus Compressor z Duende. Typowy towar na sume. Czy faktycznie teoria (opis), dorownuje praktyce?

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » piątek 18 kwie 2008, 12:08

...A co mozna powiedziec o Bus Compressor z Duende. Typowy towar na sume. Czy faktycznie teoria (opis), dorownuje praktyce?...
Ja używam Bus Compressora z Duende i przyznam,że jest o niebo lepszy niż np. Waves Bus Com, ale do oryginału mu daleko... Ten z Duende super się sprawdza na sumie beczek, wokali i gitar...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 18 kwie 2008, 23:46

...A co mozna powiedziec o Bus Compressor z Duende. Typowy towar na sume. Czy faktycznie teoria (opis), dorownuje praktyce?...

jest to faktycznie dobry kompresor, dobrze sprawdzajacy sie na grupach sladow
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » sobota 19 kwie 2008, 00:09

np u znajomego przepuszczałem mix przez jednopasmowy Waves V-comp który jest podobno modelowany na Neve 2254 - efekt był naprawdę fajny - ładnie wszystko sklejone. Jednak cena pakietów Waves nie jest zbyt atrakcyjna
V-Series nie jest zabojczo drogi - jesli Ci sie podobal to bierz, skad ludzie na forum moga wiedziec czego dokladnie oczekujesz i jak brzmi Twoja muzyka?
[addsig]

kowalik

Post autor: kowalik » sobota 19 kwie 2008, 00:25

......A co mozna powiedziec o Bus Compressor z Duende. Typowy towar na sume. Czy faktycznie teoria (opis), dorownuje praktyce?...

jest to faktycznie dobry kompresor, dobrze sprawdzajacy sie na grupach sladow...
Co prawda to prawda. Niestety nie mialem mozliwosci uslyszec jak ten kompresor dziala i brzmi w konsolecie, ale pofatygowałem sie do znajomego co mieszka niedaleko mnie (okolo 185km. hehe), ale bylo warto. Po 5 godzinach testów mialem dosyc, ale wrażenia byly oczywiste. Testowaliśmy wszystko co sie dalo, od wtyczek programowych Waves, PSP-MasterComp, URS, Ozone3 i innych, po UAD-1, Ceramware Pulsar (OpitiMaster), TC PC MK2, TC Fin. Express i Duende. Test dotyczył kilku odmian muzycznych: pop, rock, klubowa, dance..., a nawet klasyka. Nie da sie tego powiedzieć w słowach, to trzeba uslyszeć jak BUS COMP z Duende robi robote. Powala nawet TC i Uad'a, o Waves'ach i innych pokrewnych nie wspominając bo szkoda nawet słów. Z tego co kolega mi doradził, to jest dostepna juz wersja Duende jako karta DSP na PCIe i mimo ceny to chyba sam sie skusze na zakup tego cuda, co doradzam tez autorowi tego wątku, bo nic z dostępnych wtyczek VST nie zrobi tego (mowa o zgraniu miksu) jak to robi Bus Compressor. Pozdrawiam.

DCG

Post autor: DCG » sobota 19 kwie 2008, 00:42

Gdzie można pobrać jakieś demo Bus compressora ?

ODPOWIEDZ