Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
Kefir - Posty:4
Laptop ASUS S96S - bios
autor: Kefir » czwartek 17 kwie 2008, 23:25
Witam,
problem polega na tym, że nie mogę wyłączyć dzwięku z pozycji biosu, bo nie ma takiej opcji.
Czy jest inna możliwość pozbycia się dzwięku z płyty głównej.
Od lat pracuję na PC i pierwszy raz spotykam się z tak ubogim biosem
-
mr.X
...Witam,
problem polega na tym, że nie mogę wyłączyć dzwięku z pozycji biosu, bo nie ma takiej opcji.

...
po co chcesz wyłańczac zintegrowaną , możesz przecież wybrac karte dżwiekową zewnetrzną w każdym systemie i programie !!!
-
Velu
-
Kontakt:
zintegrowana może trochę śmiecić i zawsze w systemie lepiej jak się wyłączy wszystko czego się nie używa... a swoją drogą zintegrowana karta naprawdę może się przydać - ja np zintegrowanej używam do .... skype ;) Pzdr.
-
daniel855 - Posty:49
autor: daniel855 » piątek 18 kwie 2008, 09:48
...Witam,

...
menedżer urządzeń otwierasz i tam masz opcje do tego aby wyłączyć urządzenia, a co do biosu to myślę że to jest niemożliwe aby sie nie dało wyłączyć dźwięku poszukaj dobrze
-
Vibra
autor: Vibra » piątek 18 kwie 2008, 10:47
...zintegrowana może trochę śmiecić i zawsze w systemie lepiej jak się wyłączy wszystko czego się nie używa... a swoją drogą zintegrowana karta naprawdę może się przydać - ja np zintegrowanej używam do .... skype ;) Pzdr....
Ja mam podoby klopot w biosie moge co najwyzej wybrac co ma startowac HDD czy CDR:). Rozpisywalem sie tutaj kilka juz razy o swoich klopotach z FW i trzaskach-przerwaniach. Natomiast wychodzi na to, ze mieszaja mi sterowniki z Realtecka. Zainstalowalem karte i ja wylaczylem w menadzerze urzadzen. Przy wylacaniu kompa mam info, ze nie ma mikser i czy wyslac klopoto do Billa? AC'97 Audio Codecs i High Definition Audio Codecs zainstalowanie tych dwoch sterow i wylaczenie karty dalo efekt. Mam nadzieje, ze juz tak zostanie. Tak nawiasem czym roznia sie te dwa sterowniki?
-
Kefir - Posty:4
autor: Kefir » piątek 18 kwie 2008, 11:30
a co do biosu to myślę że to jest niemożliwe aby sie nie dało wyłączyć dźwięku poszukaj dobrze...
Niemożliwe, a jednak prawdziwe
-
cuukier
autor: cuukier » piątek 18 kwie 2008, 13:41
"problem polega na tym, że nie mogę wyłączyć dzwięku z pozycji biosu, bo nie ma takiej opcji.
Czy jest inna możliwość pozbycia się dzwięku z płyty głównej."
Witaj!
Jest opcja tylko schowana, wiadomo że ze względów na rozmiar laptopa dużo do niego nie wchodzi tak więc karta dźwiękowa jest razem z modemem tak jakby "połączona" i w Biosie wyłącza się kartę wraz z modemem. Tu masz opis jak to zrobić:
1. Wchodzisz do biosu i pojawia się menu na górze: MAIN, ADVANCED,SECURITY,POWER,BOOT,EXIT
2.Wchodzisz do: SECURITY
3.Wchodzisz do: I/0 Interface Security
4.Ustawiasz: AUDIO/MODEM Interface na [ LOCKED ]
I w ten o to sposób, karta dźwiękowa jest wyłączona :)
Chcę podkreślić, że takie "menu w Biosie "jest u mnie na ASUSIE,a wiadomo że jest kilka wersji i każda się różni. Ale do cierpliwych i upartych świat należy :D Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem :)
Witam wszystkich!
Małymi kroczkami robie sobie domowe studio ;P
-
mr.X
...
"problem polega na tym, że nie mogę wyłączyć dzwięku z pozycji biosu, bo nie ma takiej opcji.
Czy jest inna możliwość pozbycia się dzwięku z płyty głównej."
Witaj!
Jest opcja tylko schowana, wiadomo że ze względów na rozmiar laptopa dużo do niego nie wchodzi tak więc karta dźwiękowa jest razem z modemem tak jakby "połączona" i w Biosie wyłącza się kartę wraz z modemem. Tu masz opis jak to zrobić:
1. Wchodzisz do biosu i pojawia się menu na górze: MAIN, ADVANCED,SECURITY,POWER,BOOT,EXIT
2.Wchodzisz do: SECURITY
3.Wchodzisz do: I/0 Interface Security
4.Ustawiasz: AUDIO/MODEM Interface na [ LOCKED ]
I w ten o to sposób, karta dźwiękowa jest wyłączona :)
Chcę podkreślić, że takie "menu w Biosie "jest u mnie na ASUSIE,a wiadomo że jest kilka wersji i każda się różni. Ale do cierpliwych i upartych świat należy :D Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem :)...
ale kombinujecie , jakby nie można było używac karty zewnetrznej USB na np .abletonie a zintegriowanej na skypie czy internecie !!! , jakim cudem mogą sobie przeszkadzac jeśli mają swoje sterowniki !!!
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » piątek 18 kwie 2008, 14:27
oj mrx musisz sie jeszcze doksztalcic w tym temacie - czasem wystarczy tylko zajete IRQ i juz sa problemy
sterowniki nie maja nic do rzeczy choc w takiej viscie kilka sterow pieknie sie krzaczy
ten asus to asus czy skladak vbi?
w biosie powinna byc opcja jak nie to poprostu nie instalowac sterownikow i wylaczyc urzadzenia w menadzerze urzadzen
vibra wyskakuje ci blad bo masz wciaz zainstalowane sterowniki - msconfig i wywal uruchamianie programow odpowiedzialnych za karte dzwiekowa - realteki latwo znalezc
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » piątek 18 kwie 2008, 14:28
ps.kazdy laptop ma ubogi bios bo nie ma co tam grzebac