Unitra DSS 402 Zodiak - jak przerobić

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
tiny
Unitra DSS 402 Zodiak - jak przerobić

Post autor: tiny » czwartek 17 kwie 2008, 20:19

Witam. Dziś dostałem w/w zodiaka i mam otóż kilka pytań. Z góry uprzedzam że moja wiedza techniczna i nazewnictwo są znikome wiec jeśli już ktoś by się podjął pomocy to prosiłbym o tłumaczenie jak krowie na granicy.

1. Jak przerobić to pudełko by miało więcej mocy czy da sie coś wyrzucić ewentualnie dorzucić by jakoś zwiększyć jego moc i o ile by się taka moc zwiększyła??

Dodam iż radio i tak jest zbędne gdyż chciałbym wykorzystać go jako sam wzmacniacz.

2. Nawiązując do tego iż ma to być sam wzmacniacz mam pytanie czy zna ktoś jego pasmo przenoszenia?? Gdyż nigdzie go nie znalazłem wszędzie podają pasmo ukf którego i tak ma nie być.

3. Jak przerobić wejścia na 3 liniowe i czy da się wymontować przedwzmacniacz gramofonowy by w późniejszym czasie wykorzystać go jako preamp do mikrofonu?? (gdyż planuje wykorzystać to cudo do "mini-"studia" domowego" w sensie wzmacniacz) wiem , że jedno jest liniowe drugie właśnie z przedwzmacniaczem a to trzecie??

4. Mogę również pozbyć sie regulacji tonów jak i stron (jeśli coś to da) bo to wszystko można ustawić na eq dowolnego programu muzycznego

Dodam że chciałbym ewentualnie zainwestować w to urządzenie maksymalnie 50 pln gdyż więcej nie wiedze sensu, poza oczywiście przeróbką na rca i normalnym wyjściem głośnikowym.

Z góry dziękuje za rady i pomoc.

Pozdrawiam T.
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

paul

Re: Unitra DSS 402 Zodiak - jak przerobić

Post autor: paul » czwartek 17 kwie 2008, 20:52

Nie warto. Odpusc sobie.

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » czwartek 17 kwie 2008, 21:03

...Nie warto. Odpusc sobie....
A dlaczego nie warto??
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 17 kwie 2008, 23:09

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:26 przez PiotrK, łącznie zmieniany 2 razy.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 18 kwie 2008, 00:27

Za takie projekty powinni zamykać w więzieniu [i](jak i za Amatora, Toscę, czy magnetofony "szufladowe" Diory
Racja, szuflada zaprojektowana jest FA-TAL-NIE....
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » piątek 18 kwie 2008, 01:32

Jeśli w dziale "Dopiero zaczynam" byłaby dodatkowa zakładka "zrób to sam" to tam bym zamieścił ten post, lecz takiego nie ma.
Coś co jest nieczytelne nie znaczy że jest złe.
Zainwestowanie w "nic" 50 pln z poprawą jakości jest dużym osiągnieciem na mój poziom tworzenia muzyki ( Co skadinad objawia się nad moim nikiem).

"Dużo sprzętu a mało talentu" to nie jest sztuka. Bez obrazy kogokolwiek!

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 18 kwie 2008, 02:11

...Jeśli w dziale "Dopiero zaczynam" byłaby dodatkowa zakładka "zrób to sam" to tam bym zamieścił ten post, lecz takiego nie ma.
Coś co jest nieczytelne nie znaczy że jest złe.
Zainwestowanie w "nic" 50 pln z poprawą jakości jest dużym osiągnieciem na mój poziom tworzenia muzyki ( Co skadinad objawia się nad moim nikiem).

"Dużo sprzętu a mało talentu" to nie jest sztuka. Bez obrazy kogokolwiek!

...
AKurat o przeróbki Zodiaka i innych tego typu zabawek, pytaj na elektrodzie - tam są specjaliści od tych gratów.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
psychokiller

Post autor: psychokiller » piątek 18 kwie 2008, 04:03

Modyfikacja ZODIAKA to chyba trud daremny.
Seryjna moc zodiaka 2x5W świeci sie świszcze i buczy i szumi.
Mam takeigo chyba .
Trzeba wymienic
* TRANSOFRMATOR <--- Tylko bczy nic nie daje, a tak pozatym caly zasilcz chyba nie wypluwa napiecia symetrycznego.
* KONDENSTORY <--- Juz pewnie wyschły.
* PRZEDWZMACNIACZ <--- kiepskie potencjometry suwakowe też pewnie do wyminy.
* KONCÓWKA MOCY i tak jakos zintegroana juz zpaomniałem symbolu ale ULY14xx jakis tam w obudowie TO-3, wododatku elektronit 470uF na wyjciu (ogranicza bas tym bardziej że pewnie też juzprzez te 20-30 LAT wyschły)
* KABELKI do wymiany.

Wiec seria ani basu ani góry z resztą w komplecie dawali kolumny oparte na GD 20/5 czy GD20/10 już nie pamiętam.

Ale powiem ze chetnie bym obejrzał taki wzmak po modywfikacji.
To byłby czad. To była by idea.

Typu TOROID, dobre pojemnosci potencjometry alpsa nowe gniazda, rownież i głosnikowe. Kosztowało by pewnie tyle że bys za to kupił dobre moniotry aktywne a i tak by nie grało.
Przeciwnik PARTACTWA przeciwnik CHIŃSZCZYZNY

jtbili

Post autor: jtbili » piątek 18 kwie 2008, 08:40

Szanowny Kolego,

Kiedy byłem młodszy o ponad 20 lat też zastanawiałem się jak to zrobić. Zodiak był produkowany w dwóch wersjach mocy lecz o takim samym schemacie ideowym - model mocniejszy miał wyższe napięcie zasilania końcówki mocy, inną parę tranzystorów wyjściowych i kilka rezystorów o innej wartości. Dzisiaj - nie warto w ogóle się zajmować jego przeróbką. Kupując nowy transformator, układ końcówki mocy z zestawu do samodzielnego montażu na ukłdzie hybrydowym można uzyskać znacznie lepsze parametry akustyczne i mieć pewność, że zadziałają zabezpieczenia termiczne i zwarciowe stopnia mocy. Tak jak napisali przedmówcy - po ponad 20 latach kondensatory są w zasadzie do wymiany a i tranzystory stopni wejściowych nie maja takich parametrów szumowych jak dzisiejsze. Szkoda czasu, lepiej uzbierać na rozwiązanie nowocześniejsze.

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » piątek 18 kwie 2008, 19:04

O dozbieraniu chwilowo nie ma mowy...

Zodiaka dostałem dlatego pytam czy da się coś zrobić .

Jeśli podnoszenie mocy nie ma sensu to może jakaś inna przeróbka by grało to w miare poprawnie??

Zodiak nie ma potków suwakowych.

I ten ma 2x15W

Domyślam się że za 4 potki alpsa plus to 50 pln byłby używany NAD ale nie w tym rzecz. Bo mnie w zasadzie wystarczy tylko regulacja głośności i też nie na alpsie.

Wiem że można kupić nowe trafo i zrobić coś samemu ale samo trafo juz przekracza 50 pln.

Dlatego pytam bo kto pyta nie błądzi.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ