"Przesiadka" na system liniowy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo
Re: "Przesiadka" na system liniowy

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 06 gru 2007, 12:21

Popieram Anthcka
Naglasnianie to niestety, a moze i stety, nie jest sport dla ubogich. No i na pewnym etapie wszelkie "dziwne" firmy przestaja miec racje bytu na imprezach nieco wiekszej rangi - totez i dobrze, bo minimalizuje sie moziwsoc "polozenia" imprezy. Dla ludzi, ktorzy pracuja od lat w tej branzy i pakuja w to cale swoje serce i czas to dobra wiadomosc, ze czesc "konkurencji" wykrusza sie z jakichs tam wzgledow. Bo przeciez te firmy, ktore inwestuja w topowe urzadzenia, by zapewnic jak najwyzszy poziom swoich uslug nie moga byc "przebijane" przez pomniejsze firmy oferujace costam, ale w "dobrej cenie".

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 06 gru 2007, 12:23

P.S.
"costam" w odniesieniu do chinskich zabaweczek czy klasycznego sprzetu wieszanego wertykalnie pod hasel line-array, czy tez czegos, co ktorys z Forumowiczow opisal jako "rozne glosniki powkladane w obudowe i zasloniete siatka, zeby nie byo widac co w srodku".

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 06 gru 2007, 12:45

No cóż, przykro słyszeć... wobec tego po co się anagażujesz w projekt na LiveSound?

ps. dokładnie tak samo mówili nagraniowcy 20 lat temu. A teraz...

Trudno, będę "pogardzanym amatorem" - być może ze "swoją garażową liniówką".
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 06 gru 2007, 17:19

...No cóż, przykro słyszeć... wobec tego po co się anagażujesz w projekt na LiveSound?

ps. dokładnie tak samo mówili nagraniowcy 20 lat temu. A teraz...

Trudno, będę "pogardzanym amatorem" - być może ze "swoją garażową liniówką".
...
Nie, nie chodzi mi o ludzi jako takich, ktorzy pracuja w tej branzy, tylko o to, ze zdarza sie czesto tak,ze firma x posiada chisnki sprzet marki Y, ktory zupelnie nie powinien byc nazywany line-array i kosztuje grosze, na dodatek nie brzmi. Moim marzeniem jest to, ze kazdy bedzie gral na dobrze brzmiacym sprzecie i wtedy na rynku bedzie zdrowa konkurencja. A przynajmniej kazdy sprzet znajdzie swoja lige, tak jak to byc powinno.
Nie mam nic przeciwko graniu na sprzecie robionym przez kogos, tlko niech ten sprzet bedzie dobry, niezawodny itp niech bedzie przewidywalny, ogolnie przyjety za przyzwoity itp. Stad:
Angazuje sie w projekt na LiveSound wlasnie po to, by nie trzeba bylo sluchac jakichs dziwnych nieprzemyslanych konstrukcji. Caly sek tkwi w tym, ze w gruncie rzeczy nie jest istotne kto go wykonal, lecz to, jak brzmi i jak zostal zaprojktowany. Wiekszosc chinskich wynalazkow to albo dziwne konstrukcje, albo dziwne glosniki, albo dziwne procesorowanie albo co gorsza wszystko na raz. Samo zaczerpniecie wzoru konstrukcji nie zalatwia sprawy, bo istotna role odgrywaja glosniki oraz inne komponenty, ktore w przypadku "substytutow" oryginalow sa dosc watpliwej jakosci, rzeklbym nawet "niepowtarzalnej" (np. podroby VRXa robione przez *AP AUdio).
Nie widze powodow do obrazania sie, bo przeciez nikogo tutaj nie obrazilem, bynajmniej nie to bylo moim zamiarem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 07 gru 2007, 12:13

Nie, nie chodzi mi o ludzi jako takich, ktorzy pracuja w tej branzy, tylko o to, ze zdarza sie czesto tak,ze firma x posiada chisnki sprzet marki Y, ktory zupelnie nie powinien byc nazywany line-array i kosztuje grosze, na dodatek nie brzmi. Moim marzeniem jest to, ze kazdy bedzie gral na dobrze brzmiacym sprzecie i wtedy na rynku bedzie zdrowa konkurencja. A przynajmniej kazdy sprzet znajdzie swoja lige, tak jak to byc powinno.
Nie mam nic przeciwko graniu na sprzecie robionym przez kogos, tlko niech ten sprzet bedzie dobry, niezawodny itp niech bedzie przewidywalny, ogolnie przyjety za przyzwoity itp. Stad:
Angazuje sie w projekt na LiveSound wlasnie po to, by nie trzeba bylo sluchac jakichs dziwnych nieprzemyslanych konstrukcji. Caly sek tkwi w tym, ze w gruncie rzeczy nie jest istotne kto go wykonal, lecz to, jak brzmi i jak zostal zaprojktowany. Wiekszosc chinskich wynalazkow to albo dziwne konstrukcje, albo dziwne glosniki, albo dziwne procesorowanie albo co gorsza wszystko na raz. Samo zaczerpniecie wzoru konstrukcji nie zalatwia sprawy, bo istotna role odgrywaja glosniki oraz inne komponenty, ktore w przypadku "substytutow" oryginalow sa dosc watpliwej jakosci, rzeklbym nawet "niepowtarzalnej" (np. podroby VRXa robione przez *AP AUdio).
Nie widze powodow do obrazania sie, bo przeciez nikogo tutaj nie obrazilem, bynajmniej nie to bylo moim zamiarem.

Oki, miałem ogólnie fatalny dzień sorry
Miejmy nadzieję że tamten system z LS zadziała. A propos, w najnowszym numerze "papierowym" jest wzmianka o projekcie.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 07 gru 2007, 16:06

ja niestety w moim cudownym miescie jakim jest Jelenia Góra nie zaplapalem sie na LSP:( ale nibawem bede w Katowicach, moze jeszcze znajdzie sie jakis egzemplarz.
Ostatnio cos cierpie na brak pomyslow co do line-array, bo w a\\zasadzie przetworniki z mojego punktu widzenia wybralem najbardziej optymalne, ale w co to wsadzic i jak to jeszcze nie wiem... ale to troche poza watkiem.
Fajnie byloby, gdyby projekt polskiego line-array jakos znalazl swoj finalny ksztalt kiedys w przyslosci.

elejan

Post autor: elejan » czwartek 17 kwie 2008, 17:41

Temat oczywiście powraca, gdyż pojawiły się i zapewne będą powstawać nowe pomysły na małe line array i to wcale nie pachnące ryżem.Dużą popularnością cieszą się ;JBL VRX932 i HK-AUDIO STA 208 ,mogące pracować już po 1 sztuce na stronę.Waszym zdaniem to wynalazek czy duży kompromis?

Awatar użytkownika
metronomus

Post autor: metronomus » piątek 18 kwie 2008, 19:36

No właśnie....ja również myślę o zakupie HK AUDIO Contour array ( 4X CTA 208 + 4X CT 118 na stronę), Co o tym myślicie??
Stary chałturnik :-)

Awatar użytkownika
One_sign

Post autor: One_sign » sobota 19 kwie 2008, 02:05

Witam, a ja uzbierałem już kaskę na Hanibala i na RCFy ale i tak ich nie kupię tylko popracuję jeszcze rok i w przyszłym sezonie kupię L'Acoustics system KIVA / KILO !!! Kto słyszał ten wie dlaczego warto czekać i odkładać, d&b w porównaniu bezpośrednim wypadają blado, JBLki brzmią jak Altusy a cała reszta do pieca więc po co się mścić na konkurencji i wyskakiwać z czymś tylko dla marketingu ? Wolę poczekać i wyskoczyć z brzmieniem na które i tak znajdę odbiorców.
Pozdrawiam i proponuję umówić się choćby z przedstawicielem MBSu aby posłuchać systemu L;Acoustics.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » sobota 19 kwie 2008, 11:07

Nie do konca jest tak kolorowo, One Sign. Kiva to mikrozestaw do hallow i pomieszczen (sa tam 2 x 6" + driver). Nie lepiej zamiast takiego sprzetu, na ktorym zaden realizator zepolu nie zgodzi sie zagrac (bo za delikatny na plener) zakupic RCF TT33A lub wieksze paczki typu KUDO lub dVDOSC?

ODPOWIEDZ