Jaki zestaw monitorów?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kowalik
Jaki zestaw monitorów?

Post autor: kowalik » środa 16 kwie 2008, 00:25

Witam. Mam mały dylemat, chodzi o monitory KRK Rokit iiiiii..., jakie zestawienie będzie najlepsze do muzyki klubowej? Pomieszczenie mam nie zbyt wielkie, ok. 12m.

1. RP-6 + sub

2. RP-8 + sub

3. RP-8

Słuchając zestawów RP8 i RP6 miałem wrażenie, ze szóstki mają lepszy środek, znowu ósemki dół. Ale może Wy coś doradzicie.
Pozdrawiam.

Loopwiz

Re: Jaki zestaw monitorów?

Post autor: Loopwiz » środa 16 kwie 2008, 00:38

...Witam. Mam mały dylemat, chodzi o monitory KRK Rokit iiiiii..., jakie zestawienie będzie najlepsze do muzyki klubowej? Pomieszczenie mam nie zbyt wielkie, ok. 12m.

1. RP-6 + sub

2. RP-8 + sub

3. RP-8

Słuchając zestawów RP8 i RP6 miałem wrażenie, ze szóstki mają lepszy środek, znowu ósemki dół. Ale może Wy coś doradzicie.
Pozdrawiam....
RP6 + sub
Posiadam taki zestaw i jestem zadowolony z proporcji ceny do jakości.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 16 kwie 2008, 09:31

RP6 faktycznie ma lepszy (i moim zdaniem też ciekawszy) środek, więc też brał bym zestawienie RP6+Sub.

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » środa 16 kwie 2008, 09:32

RP6 + sub
Posiadam taki zestaw i jestem zadowolony z proporcji ceny do jakości.
...
Dokładnie. Na samych monitorkach bedziesz miksował przeważnie, a jak bedziesz chciał usłyszeć całe pasmo to cyk i prosze... Sam niedawno kupiłem zestaw głośniki + sub i teraz już wiem że bez suba jest lipa.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » środa 16 kwie 2008, 10:54

Dokładnie. Na samych monitorkach bedziesz miksował przeważnie, a jak bedziesz chciał usłyszeć całe pasmo to cyk i prosze... Sam niedawno kupiłem zestaw głośniki + sub i teraz już wiem że bez suba jest lipa.
...
A jeśli to nie jest tajemnica to napisz jaki zestaw kupiłeś i jak to hula...
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » środa 16 kwie 2008, 13:39

A jeśli to nie jest tajemnica to napisz jaki zestaw kupiłeś i jak to hula......
Yamaha HS80M i HS10W. Jak hula ? W yamahach wywalilem srodek na maxa bym miał je do korekscji srodka i proporcji i wogóle. Musze przyznać że HS80M są mi bardzo przydatne, dokładnie trafiły w moje potrzeby, a miałem obawy. Sub to sub, mam jak 1 pare odsluchów Aeony, mają całe pasmo:D ale jesli myslicie ze 1 duże głośniki mogą śmiało zastąpić komplet z subem to powiem że ja mam na ten temat inne zdanie.
Czytałem zdania że same HS80M śmiało starczają bo mają dosyć pasma. Mam już od dłuższego czasu Aeony, ale oczywiści sprawdziłem jak Yamahy sprawdzą sie w roli 1 monitorów do miksu (na eq wyrównałem pasmo). Musze przyznać, że jest całkiem całkiem ale ja je kupiłem w innym celu i w roli którą spełniają u mnie znakomicie sie sprawdzają. Yamahay porostu wywalony środek mają wpisany już w rodowód i tam należy upatrywać ich najsilniejszych punktów. Zaskakujące jest to, że te niby budzetowe glosniki po kilku kliknieciach na tylnym panelu potrafia sie zamienić w naprawde przydatne narzedzia studyjne. 5/5 za elastyczność:D. Sub hmmm szczerze nie porównywałem z innymi ale moje życie stało sie troche prostsze i dużo bardziej emocjonujące od kiedy mam HS10W.

Awatar użytkownika
Piotruś

Post autor: Piotruś » środa 16 kwie 2008, 14:12

...jesli myslicie ze 1 duże głośniki mogą śmiało zastąpić komplet z subem to powiem że ja mam na ten temat inne zdanie.

Aeony wcaele nie sa takie duże :) to odsłuchy pola "bliko/średniego". Odsłuchy dalekiego pola z naprawdę dużą membraną śmiało zastąpią komplet z subem:) obiecuję:)
www.myspace.com/piotrbanaszek

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » środa 16 kwie 2008, 14:49

Aeony wcale nie sa takie duże :) to odsłuchy pola "bliko/średniego". Odsłuchy dalekiego pola z naprawdę dużą membraną śmiało zastąpią komplet z subem:) obiecuję:)...
:D nie watpie... prosze to zaproponawać zalożycielowi topica:P i niech miksuje na takich kolosach w małym pokoju :D
Pozdrawiam i musze przyznać że ma Pan racje z tym że średnio wbił sie Pan w temat, bo nie o to tu chodzi.

Awatar użytkownika
Piotruś

Post autor: Piotruś » środa 16 kwie 2008, 14:56

...Aeony wcale nie sa takie duże :) to odsłuchy pola "bliko/średniego". Odsłuchy dalekiego pola z naprawdę dużą membraną śmiało zastąpią komplet z subem:) obiecuję:)...
:D nie watpie... prosze to zaproponawać zalożycielowi topica:P i niech miksuje na takich kolosach w małym pokoju :D
Pozdrawiam i musze przyznać że ma Pan racje z tym że średnio wbił sie Pan w temat, bo nie o to tu chodzi....
fakt, nie o to chodzi. taki offtopiczek:D
www.myspace.com/piotrbanaszek

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » czwartek 17 kwie 2008, 12:27

...Witam. Mam mały dylemat, chodzi o monitory KRK Rokit iiiiii..., jakie zestawienie będzie najlepsze do muzyki klubowej? Pomieszczenie mam nie zbyt wielkie, ok. 12m.

1. RP-6 + sub

2. RP-8 + sub

3. RP-8

Pozdrawiam....
proponuję rp5 + sub - wyjdzie taniej a brzmieniowo na pewno nie gorzej

ODPOWIEDZ