Niemiksowalny werbel?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Tasiorowski
Niemiksowalny werbel?

Post autor: Tasiorowski » środa 16 kwie 2008, 16:08

Panowie, czy jest to możliwe... Poprzednia sesja, muzycy tacy sobie, instrumenty takie sobie. Brzmieniowo się skleiło. Obecna sesja.... Wszystko siedzi idealnie. Tylko werbel... Bębniarz bardzo dobry, dobre bębny ( DW wysoka fomuła ) i werbel PEARLA... No i właśnie ten werbel, aż tak się nie znam, ale ponoć hiper-mega za cholere się nie chce zmiksować z resztą. Stopa siedzi, tomy siedzą, blaszeczki pięknie wybrzmiewają... A werbel jest jakby z innej bajki. Traktowany limiterem, komprsją, eq, exciterami, wszystkim w różnych konfiguracjach. Co ciekawe, w innym utworze usiadł idealnie. 2 dni już z nim walczę. Czy macie jakiś pomysł ? Jeśli mam określić jego nie klejenie się, to brzmi on... bardzo akustycznie. Zespół gra nowoczesnego, pełnego elektroniki rocka, całe brzmienie jest przeciwnością "vintagowego" na które jest moda. W szybkim utworze werbel usiadł, praktycznie zero zabawy. Taki piękny patyczek sięzrobił... A w tym utworze nie chce, brzmi jakby zupełnie inaczej, taką "piwnicą" zalatuje... Czy to możliwe, że ten sam bębniarz, ten sam sprzęt, numer nagrywany jeden po drugim ( taki bębniarz, że wstukał całe demo bez jednej zje...ki) i w jednym numerze brzmi tak, w innym tak ? Dajcie panowie jakieś rady, bo czuję w powietrzu drumagoga....
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
stevelukather

Re: Niemiksowalny werbel?

Post autor: stevelukather » środa 16 kwie 2008, 16:18

...Panowie, czy jest to możliwe... Poprzednia sesja, muzycy tacy sobie, instrumenty takie sobie. Brzmieniowo się skleiło. Obecna sesja.... Wszystko siedzi idealnie. Tylko werbel... Bębniarz bardzo dobry, dobre bębny ( DW wysoka fomuła ) i werbel PEARLA... No i właśnie ten werbel, aż tak się nie znam, ale ponoć hiper-mega za cholere się nie chce zmiksować z resztą. Stopa siedzi, tomy siedzą, blaszeczki pięknie wybrzmiewają... A werbel jest jakby z innej bajki. Traktowany limiterem, komprsją, eq, exciterami, wszystkim w różnych konfiguracjach. Co ciekawe, w innym utworze usiadł idealnie. 2 dni już z nim walczę. Czy macie jakiś pomysł ? Jeśli mam określić jego nie klejenie się, to brzmi on... bardzo akustycznie. Zespół gra nowoczesnego, pełnego elektroniki rocka, całe brzmienie jest przeciwnością "vintagowego" na które jest moda. W szybkim utworze werbel usiadł, praktycznie zero zabawy. Taki piękny patyczek sięzrobił... A w tym utworze nie chce, brzmi jakby zupełnie inaczej, taką "piwnicą" zalatuje... Czy to możliwe, że ten sam bębniarz, ten sam sprzęt, numer nagrywany jeden po drugim ( taki bębniarz, że wstukał całe demo bez jednej zje...ki) i w jednym numerze brzmi tak, w innym tak ? Dajcie panowie jakieś rady, bo czuję w powietrzu drumagoga.... ...
Albo stroj wrebla nie pasuje do numeru,albo artykulacyjnie w tym numerze bebniarz zle polozyl,zamien go Drumagogiem albo czymkolwiek na midi i zastap go werblem z samplera i tyle.jesli chlopaki maja duzo elektroniki,tym bardziej przypasuje.Przestanie cie glowa bolec.
[addsig]

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 16 kwie 2008, 16:20

Sprobuj zalozyc pitch shifter i pociagnij w gore lub w dol i zobaczysz czy to probloem stroju wrebla............
[addsig]

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » środa 16 kwie 2008, 16:28

...Sprobuj zalozyc pitch shifter i pociagnij w gore lub w dol i zobaczysz czy to probloem stroju wrebla............
...
kiedyś spróbowałem, i to niestety trochę zmienia długość ścieżki. Przynajmniej to w CUBASIE tak działa. Jak zmieniasz PITCHEM w dół, to się zmienia trochę tempo, i później np. linia werbla się nie zgadza ani z overami, ani z ambiensami, i sięrobi masakra. Chyba jednak drumagog :p Tylko jak ja to powiem bębniarzowi.... poza tym tam są ghosty w paru miejscach
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 16 kwie 2008, 17:21

......Sprobuj zalozyc pitch shifter i pociagnij w gore lub w dol i zobaczysz czy to probloem stroju wrebla............
...
kiedyś spróbowałem, i to niestety trochę zmienia długość ścieżki. Przynajmniej to w CUBASIE tak działa. Jak zmieniasz PITCHEM w dół, to się zmienia trochę tempo, i później np. linia werbla się nie zgadza ani z overami, ani z ambiensami, i sięrobi masakra. Chyba jednak drumagog :p Tylko jak ja to powiem bębniarzowi.... poza tym tam są ghosty w paru miejscach...
Jakis kiepski pitch masz,chyba nie mowisz o destrukcyjnym pitchu,tylko o wtyczce,wtyki nie zmieniaja tempa.po drugie w drumagog jest funkcja mix,sygnalu samplowanego i zywego,najwieksi z tego korzystaja,wiec niech bebniarz nie bedzie smieszny,jesli ci bedzie prawil jakies moraly,wlasnie dlatego bebny tak lupia na zachodnich produkcjach,ze chopcy nagrywaja bebny,pozniej z tych samych bebnow nagrywaja szlagi poszczegolnych instrumentow i podmieniaja w live,nie masz wtedy przesluchu hihatu na werblu.
[addsig]

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 16 kwie 2008, 17:23

drumagog radzi sobie z ghostami :)

Moze sproboj opcji psychologicznych, typu:
-zostaw kawalek i werbel na dwa dni - odpocznisz i na swiezo bedziesz szybko w stanie ocenic co jest nie tak
-wez bebniarza do mixu - bedzie troche dluzej, ale po pierwsze nie obrazi sie (jak sie nie uda nagranego uporzodkowac) za drumagoga - a po drugie - skoro jest doswiadczony wie czego chce

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » środa 16 kwie 2008, 17:56

...drumagog radzi sobie z ghostami :)

Moze sproboj opcji psychologicznych, typu:
-zostaw kawalek i werbel na dwa dni - odpocznisz i na swiezo bedziesz szybko w stanie ocenic co jest nie tak
-wez bebniarza do mixu - bedzie troche dluzej, ale po pierwsze nie obrazi sie (jak sie nie uda nagranego uporzodkowac) za drumagoga - a po drugie - skoro jest doswiadczony wie czego chce...
Znaczy się sama idea podmieniania go nie boli. MA drogi sprzęt i tak jakby, rozumiesz... To tak jak powiedzieć gitarzyście co ma jakiegoś tam BOGNERA i oryginalnego LES PAULA, że jego gita brzmi źle.. NIe sama idea podmiany tylko " próbujesz mi wmówić, że mój sprzęt za xx tyś zł brzmi źle ? DO ROBOTY ". z tym problem. Dysponuję również BFD DRUMS z dodatkami, więc myślę że spokojnie bym mógł cudowny werbel ustrugać. Pokombinuję jeszcze. A co do radzenia sobie dramagoga i ghostów.. Wyłapie sygnał ghosta, ale zagra po prostu cichszego STICKA, a nie to szmernięcie sprężyny. W BFD za szmernięcie sprężyny odpowiada inny komunikat midi, więc musiałbym skopiować ścieżkę, i mieć dwie, jedną na STICK, drugą na ghosta, gdzie zostałyby same ghosty. O jejku jejku, jak ja nie lubię tego typu dłubaniny. Ja wiem, że zachodnie produkcje mają samplowane bębny, że aż miło. Jadą tam z koksem, ale ja to wiem, Wy to wiecie... Ale oni tego nie wiedzą, poczytają w TYLKO ROCKU jakieś bajki, zobaczą teledysk, gdzie w studiu bębniarz wali po żywych garach i oni wiedzą lepiej, że ta pulsująca stopa i trzaskający werbel ( każde uderzonko identyczne, czasem nawet to sprawdzałem na wykresie ) to żywa gra bębniarza

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 16 kwie 2008, 18:00

Oki :)

Tylko pamietaj - jestes dla muzyka

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » środa 16 kwie 2008, 18:16

...Oki :)

Tylko pamietaj - jestes dla muzyka...
wiem, pamiętm, dlatego zanim pójdzie drumagog wolę się was poradzić i podłubać jeszcze trochę

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » środa 16 kwie 2008, 19:21

a werbel nagrywany jednym czy dwoma mikrofonami ?
nie mowie o przeciwfazie bo o tym wsyzscy dobrze wiemy...
ale moze proporcje jakies inne ustawic.

btw. ostatnia sesja, ok 10 utowrow, w kazdym bebny MUSIALY brzmiec inaczej, ze wzgledu na charakter utworu, stopa byla przestrajana tylko raz.
ale werbli mielismy dwa rodzaje i jescze przestrajane... kiedys sie z tego smialem... teraz, jak ma byc za.....scie trzeba takie rzeczy robic.

oczywiscie zawsze moze przyjsc drumagog ktorego tez uzywam i to nawet czesto. czasami nawet bebniarze nie wiedza ze drumagog zostal uzyty.

najczestrza sprawa to przy typowych nieskomplikowanych zagrywkach, robie sampla lub multisampla z pojedynczych uderzen stopy i werbla i tomow i podkladam chociazby na szybkiego 75/25 w stosunku do oryginalu :> naszybsza metoda na zmniejszenie przesluchow :D a i realistyka grania w zachowana
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

ODPOWIEDZ