Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Mr.Lee
Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: Mr.Lee » piątek 11 kwie 2008, 22:25

...Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem M3.
No i zaczynaja sie schody.... (jestem perkusistą) Pracowałem z midi, ale na zasadzie Zrobić wszystko w Cubasie, a potem to odtworzyc z modółów brzmieniowych.
Nie nam żadnego doświadczenia z tego typu instr.
Pirewsze pytanie. CZy ktoś jest w stanie udzielić mi podstawowych informacji, ktorych nie ma w instrukcji. Albo są, a ja nie mogę ich zrealizowac...
Podobno jest to otwarta architekrura, a ja na dzien dobry nie moge sobie poradzić z klikiem.. Jak zrobić aby na stałe byl przypisany do wyścia alternatywnego i działal cały czas w trybie SEQ rec, jak i play. Po restarcie wszystko wraca do ustawien fabrycznych.
Nie ma tego w globalu tylko w seq. a ja potrzebuje klik na zewnątrz dla siebie...
Pytan mam jeszce wiele... Na razie najwiecej odnośnie sekwencera i wspólpracy z cubase
Moze jakas prezentacja ... Czytalem tu o propozycji "warsztaty" M3 ?
wiem, ze wiedza kosztuje, ale i po co otwierac już otwarte drzwi
Pozdrawiam wszystkich od M3
Mirek
...

Ojej!!!!!!!!!!!
Mirku długa droga przed tobą. To chyba pierwszy workstation w twoim życiu. Niestety nie jestem w stanie wytłumaczyć ci tego przez neta ani nawet przez telefon.
Wiec... Pakuj bieliznę i przyjeżdżaj do mnie na małe warsztaty. A niech tam....:) Jeść ci bracie dam tylko z spaniem trza pokombinować. Ale damy rade.

Jeżeli chcesz umówimy się przez pocztę. Wyślij mi emala. Przez dwa dni opanujesz M3. Jak nie to trzeci dzień ty stawiasz
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bluebird

Post autor: bluebird » piątek 11 kwie 2008, 23:36

strasznie sie ciesze... już wysłałem maila

Dzięki :)
muzyk

exp

Post autor: exp » niedziela 13 kwie 2008, 00:49

Może mi ktoś wyjaśni sens drum track ?. Fajnie że mam jeden buton i włączam lub wyłaczam drum track ale jaki sens jest skoro to jeden pattern jest ?... nie potrafię zrozumieć po co ta funkcja i jaka użyteczność ?...Jeśli istnieje możliwośc zmiany patternów drum track to zacznę rozumieć ale ja albo nie potrafię albo to dla mnie zwykły metronom podręczny …nie rozumiem zachwytu „i możana dodatkowo dodać drum track” umc umc umc umc drum track bez przejsć akcentów wyciszeń zmiany patternów to można sobie dodać bez zbędnego problemu w prawie każdym instrumencie …może ja czegoś nie dostrzegam ale mnie to zastanawia …ktoś mający wiekszą wiedzę i wyobraźnię myłby mnie oświecić? …będę wdzięczny …i PS: m3 to najlepszy synthetizer jaki znam …

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » niedziela 13 kwie 2008, 10:36

... Może mi ktoś wyjaśni sens drum track ?. Fajnie że mam jeden buton i włączam lub wyłaczam drum track ale jaki sens jest skoro to jeden pattern jest ?... nie potrafię zrozumieć po co ta funkcja i jaka użyteczność ?...Jeśli istnieje możliwośc zmiany patternów drum track to zacznę rozumieć ale ja albo nie potrafię albo to dla mnie zwykły metronom podręczny …nie rozumiem zachwytu „i możana dodatkowo dodać drum track” umc umc umc umc drum track bez przejsć akcentów wyciszeń zmiany patternów to można sobie dodać bez zbędnego problemu w prawie każdym instrumencie …może ja czegoś nie dostrzegam ale mnie to zastanawia …ktoś mający wiekszą wiedzę i wyobraźnię myłby mnie oświecić? …będę wdzięczny …i PS: m3 to najlepszy synthetizer jaki znam …
...
Jak najbardziej możesz zmieniać patterny 512 presetów i chyba tyleż userów, jak i możesz zmieniać drum kity.
Faktycznie dla mnie opcja drum track mało użyteczna - to raczej taki bajer marketingowy , ale może ja też jeszcze niewiem wszystkiego....
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

exp

Post autor: exp » poniedziałek 14 kwie 2008, 15:59

Jak najbardziej możesz zmieniać patterny 512 presetów i chyba tyleż userów, jak i możesz zmieniać drum kity.
Faktycznie dla mnie opcja drum track mało użyteczna - to raczej taki bajer marketingowy , ale może ja też jeszcze niewiem wszystkiego....
...
zgoda moge ale jedynie w template song wczesniej mozna sobie przygotowac cala paternowa perkusje tylko nie rozumiem co to daje jesli chce sie na zywca cos zaszalec...niby sprzet pod tym katem opracowany a jednak ograniczenia dostrzegam sama karma w pewnym momencie sprowadza sie do ograniczen pewnie ze arpegiator wiecej ogranicza ale ;)...zbyt wiele wymagam cos czuje ....:)...

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » poniedziałek 14 kwie 2008, 18:20

...**********************
...
zgoda moge ale jedynie w template song wczesniej mozna sobie przygotowac cala paternowa perkusje tylko nie rozumiem co to daje jesli chce sie na zywca cos zaszalec...niby sprzet pod tym katem opracowany a jednak ograniczenia dostrzegam sama karma w pewnym momencie sprowadza sie do ograniczen pewnie ze arpegiator wiecej ogranicza ale ;)...zbyt wiele wymagam cos czuje ....:)......
Drogi EXP.
Jeżeli przygotujesz sobie już swoje wymarzone paterny i podkład karmy to zmieniając sceny możesz zmieniać także to co masz pod drum track. Nie rozumiem więc oburzenia!
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
chris

Post autor: chris » wtorek 22 kwie 2008, 07:59

Witam ponownie
Mam juz ten instrument i wytrwale walcze :)
Mam klopot z zaladowaniem tych dodatkowych barw dolaczonych do systemu 1.2.0 .
System sie zaladowal, ale nijak barwy (wykonuje to zgodnie z instrukcja zalaczona do systemu)
Napiszcie mi, czy powodem nie ladowania tych 512 presetow moze byc fakt,
ze mialem system 1.0.2 o do razu updatowalem na 1.2.0 ?

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » wtorek 22 kwie 2008, 09:18

...Witam ponownie
System sie zaladowal, ale nijak barwy (wykonuje to zgodnie z instrukcja zalaczona do systemu)
ze mialem system 1.0.2 o do razu updatowalem na 1.2.0 ? ...
Nie powinno mieć to żadnego wpływu....Ładujesz presety poprzez Load/Preload demo data ? Napisz jak pierwsze wrażenia w porównaniu z Motifem...
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
chris

Post autor: chris » wtorek 22 kwie 2008, 09:44

......Witam ponownie
ze mialem system 1.0.2 o do razu updatowalem na 1.2.0 ? ...
Nie powinno mieć to żadnego wpływu....Ładujesz presety poprzez Load/Preload demo data ? Napisz jak pierwsze wrażenia w porównaniu z Motifem......
Tak laduje i nic.
Moze musze ten system operacyjny miec "luzem" na pendrivie a nie w katalogu ??
Pytasz o wrazenia w stos. do motifa es . hm....
Na pewno system operacyjny m3 jest o niebo leprzy, bardziej przejzysty i latwiejszy niz w es. A brzmienie - za jakis czas sie wypowiem. Na razie nie mam zdania ani na + ani na - .

exp

Post autor: exp » środa 23 kwie 2008, 23:34

Drogi EXP.
Jeżeli przygotujesz sobie już swoje wymarzone paterny i podkład karmy to zmieniając sceny możesz zmieniać także to co masz pod drum track. Nie rozumiem więc oburzenia!
Pozdrawiam!...
nie oburzenie tylko sensu sie doszukuje :)...nie da sie scenami zmieniac drum tracka jedynie karmy i tez jeden przypisany parametrami mozna (przynajmniej ja nie wiem jak za pomoca scen zmienic patern drum tracka)
za to mam inne pytanie : czy mozna powiedzmy tak cos tam sobie plumkam na trzech trackach w seq i chce zeby powiedzmy reverb mi na tracku drugim dla pianina efekt zabrzmial tylko przez chwile w okreslonym czasie ?...(byc moze nie jasno sie wyrazam) mam na mysli czy istnieje mozliwosc wlaczania efektow i ich wylaczania w okreslonych momentach czy jedynie efekty jako caly song i albo jest albo nie ma?...
pozdrawiam rowniez :)...

ODPOWIEDZ