Monitory do cichego odsłuchu
Witam,
Mam Adamy A7. Pokój około (10-12)m2i jestem bardzo zadowolony. Poniekąd jest ot pewnie kwestia symetrii pokoju oraz symetrycznego ustawienia w nim mebli, ale muszę przyznać iż są to świetne monitory.W MusicStore, w Koeln miałem możliwość bezpośredniego odsłuchu ponad 20, o ile dobrze pamiętam monitorów i muszę przyznać, że warto dołożyć trochę pieniędzy i kupić np: Adamy albo Genelec'i. Różnica w sposobie podania dźwięku jest ogromna...nawet malutkie Genelec 8020 przebiły wyważonym, pełnym brzmieniem jakieś tańsze,ale dużo większe monitory. Co do nowoczesnej muzyki na Adamach...fakt...słuchanie agresywnych warkotów, przebiegów z syntezatorów podczas komponowania i ustawiania z czasem męczy, tym bardziej jeśli po pokoju mogą sobie hasać w te i we w te rezonanse.Jeśli natomiast słucha się produkcji, dobrych produkcji elektronicznych to jest pięknie - słowem, wiadomo do czego dążyć. Co do APS...myślałem o AEON'ach, ale trochę za duże to takiego pokoju...APS IO(może warto poczekać na ich recenzje, testy?), gdyby były w czasie kiedy sie decydowałem...kto wie...może bym sie skusił.
Udanych zakupów!
Pozdrawiam
Mam Adamy A7. Pokój około (10-12)m2i jestem bardzo zadowolony. Poniekąd jest ot pewnie kwestia symetrii pokoju oraz symetrycznego ustawienia w nim mebli, ale muszę przyznać iż są to świetne monitory.W MusicStore, w Koeln miałem możliwość bezpośredniego odsłuchu ponad 20, o ile dobrze pamiętam monitorów i muszę przyznać, że warto dołożyć trochę pieniędzy i kupić np: Adamy albo Genelec'i. Różnica w sposobie podania dźwięku jest ogromna...nawet malutkie Genelec 8020 przebiły wyważonym, pełnym brzmieniem jakieś tańsze,ale dużo większe monitory. Co do nowoczesnej muzyki na Adamach...fakt...słuchanie agresywnych warkotów, przebiegów z syntezatorów podczas komponowania i ustawiania z czasem męczy, tym bardziej jeśli po pokoju mogą sobie hasać w te i we w te rezonanse.Jeśli natomiast słucha się produkcji, dobrych produkcji elektronicznych to jest pięknie - słowem, wiadomo do czego dążyć. Co do APS...myślałem o AEON'ach, ale trochę za duże to takiego pokoju...APS IO(może warto poczekać na ich recenzje, testy?), gdyby były w czasie kiedy sie decydowałem...kto wie...może bym sie skusił.
Udanych zakupów!
Pozdrawiam
Re: Monitory do cichego odsłuchu
Zamierzam produkowac takich agresywnych warkotow bardzo duzo :) Ale w takim razie skoro sa na to czule, to raczej pomaga w ustawieniu dobrego brzmienia, takiego ktore nie kuje w uszy, niz przeszkadza? Nie sluchalem ich jeszcze, a nawet jak bede to nie bedzie to doswiadczenie z miksowaniem tylko chwilowy odsluch, wiec prosze o pomoc w sprawie tych a7 i min. elektronicznej muzyki na nich miksowanej :)
pamietaj tylko ze im ciszej tym mniej slychac bas - dlatego sprzety hifi maja w tych wszystkich podbijaczach opcje ze bas sie zglasnia jak bierzesz coraz ciszej.....
ale jak wiadomo bas sie niesie elegancko :)
ale jak wiadomo bas sie niesie elegancko :)
...Szanuję opinie Kolegów w kwestii Blue Sky ale mam inne zdanie - zwłaszcza w kwestii ograniczenia do "niepoważnych" miksów. Ja użytkuję od trzech lat ten zestaw i nie zauważam, aby miały zamkniętą górę. Wręcz odwrotnie - mając często okazję porównań z innymi monitorami, Blue Sky trzymają wobec nich porządny fason, a wielu konkurentom w tej kwestii sporo brakuje. To dobry system z dobrym subem, który daje się kulturalnie kalibrowac z resztą (satelitami) i stosunkowo łatwo wyrónuje się całe pasmo. Oczywiście jak kto woli "przyłoić" basem to nic go nie powstrzyma, ale Sub w Blue Sky ma spory zapas i nikt nie każe ustawić go na maksa. Moim zdaniem zapewnia on (właśnie przy cichym słuchaniu) obecność całego pasma. Oczywiście nie on jedyny. Twerdzę tylko, że użytkownik Media Desk nie powienien się czuć "niepoważnie" - zwłaszcza w kontekście podanych tu innych modeli. Oczywiście jeśli komuś LOGO firmy, w sposób dużo bardziej niż wskazany, wpływa na percepcję słuchową, to nic go nie przekona. BS MD mają jednak sporo zalet (wad również, choć mniej) a jedną z ważniejszych są: zrównoważone pasmo przy różnych głośnościach, oraz komfortowa wygoda w montażu i umieszczaniu satelitów we właściwej pozycji. Jeśli w ogóle ktoś jeszcze w RP handluje Blue Sky to śmiało możesz kupowac.
pozdrowienia
...
Jes,jes,jes Hurra, czyli jadę jeszcze do Music Toolz !!! Nareszcie jest ktoś od Blue Sky MD ! Napisz Spiker plis jakie z kolei wady mają wg Ciebie Media Deski ? dzięki za opinie wszystkim,,
pozdrowienia
...
Jes,jes,jes Hurra, czyli jadę jeszcze do Music Toolz !!! Nareszcie jest ktoś od Blue Sky MD ! Napisz Spiker plis jakie z kolei wady mają wg Ciebie Media Deski ? dzięki za opinie wszystkim,,

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman
...Witam,
Udanych zakupów!
Pozdrawiam
...
Wiem już ! Rzucę monetą...
Udanych zakupów!
Pozdrawiam
...
Wiem już ! Rzucę monetą...

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman
Drogi Kolego
ADAM-y A7 bezdyskusyjnie. Powiem coś za co mnie zlinczują, im ciszej grają tym lepiej.
Pozdrawiam
ADAM-y A7 bezdyskusyjnie. Powiem coś za co mnie zlinczują, im ciszej grają tym lepiej.
Pozdrawiam
Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata
Szanowne Panie, szanowni Panowie !
Proszę odpowiedzieć na jedno pytanie:
1) Jeśli mógłbyś zabrać na bezludną wyspę tylko (aż) 2 zestawy monitoringu" bliskiego cichego pola" :) z poniżej wymionionych to wybrałbyś:
a) Adam A7
b) Blue Sky Media Desk 2.1
c) KRK Rp5 + Rp10s
d) APS IO
p.s. Postanowiłem kuna zawężyć pole wyboru do 2 zestawów i nigdzie nie jeździć tylko zdać się na ślepy los

zapraszam do głosowania...

:) ale wiesz ze to nie da odpiowedzi na pytanie, ktor Tobie odpowiadaja najbardziej?
ja za A7 a na anty jestem do Bluesky
Ktos napisal o A7 ze cicho tez sie da pracowac - cos w tym jest - choc bass zdycha :) to chyba ta ich szczegolowosc i wstega (w ktorej tama jakas kompresja jest - nie znam szczegolow) pozwalaja pracowac na nieco sciszonych - choc wtedy sa przeginki z basem, czy kompresja, ze o reverbie niewspomne :)
Ktos napisal o A7 ze cicho tez sie da pracowac - cos w tym jest - choc bass zdycha :) to chyba ta ich szczegolowosc i wstega (w ktorej tama jakas kompresja jest - nie znam szczegolow) pozwalaja pracowac na nieco sciszonych - choc wtedy sa przeginki z basem, czy kompresja, ze o reverbie niewspomne :)
...:) ale wiesz ze to nie da odpiowedzi na pytanie, ktor Tobie odpowiadaja najbardziej?
Ktos napisal o A7 ze cicho tez sie da pracowac - cos w tym jest - choc bass zdycha :) to chyba ta ich szczegolowosc i wstega (w ktorej tama jakas kompresja jest - nie znam szczegolow) pozwalaja pracowac na nieco sciszonych - choc wtedy sa przeginki z basem, czy kompresja, ze o reverbie niewspomne :)...
Grembo!
Pytanie było inne! nie było nic o anty, ale respect.. Miałeś wybrać dwa z podanych na bezludną wyspę!
Do szeregu wróć ! i odpowiedz zupełnie niezobowiązująco :) na pytanie!
Ktos napisal o A7 ze cicho tez sie da pracowac - cos w tym jest - choc bass zdycha :) to chyba ta ich szczegolowosc i wstega (w ktorej tama jakas kompresja jest - nie znam szczegolow) pozwalaja pracowac na nieco sciszonych - choc wtedy sa przeginki z basem, czy kompresja, ze o reverbie niewspomne :)...
Grembo!
Pytanie było inne! nie było nic o anty, ale respect.. Miałeś wybrać dwa z podanych na bezludną wyspę!

......Skoro już rozważałeś zakup monitorów A7 i APS to ja bym się nie "cofał" do KRK RP. Seria VXT to co innego. Może nawet te najmniejsze - VXT4. Do małego pomieszczenia i cichego słuchania mogłyby być strzałem w 10. Niedawno sam wybierałem monitory. Porównywałem A7 i KRK VXT 6. WYbrałbym pewnie Adamy ale w międzyczasie wyszły APS IO i kupiłem właśnie je. Jestem z nich bardzo zadowolony i polecam je z całego serca. Posłuchaj ich koniecznie....
O w mordę.....trzeba też jeszcze bedzie pojechać do Swarzędza...Wiem bo rozważałem je... Tylko obawiam się że "za dnia" braknie mi basu, napisz Piotruś jak oceniasz niskie tony w APS IO...
Basu nie mają porażającego, to fakt, trzeba go skontrolować na jakichś sluchaweczkach. Ale tak jest w przypadku wszystkich monitorów bliskiego pola, prawda? I tak mają więcej basu niż Adam A7 a KRK VXT6 mają go więcej:)
O w mordę.....trzeba też jeszcze bedzie pojechać do Swarzędza...Wiem bo rozważałem je... Tylko obawiam się że "za dnia" braknie mi basu, napisz Piotruś jak oceniasz niskie tony w APS IO...
Basu nie mają porażającego, to fakt, trzeba go skontrolować na jakichś sluchaweczkach. Ale tak jest w przypadku wszystkich monitorów bliskiego pola, prawda? I tak mają więcej basu niż Adam A7 a KRK VXT6 mają go więcej:)
www.myspace.com/piotrbanaszek