Monitory do cichego odsłuchu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Monitory do cichego odsłuchu

Post autor: Soundscape » piątek 11 kwie 2008, 11:53

Nie wiem czy 8 cali to dobry pomysł do pokoju 8-10m2. Ja mam swoje RP6 w podobnym pokoiku, a i tak mam spory problem z basami (szczególnie 150Hz i okolice). Może kolega niech przetestuje tyle zestawów w pomieszczeniu którym pracuje, ile się da. Tak będzie najlepiej....
Sorki, troche źle się wyraziłem. Mam problem z basami a w szczególności z okolicą 150Hz. A częstotliwości 50-80Hz są bardziej słyszalne poza ścioanami pokoju.

scalar

Post autor: scalar » piątek 11 kwie 2008, 12:24

...Nie wiem czy 8 cali to dobry pomysł do pokoju 8-10m2. Ja mam swoje RP6 w podobnym pokoiku, a i tak mam spory problem z basami (szczególnie 150Hz i okolice). Może kolega niech przetestuje tyle zestawów w pomieszczeniu którym pracuje, ile się da. Tak będzie najlepiej....
Sorki, troche źle się wyraziłem. Mam problem z basami a w szczególności z okolicą 150Hz. A częstotliwości 50-80Hz są bardziej słyszalne poza ścioanami pokoju....
Zgadza się! Mam ten sam problem, niestety
Dlatego łażę po domu z ręką w nocniku, szukając czy aby stopka nie jest nad basem. Ah te bariery!
EiS jest super! Pozdrawiam Redakcję!

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 11 kwie 2008, 13:14

Nie wiem czy 8 cali to dobry pomysł do pokoju 8-10m2. Ja mam swoje RP6 w podobnym pokoiku, a i tak mam spory problem z basami (szczególnie 150Hz i okolice). Może kolega niech przetestuje tyle zestawów w pomieszczeniu którym pracuje, ile się da. Tak będzie najlepiej....
a wiecie może jak to się robi żeby testować u siebie ( jesli się nie jest dziennikarzem branżowym)? trzeba kupić a potem oddawać na zasadzie rękojmi ? a może ktoś jest zorientowany którzy dystrybutorzy są na tyle uprzejmi, że zgadzają się na takie myki...

Oczywiście że zdaję sobię sprawę ,że kompromis pomiędzy niskim basem a cichym odsłuchem nie jest możliwy w pełni, ale zawsze mozna wybrać "mniejsze zło", tak samo jak wiem, iż zrobienie dobrego miksu wymaga korekt na różnych poziomach głośności, a najlepiej na różnych systemach odsłuchowych...

Póki co myślę o Rp5 + Rp10s, bo w nocy mogę wyłaczyć suba a w dzień dokonać korekt z subem....rozważam wyjazd do Wa-wy na Rosoła na odsłuchy KRK i A7..tylko trochę daleko, ale chyba warto
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 kwie 2008, 13:18

a wiecie może jak to się robi żeby testować u siebie ( jesli się nie jest dziennikarzem branżowym)? trzeba kupić a potem oddawać na zasadzie rękojmi ? a może ktoś jest zorientowany którzy dystrybutorzy są na tyle uprzejmi, że zgadzają się na takie myki...

Jedziesz do zaprzyjaźnionego sklepu (lub do takiego gdzie owy sprzęt stoi) i mówisz, że byś wziął sprzęt na testy. Wykładasz za niego całą (!) kase i bieżesz na dzień-dwa, ew. tydzień. Zalerzy jak się dogadasz. Nie powinno być problemów.

Awatar użytkownika
Piotruś

Post autor: Piotruś » piątek 11 kwie 2008, 15:09

Skoro już rozważałeś zakup monitorów A7 i APS to ja bym się nie "cofał" do KRK RP. Seria VXT to co innego. Może nawet te najmniejsze - VXT4. Do małego pomieszczenia i cichego słuchania mogłyby być strzałem w 10. Niedawno sam wybierałem monitory. Porównywałem A7 i KRK VXT 6. WYbrałbym pewnie Adamy ale w międzyczasie wyszły APS IO i kupiłem właśnie je. Jestem z nich bardzo zadowolony i polecam je z całego serca. Posłuchaj ich koniecznie.
www.myspace.com/piotrbanaszek

EMD

Post autor: EMD » piątek 11 kwie 2008, 15:10

Póki co myślę o Rp5 + Rp10s, bo w nocy mogę wyłaczyć suba a w dzień dokonać korekt z subem....rozważam wyjazd do Wa-wy na Rosoła na odsłuchy KRK i A7..tylko trochę daleko, ale chyba warto...

ja też mam małą przestrzeń i zdecydowałem sie na RP5, suba mam zamiar dokupić. Jeżeli mieszkasz między Katowicami a Żywcem, to moge Ci je pożyczyć na dwa - trzy dni ...

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 11 kwie 2008, 15:45

...Skoro już rozważałeś zakup monitorów A7 i APS to ja bym się nie "cofał" do KRK RP. Seria VXT to co innego. Może nawet te najmniejsze - VXT4. Do małego pomieszczenia i cichego słuchania mogłyby być strzałem w 10. Niedawno sam wybierałem monitory. Porównywałem A7 i KRK VXT 6. WYbrałbym pewnie Adamy ale w międzyczasie wyszły APS IO i kupiłem właśnie je. Jestem z nich bardzo zadowolony i polecam je z całego serca. Posłuchaj ich koniecznie....
O w mordę.....trzeba też jeszcze bedzie pojechać do Swarzędza...Wiem bo rozważałem je... Tylko obawiam się że "za dnia" braknie mi basu, napisz Piotruś jak oceniasz niskie tony w APS IO
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 11 kwie 2008, 15:49

...Póki co myślę o Rp5 + Rp10s, bo w nocy mogę wyłaczyć suba a w dzień dokonać korekt z subem....rozważam wyjazd do Wa-wy na Rosoła na odsłuchy KRK i A7..tylko trochę daleko, ale chyba warto...

ja też mam małą przestrzeń i zdecydowałem sie na RP5, suba mam zamiar dokupić. Jeżeli mieszkasz między Katowicami a Żywcem, to moge Ci je pożyczyć na dwa - trzy dni ...
...
Dzięki wielkie za chęć pomocy! Niestety mieszkam na południowym zachodzie Polski... Ale mam zagwozdkę....

danas

Post autor: danas » piątek 11 kwie 2008, 15:59

Co macie na mysli mowiac ze A7 sie nieprzyjemnie slucha w "nowej muzyce" ? Zastanawiam sie nad nimi, a robie muzyke takze elektroniczna. Chce zainwestowac w dobre monitory, ktore rozloza mi miks na czesci pierwsze, beda bardzo szczegolowe ale tez nie beda mialy kujacej uszy gory.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 11 kwie 2008, 16:09

Szanuję opinie Kolegów w kwestii Blue Sky ale mam inne zdanie - zwłaszcza w kwestii ograniczenia do "niepoważnych" miksów. Ja użytkuję od trzech lat ten zestaw i nie zauważam, aby miały zamkniętą górę. Wręcz odwrotnie - mając często okazję porównań z innymi monitorami, Blue Sky trzymają wobec nich porządny fason, a wielu konkurentom w tej kwestii sporo brakuje. To dobry system z dobrym subem, który daje się kulturalnie kalibrowac z resztą (satelitami) i stosunkowo łatwo wyrónuje się całe pasmo. Oczywiście jak kto woli "przyłoić" basem to nic go nie powstrzyma, ale Sub w Blue Sky ma spory zapas i nikt nie każe ustawić go na maksa. Moim zdaniem zapewnia on (właśnie przy cichym słuchaniu) obecność całego pasma. Oczywiście nie on jedyny. Twerdzę tylko, że użytkownik Media Desk nie powienien się czuć "niepoważnie" - zwłaszcza w kontekście podanych tu innych modeli. Oczywiście jeśli komuś LOGO firmy, w sposób dużo bardziej niż wskazany, wpływa na percepcję słuchową, to nic go nie przekona. BS MD mają jednak sporo zalet (wad również, choć mniej) a jedną z ważniejszych są: zrównoważone pasmo przy różnych głośnościach, oraz komfortowa wygoda w montażu i umieszczaniu satelitów we właściwej pozycji. Jeśli w ogóle ktoś jeszcze w RP handluje Blue Sky to śmiało możesz kupowac.
pozdrowienia

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ODPOWIEDZ