Monitory do cichego odsłuchu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lakiernik
Monitory do cichego odsłuchu

Post autor: lakiernik » piątek 11 kwie 2008, 08:26

Zamierzam zakupić nowe monitory do mojego malutkiego studyjka z tym że niestety mam dwa podstawowe warunki , które musiałyby spełniać te monitory (oczywiście poza wyrównanym pasmem i ceną):
1) bardzo małe pomieszczenie około 8 - 10 m2
2) potrzebne są monitory które potrafiłyby grać wyrównanym pasmem przy maxymalnie cichym odsłuchu - ponieważ muzykuję głównie po nocach a za ścianą śpi żona z córeczką null
zdaję sobię sprawę że z tym drugim warunkiem może być kłopot bo większość monitorów osiąga w miarę liniową chąraktrerystykę dopiero przy wyższych poziomach volume, ale może ktoś z Was w swojej praktyce spotkał takie odsłuchy które przy niższych wartościach dawały radę ?? Cena to przedział 2 - 3 tys ( mogą być nowe lub używane ) Acha, ważne są dla mnie również dobrze kontrolowane niskie basy ( i tutaj znów kłopot ze względu na powyższe dwa warunki )
zastanawiałem się nad:
a) Blue Sky Media Desk ( a może Exo?)
b) Adam A7 ( ale podobno są nie za dobre do tzw. Nowych Brzmień)
c) Berhingery Truth B2031A ( duże woofery jak na mój pokoik )
d) APS IO ( cena 3500 zł, ale ale ale....niewiem już sam)
Podzielcie się plis swoimi doświadczeniami w kwestii CICHEGO ODSŁUCHU, pozdrawiam !
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Mr.Lee

Re: Monitory do cichego odsłuchu

Post autor: Mr.Lee » piątek 11 kwie 2008, 09:00

...Zamierzam zakupić nowe monitory do mojego malutkiego studyjka z tym że niestety mam dwa podstawowe warunki , które musiałyby spełniać te monitory (oczywiście poza wyrównanym pasmem i ceną):
1) bardzo małe pomieszczenie około 8 - 10 m2
2) potrzebne są monitory które potrafiłyby grać wyrównanym pasmem przy maxymalnie cichym odsłuchu - ponieważ muzykuję głównie po nocach a za ścianą śpi żona z córeczką null
zdaję sobię sprawę że z tym drugim warunkiem może być kłopot bo większość monitorów osiąga w miarę liniową chąraktrerystykę dopiero przy wyższych poziomach volume, ale może ktoś z Was w swojej praktyce spotkał takie odsłuchy które przy niższych wartościach dawały radę ? Cena to przedział 2 - 3 tys ( mogą być nowe lub używane ) Acha, ważne są dla mnie również dobrze kontrolowane niskie basy ( i tutaj znów kłopot ze względu na powyższe dwa warunki )
zastanawiałem się nad:
a) Blue Sky Media Desk ( a może Exo?)
b) Adam A7 ( ale podobno są nie za dobre do tzw. Nowych Brzmień)
c) Berhingery Truth B2031A ( duże woofery jak na mój pokoik )
d) APS IO ( cena 3500 zł, ale ale ale....niewiem już sam)
Podzielcie się plis swoimi doświadczeniami w kwestii CICHEGO ODSŁUCHU, pozdrawiam !...
I znów się spotykamy.

Drogi kolego. Wiem że zaraz mnie tu zbombardują że to co ci polecam to szmira i że to nie gra ale spróbuje.
Otóż ja w swojej dotychczasowej pracy używałem zestawu yamahy HS50. I szczerze mówiąc dla mnie grało to pozytywnie, jednak był problem z kontrolą basu przy cichym słuchaniu. (Mam ten sam problem co ty )
Przesiadłem się teraz na KRK rokit 6. Dla mnie brzmią świetnie (w tym przedziale cenowym). A druga sprawa to bass reflex z przodu. Yamahy musiałem odsuwać od sciany ok 50 cm.
Posłuchaj tych monitorów a jak ci będą odpowiadać to resztę kasy przeznacz na adaptacje pomieszczenia!

Pozdrawiam!

WG

Post autor: WG » piątek 11 kwie 2008, 09:09

W sumie z tym "cichym słuchaniem" da radę na każdym porządnym odsłuchu, przy niskich poziomach zachowują proporcje i można z powodzeniem "rzeźbić" w miksie, ale finalnie, pamiętaj, że i tak musisz na którymś etapie skonfrontować taki miks "na mocy", co oczywiste.

Z tych propozycji co wymieniłeś, ADAM-y (może dlatego, że je słuchałem) innych niestety nie miałem okazji jeszcze dokładnie osłuchać. A7 powinny są niezłe chociaż one nie schodzą aż tak super nisko jak w podobnej cenie Genelec 8030, te z kolei schodzą nieco niżej od adam ale grają inaczej w innych pasmach :). "Rozrzut dźwiękowy" pomiędzy tymi dwoma modelami jest spory o czym sam się przekonałem podczas testów A-B.
ADAM-y fajnie "kroją" dźwięk i szczegółowo pokazują detale, Genelec mają "przyjemny" dla ucha sound można ich słuchać godzinami, z detalami radzą sobie też nie gorzej.

Tak czy owak z tych propozycji co wymieniłeś tylko ADAM-y ja odważyłbym się brać nawet w ciemno :) innych już bym się bał i trzebaby je osłuchać porządnie :)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 kwie 2008, 09:17

Przesiadłem się teraz na KRK rokit 6. Dla mnie brzmią świetnie (w tym przedziale cenowym). A druga sprawa to bass reflex z przodu. Yamahy musiałem odsuwać od sciany ok 50 cm.
Posłuchaj tych monitorów a jak ci będą odpowiadać to resztę kasy przeznacz na adaptacje pomieszczenia!

Pozdrawiam!...
Popieram! Potwierdzam (już chyba z 10-y raz ) - RP6 za te pieniądze są świetne. Reszte pieniędzy tak samo polecam wpakować w akustyke pomieszczenia. Z kolei ja planuję zmienić moje Rokity właśnie na APS IO, ale to inna bajka. Nie mogę narazie ingerować własnym ustrojem akustycznym w moje pomieszczenie , więc muszę pokombinować inaczej.
Aczkolwiek RP6 sprawdzają mi się nawet w niezaadaptowanym pomieszczeniu. (Testowane już w dwóch takich.)

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 11 kwie 2008, 09:18

a moze warto pojsc jescze nizej i np przetestowac rokity rp5 :D
monter ostatnio takie sobie sprawil wiec niech sie wypowie.
i np pozniej dokupic suba. wtedy przy cichym graniem imho taki zestaw bedzie lepiec gadac niz same rp6.
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 kwie 2008, 09:27

...a moze warto pojsc jescze nizej i np przetestowac rokity rp5 :D
monter ostatnio takie sobie sprawil wiec niech sie wypowie.
i np pozniej dokupic suba. wtedy przy cichym graniem imho taki zestaw bedzie lepiec gadac niz same rp6.
...
RP6-ki nie mają tego "brudu" przy 100Hz, co RP5 (tu sub to naprawi), sub będzie mógł ciut poczekać. Aczkolwiek najniższe częstotliwości nie będą słyszalne (przy 40Hz RP6-ki mają filtr odcinający wszystko poniżej). Ale i tak da rade. A może od razu RP5+RP10sub? Zmieścisz się w 2k pln.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 11 kwie 2008, 09:32

O kurczaki, no to teraz dopiero mam problem
....ale - ( to takie małe dziewczynki :) Widzę ,że wielu z Was poleca KRK...no, no, ciekawe, z tym że ktoś tu pisał już o nich że przy dłuższych sesjach górka trochę męcząca....
ja się uparłem trochę na Blue Sky - za około 2,3 k mam pełne pasmo ( sub+satelity), ale może mnie z nich wyleczycie....
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 11 kwie 2008, 09:36

A może od razu RP5+RP10sub? Zmieścisz się w 2k pln....
to by było dobre, ale ale ale

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 11 kwie 2008, 09:39

ja się uparłem trochę na Blue Sky - za około 2,3 k mam pełne pasmo ( sub+satelity), ale może mnie z nich wyleczycie.... ...
O ile nie będziesz na nich poważniejszych miksów robić, to mogą być i one. Ja sobie radzę świetnie na RP6 z miksami (elektronika, downtempo, d`n`b itp.), kontrolując dół Beyerami DT770Pro. Takie już przyzwyczajenie, ..., po prostu osłuchałem sprzęt i się pracuje dobrze

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 11 kwie 2008, 09:47

a mierzył ktoś z Was RP6 jak nisko schodzą ( + - 3dB) ?
I jaki ten bas jest ( tak przymiotnikowo) ?

ODPOWIEDZ